Omletbloggen

10 sätt att stärka relationen till dina kaniner

En flicka leker med sina kaniner i Zippi kaningård med plattformar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaniner som knyter an till sina ägare lever längre och lyckligare liv. Att lära sig hur man knyter an till sina kaniner hjälper dig att njuta av deras sällskap ännu mer och skapar en vänskap som kommer att sträcka sig genom hela deras liv. Eftersom kaniner är bytesdjur har de en medfödd nervös natur, och de visar därför inte tillit lika lätt som hundar eller katter. Men med lite tålamod kommer du och dina kaniner att kunna förstå varandra bättre, så att bandet mellan er kan fördjupas. Oavsett om det är första gången du har kaniner eller om du är en erfaren kaninägare, får du här 10 tips på hur du kan stärka relationen till dina kaniner.

1. Lär känna deras personligheter

Liksom människor har kaniner sina egna unika personligheter och egenskaper som skiljer dem från varandra. En del kaniner är väldigt skygga när de först hämtas hem, medan andra är utåtriktade och sociala från början. Att lära sig att tyda dina kaniners kroppsspråk är det första steget när det gäller att ta reda på deras unika personligheter. Kaniner ger ifrån sig olika ljud och ändrar sin hållning för att återspegla hur de mår. Du kanske också upptäcker att du har två kaniner med helt olika personligheter gentemot människor – och att ha en utåtriktad kanin kan hjälpa till att få förtroende hos en mer blyg kanin.

2. Skapa ett delat utrymme

Det är naturligt för dina kaniner att känna sig nervösa eller till och med defensiva om du interagerar med dem genom att sträcka dig in i deras bur – trots allt är det här utrymmet deras hem, och alla deras instinkter säger åt dem att skydda det från potentiella rovdjur. Om du vill spendera tid med att knyta an till dina kaniner, prova att skapa en lekplats eller öppning som är tillräckligt stor för att du ska kunna sitta inne med dem. På så sätt kan du börja interagera med dem på neutral mark. Kaniner känner sig bekväma när de har något över huvudet, så bli inte förvånad om de gömmer sig under ett täckt område som du har satt upp de första gångerna.

Även om alla kaniner bör ha en bekväm kaninbur, bör inte de första mötena ske inne i den. Kaniner söker skydd i form av hålor, vilket är hur de ser sin bur. Att sträcka in handen i buren för att plocka upp eller klappa dina nya kaniner kan skrämma dem och skapa oro i deras trygga hem.

Istället för att inkräkta i deras bur, skapa ett delat utrymme i form av en lekhage för kaniner. Detta gör att du kan sitta inne i ett öppet område för att låta dina kaniner komma till dig. Bli inte avskräckt om dina kaniner flyr till närmaste skydd under dina första försök att klappa dem – det är bara deras naturliga instinkt.

3. Ge dem nyttiga godsaker

Medan du sitter i ert gemensamma utrymme, ge dina kaniner nyttiga godsaker för hand. Det finns gott om färska livsmedel som du kan mata dina kaniner som kommer att hjälpa dig att vinna deras förtroende. Speciellt bladgrönsaker är både näringsrikt och lätt att ge för hand och du kan justera längden, vilket gradvis lockar dina kaniner till dig.

När dina kaniner tar godsaker för hand, uppmuntra dem långsamt att hoppa upp på dina förlängda ben eller knä. När du sitter på marken, lägg godsakerna på benet eller håll dem precis över ditt knä. Snart kommer dina kaniner att springa in i ditt knä för att få mat och uppmärksamhet.

4. Fyll lekhagen med leksaker

Att ställa in något mer än bara dig själv inne i det delade utrymmet med dina kaniner hjälper dem att anpassa sig ännu snabbare till din närvaro. Kaniner älskar hålor, gömställen och olika höjder för att få en ny utsiktspunkt. Lägg till Zippi kanintunnlar, Zippi kaninplattformar, eller Zippi kaningömställen och lektunnlar som alla är fantastiska tillbehör som hjälper dina kaniner att trivas och uppmuntrar till lek. Det är ett gott tecken när dina kaniner leker medan du är i deras delade utrymme – det betyder att de litar tillräckligt på dig för att våga sig ut ur säkerheten och visa sina naturliga beteenden.

5. Ge din kanin nya upplevelser

Kaniner är vanedjur, men det är bra att ändra på saker då och då. Ny mat, leksaker eller tillbehör till kaningården är roliga sätt att bryta monotonin. Och med tiden kommer dina kaniner att lära sig att associera dig med dessa roliga tillägg eller förändringar i deras rutiner. Försök att arrangera om deras kaningård, omdirigera eller bygg ut deras Zippi tunnelsystem, eller ge dem hemgjorda leksaker som tomma toapappersrullar för att förgylla deras tillvaro.

6. Klappa dina kaniner

När dina kaniner är bekväma med att dela utrymme och få godsaker från dig, är det dags att introducera klappning. Fysisk kontakt bygger ett starkare band mellan dig och dina kaniner, även om de inte gillar det från början. Första gången du klappar dina kaniner kan de bli förskräckta och vilja gömma sig. Även detta är ett naturligt beteende och ett som kan minimeras med tiden. Det kan ta flera veckor innan du kan klappa dina kaniner utan att få denna reaktion.

Det bästa sättet att introducera klappning är att hålla handen lågt, precis vid sidan av dina kaniners huvuden. På så sätt kommer de att kunna se exakt vem och vad som kommer mot dem. Om du kommer rakt uppifrån deras huvuden och ryggar kan de inte se vad som kommer och då kommer de att reagera precis som vilda kaniner i naturen som springer från en rovfågel eller annat rovdjur. Undvik också att närma dig din kanin direkt framför deras huvuden – de har en “blind fläck” på grund av ögonens placering och kan inte se saker som kommer mot pannan.

7. Lär dina kaniner tricks

Efter att dina kaniner har anpassat sig till att bli klappade kan du börja introducera lite intellektuell stimulans. Att lära dina kaniner tricks kommer att bygga upp deras självförtroende, stärka ditt band till dem och främja deras naturliga nyfikenhet och beteenden. Börja med enkla tricks som är naturliga för dem, som att gå genom en tunnel eller uppför en ramp med en godbit som väntar på dem i slutet. Du kan sakta bygga upp till mer avancerade tricks som att gå runt i en cirkel eller rulla runt. Kaniner kan även tränas till att springa efter och hämta en sak som kastats, precis som en hund.

8. Härma din kanin

Denna metod kan verka ovanlig, men målet är att bete sig på ett sätt som dina kaniner förväntar sig att andra kaniner gör. Det kan vara att du låtsas rengöra dina “tassar” eller att du lutar dig fram för att låtsas äta lite av deras mat. Se bara till att du har dina kaniners uppmärksamhet när du gör detta, annars kommer du att spela kanincharader med dig själv. Denna metod är särskilt rolig för barn, särskilt om de inte har så mycket tålamod att de kan vänta på att deras kaniner ska komma till dem.

9. Välj rätt tidpunkt att leka med din kanin

När du observerar dina kaniner kommer du att se ett mönster i deras dagliga rutin. Det kommer att finnas tider på dygnet när de är som mest aktiva, när de föredrar att sova och när de letar efter mat eller vatten. Att lära sig deras rutin hjälper dig att bestämma den bästa tiden att leka och umgås med dem. Välj en tid på dagen när de är som mest aktiva – detta kommer att vara den tid när kaninerna är mest mottagliga för lek och träning.

10. Lär dig att hålla din kanin på ett säkert sätt

Det sista steget i att stärka relationen med dina kaniner är att hålla dem. Det kan vara frestande att börja med detta steg, men det är viktigt att inte stressa dem. Att låta sig hållas är för en kanin den ultimata underkastelsen till människor och ett verkligt uttryck för tillit.

Håll alltid dina kaniner på ett sätt som är bekvämt för dem. Det kan vara så som du håller i en fotboll, med kaninens huvud instoppat under armen eller väl stödd mot kroppen. En del kaniner föredrar att hållas på rygg – på ett liknande sätt som hur vi håller bebisar. Se alltid till att stötta deras bakdel för att hjälpa dem att känna sig trygga.

Omlet och dina kaniner

Kaniner är försiktiga djur och behöver handskas med försiktighet. Att visa respekt för dina kaniner, personligheter och osäkerheter hjälper dem att se dig som en vän istället för en fiende. Att ha dem i en Eglu Go kaninbur från början hjälper till att ge dina kaniner självförtroende och gör så att de känner sig säkra, vilket är en bra grund för att stärka bandet emellan er. Och när du lägger till en Zippi lekhage för kaniner, kommer du att kunna skapa ett varaktig relation i ett delat utrymme som du kan anpassa och skräddarsy efter dina kaniners behov under hela deras liv.

En familj med sina kaniner runt Omlets Eglu Go kaninbur

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *