Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

10 tips för hur du bygger upp en nära relation med din kanin

Det finns forskning som visar att kaniner som har en nära relation med sina ägare lever längre och är lyckligare. Ibland kan det verka som att våra fluffiga vänner lever i sin egen värld, men med lite tid och tålamod kan du bygga upp en nära relation med din kanin.
I den här artikeln utforskar vi tio olika spännande sätt att bygga upp en nära relation med din kanin, oavsett om den redan är en del av familjen eller om du precis har köpt den.

1. Förstå din kanins personlighet

Precis som oss människor har kaniner egna personligheter och vanor. Om du har köpt en kaninunge kan den vara väldigt skygg i början men den kommer så småningom att bli modigare och börja visa sin personlighet. Du kan läsa mer om hur du kan tolka din kanins kroppsspråk i vår artikel ”Lär dig läsa din kanins kroppsspråk”. Artikeln förklarar olika ljud som din kanin kan göra och hur du kan förstå hur den tänker från kroppshållningen.

2. Skapa ett nytt lekområde på neutral mark

Det är normalt att din kan din kanin kan vara nervös och försöka försvara sig om du sträcker in handen i buren, det är trots allt deras hem och deras instinkt är att försvara det från potentiella rovdjur. Därför är det bättre att du skapar ett lekområde eller en kaningård som är tillräckligt stor för dig att sitta i med kaninen eftersom ni då befinner er på neutral mark.
Kaniner känner sig trygga när de har något över huvudet, så det är inget konstigt om din kanin gömmer sig någonstans i ert gemensamma lekområde till att börja med.

3. Fyll er gemensamma lekplats med leksaker

Det finns många roliga saker du kan köpa för din kanins lekplats eller kaningård, som Zippi lektunnlar och gömställen, gnagleksaker, hängande leksaker och höställ.
När ni har ett gemensamt utrymme fullt med leksaker och underhållande inredning kan du sätta dig där med din kanin i en halvtimme varje dag, samtidigt som du sträcker ut handen för att röra vid den. Det här kommer få din kanin att känna sig bekväm och börja lita på dig. Efter ett par dagar av den här kontakten är det troligt att din kanin kommer att närma sig utan att vara rädd och istället är det nyfikenheten som tar över. Det är naturligt att din kanin nafsar på dig när ni först träffas, men oroa dig inte, den försöker inte bita dig!

4. Ge din kanin nya spännande upplevelser

Trots att kaniner är vanedjur så är det bra för dem att bli introducerade till nya saker då och då. Kaninen kommer att lära sig att koppla ihop dig med de här nya roliga upplevelserna. Du kan till exempel möblera om i deras bur eller köpa en ny leksak, eller varför inte göra nya leksaker från saker du har hemma, som en tom pappersrulle.

5. Ge den nyttiga godsaker

Vi kan lära oss en hel del om nyttigt godis från kaniner. De gillar inte sötsaker eller skräpmat och det mest ohälsosamma du kan ge dem är en morot eller ett äpple (eftersom de innehåller väldigt mycket socker)! Att erbjuda din kanin smaskiga gröna blad, selleri eller andra godsaker hjälper dig att bygga upp förtroendet. Kaninen kommer försiktigt att komma fram för att knapra på maten och du är ett steg närmare att den litar på dig och ni kan komma varandra närmare.

6. Klappa din kanin

När din kanin känner sig bekväm med dig och inte springer och gömmer sig när du sträcker ut handen, är det dags att börja klappa den. Fysisk kontakt är ett av de mest naturliga sätten att bygga förtroende och komma närmare din kanin. Det kan till att börja med verka som om din kanin inte tycker om att bli klappad, men det är helt normalt och inget du behöver oroa dig över. Det kan ta ett par veckor innan din kanin sitter bekvämt i ditt knä för att bli klappad.
Det bästa sättet att närma dig din kanin är att sträcka ut handen nära marken och precis vid sidan av deras huvud eftersom kaninen då kan se att det är du som klappar den. Kaniner är nämligen livrädda för att bli attackerad av en fågel och springer därför ofta och gömmer sig när något närmar sig ovanifrån, och för en kanin är en människa som står upp lika skrämmande som en fågel. Kaniner har också en död vinkel precis framför nosen, något som är vanligt hos de flesta växtätande djur, så du bör också undvika att närma dig en nervös kanin rakt framifrån

7. Lär din kanin roliga trick

När din kanin regelbundet leker med dig kan du börja lära den roliga och enkla trick! Du kan börja med att förstärka något som är deras naturliga beteende, som att skutta igenom en tunnel med en godis på den andra sidan. Eller så kan det vara något mer komplicerat som att lära den att snurra eller rulla runt. Du kan läsa mer om hur du lär din kanin roliga trick i vår bloggartikel.

8. Kopiera vad din kanin gör

Ett lite mer ovanligt sätt att lära känna din kanin är att du beter dig på ett sätt som den förväntar sig från en annan kanin. Du kan låtsas tvätta dig som en kanin gör eller äta lite mat när du ser att din kanin knaprar på sin mat. Se till att din kanin ser dig göra det här eftersom poängen är att de ska tycka att du är mer som en kanin. Om du redan har ett bra förhållande med din kanin och den litar på dig är det här steget inte nödvändigt.

9. Välj rätt tidpunkt för att leka med din kanin

När du börjar lära känna din kanin kommer du att se att det är vissa tider på dagen när den är väldigt aktiv och visa tider när den föredrar att vila. Det är naturligt att din kanin sover stora delar av dagen och de är vanedjur. Lär dig när din kanin verkar vara mest aktiv eftersom det är den bästa tiden att leka med den och då undviker du också att irritera den genom att väcka den när den försöker sova!

10. Lär dig hur du håller din kanin på det säkraste sättet

När din kanin har lärt sig att lita på dig kanske den låter dig lyfta upp den och bära runt den. Om du har en medgörlig kanin som låter dig lyfta upp den, kom ihåg att hålla den på ett sätt som är bekvämt för kaninen. Stöd kaninens bakdel på samma sätt som du skulle stödja huvudet på en bebis och håll den inte för hårt, du behöver bara ha ett bra grepp om den men det är inte troligt att den kommer att försöka hoppa ner på golvet, så du behöver inte hålla fast den.


Kaniner är känsliga små djur så du behöver vara försiktig med dem. Men om du har tålamod och ger kaninen tid så kommer den snart att lita på dig och se dig som en riktig kompis.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *