Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omletbloggen

Lär dig läsa din kanins kroppsspråk

En vit kanin med svarta fläckar på en gräsmatta

Katter och hundar (och människor) ger ifrån sig läten när de vill visa andra hur de känner, vad de vill, eller vad de verkligen inte tycker om. Kaniner gör också det, men de använder framför allt kroppsspråk för att kommunicera med andra kaniner, och med oss. Du kommer förmodligen inte förstå allting din kanin försöker berätta för dig, men genom att lära dig ett par saker om din kanins kroppsspråk kommer du kunna göra livet lite bättre för ditt husdjur.

Många hållningar och läten kan betyda olika saker beroende på situationen, och kan skilja något från kanin till kanin. Det är därför viktigt att ta in medföljande signaler för att få reda på vad som händer.

LJUD

Kaniner är relativt tysta djur, men de ger ifrån sig ett par läten som du kommer kunna skilja från varandra. Här är några av dem:

MorrandeEtt kort, skällande morrande är ett tecken på aggression, och betyder att du, eller någonting annat i närheten, får kaninen att känna sig hotad.

Skrik Om kaniner ger ifrån sig ett högt, genomträngande skrik är han eller hon förmodligen väldigt rädd eller har ont.

Lågt grymtande och tandgnissel – Detta är kaninens motsvarighet till kattens spinnande, och betyder att kaninen är nöjd och avslappnad.

Högt tandgnissel och skakande tänder – Om tandgnisslet övergår i ett högre läte där tänderna snarare slår mot varandra är det troligt att kaninen har väldigt ont.

StampandeKaniner stampar sina fötter mot marken när de är rädda eller känner sig hotade, eller vill berätta för andra kaniner vad som händer. Tack vare kaninens starka bakben kan detta vara ett förvånansvärt högt ljud.

ÖRON, ÖGON & NOS

Kaniner använder sina öron för att få koll på vad som händer runt omkring dem, och de kan ofta vara ett tydligt tecken på hur din kanin mår. Om öronen står upp och rör sig snabbt lyssnar kaninen efter någonting. Om de är säkra på att det inte är någonting farligt, eller någonting de inte tycker är så intressant, kan de välja att bara hålla upp ena örat. När de är avslappnade kommer öronen vila mot kroppen, vanligtvis längs med ryggen.

Kaniner har väldigt uttrycksfulla ögon, och eftersom de är bytesdjur kommer de bara stänga dem helt när de otroligt avslappnade och känner sig helt säkra. Så om du ser att din kanin sover med ögonen stängda är det ett tydligt tecken på att hen känner sig som hemma. Vidöppna ögon i kombination med fluffig päls och morrande är tecken på rädsla. Kaninens inre ögonlock kan också komma fram och synas om hen känner sig obekväm.

Man kan också läsa av mycket från kaninens nos, som hur de mår och hur intresserade de är av vad som händer runt omkring dem. Ju snabbare nosen rör sig fram och tillbaka, desto mer uppmärksam eller irriterad är kaninen. Kaniner gnuggar ofta sina nosar mot varandra för att visa kärlek, så om du ser att din kanin börjar gnugga sin nos mot dig är det ett tecken på att hen verkligen tycker om dig. Om han eller hon också börjar slicka är du älskad på allvar!

En vit kanin med svarta fläckar sitter på en gräsmatta
En vit kanin med svarta fläckar sitter på en gräsmatta 2
En vit kanin med svarta fläckar står på bakbenen på en gräsmatta

HÅLLNINGAR OCH RÖRELSER

KlassikernKaninen sitter med tyngden på rumpan med benen sträckta och öronen rakt upp. Han eller hon kollar för att se vad som händer.

Huvudet på marken – Om kaninen vilar sitt huvud på marken visar hen sig underordnad, och kan vilja bli klappad eller borstad. I andra fall kan det också betyda att hen vill lämnas ensam, så se till att försöka läsa in andra signaler.

BollenKaninen sitter ihoprullad med benen under sig, vanligtvis med öronen vilande mot kroppen. Hen sover eller vilar. Kaniner kan sova med ögonen öppna, men föredrar att hålla dem stängda om de känner sig bekväma och säkra nog.

Magen på marken – Kaninen ligger på mage med benen utsträckta bakom sig eller kanske åt sidan, med huvudet antingen lyft eller på marken. Kaninen vilar, och känner sig avslappnad. Ju längre bak benen är sträckta, desto mer bekväm är kaninen.

Rengöring – Om kaninen tvättar sig när du är i närheten betyder det att hen litar på dig. Kaniner är bytesdjur, och kommer aldrig ta ögonen från något som de misstänker kan skada dem.

Puttande med nosen – Detta kan antingen betyda “lämna mig ensam” eller “du är i vägen”. Det är dock alltid ett tecken på att kaninen litar på dig, och att hen inte ser dig som ett hot.

Springa rundorIbland kan kaninen börja springa runt dina fötter när du tillbringar tid med hen på gården. Det är en parningsritual, och ett tecken på att hen har väldigt starka känslor för dig.

Märka revir – Om du har en ny bur eller gård måste kaninen se till att märka sitt revir. De gör detta genom att gnugga doftkörtlar på halsen mot saker, spruta urin och sprida spillning runt omkring sig. Detta beteende avtar vanligtvis när kaninen börjar känna sig som hemma.

Bygga bo – Om du märker att din hona börjar dra bort hår från pälsen och samlar hö på en specifik plats i buren är det möjligt att hon försöker bygga ett bo. Kaniner kan ibland få falska graviditeter, men om du tror att det finns en chans att hon är dräktig är det värt att kontakta din veterinär.

Kaninflopp – Kaninen rullar på ryggen med benen i luften. Detta är ett tecken på att kaninen är väldigt glad och avslappnad, och rörelsen kan ibland kombineras med en s.k. binky, då kaninen springer runt och dansar galet, och hoppar upp i luften av ren glädje.

Källor:
https://www.omlet.se/guide/kaniner
https://www.petplan.co.uk/blog/5906/
https://www.wabbitwiki.com/wiki/Understanding_your_rabbit
https://www.bunnyhugga.com/a-to-z/rabbit-behaviour/rabbit-body-language.html
https://rabbit.org/interpreting-body-language-and-behavior/

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *