Omletbloggen

Lär dig läsa din kanins kroppsspråk

Både katter och hundar (och människor) ger ifrån sig läten när de vill visa andra hur de känner, vad de vill, eller vad de verkligen inte tycker om. Kaniner gör också det, men de använder framför allt kroppsspråk för att kommunicera med andra kaniner, och med oss. Du kommer förmodligen inte förstå allting din kanin försöker berätta för dig, men genom att lära dig ett par saker om din kanins kroppsspråk kommer du kunna göra livet lite bättre för ditt husdjur.

Många hållningar och läten kan betyda olika saker beroende på situationen, och kan skilja något från kanin till kanin. Det är därför viktigt att också observera andra signaler för att få reda på vad som händer. Så här kan du läsa din kanins kroppsspråk.

Grå kaniner sitter framför ett Zippi tunnelsystem från Omlet

Din kanins öron och nos

Kaniner använder sina öron för att få koll på vad som händer runt omkring dem, och de kan ofta vara ett tydligt tecken på hur din kanin mår. Om öronen står upp och rör sig snabbt lyssnar kaninen efter någonting. Om de är säkra på att det inte är någonting farligt, eller någonting de inte tycker är så intressant, kan de välja att bara hålla upp ena örat. När de är avslappnade kommer öronen vila mot kroppen, vanligtvis längs med ryggen.

Läs mer om kaninens öron och hur du tar hand om dem i vår guide som beskriver hur du tvättar kaninens öron!

Man kan också läsa av mycket från kaninens nos, som hur de mår och hur intresserade de är av vad som händer runt omkring dem. Ju snabbare nosen rör sig fram och tillbaka, desto mer uppmärksam eller irriterad är kaninen.

Kroppsspråket hos en glad kanin

Helt stängda ögon

Kaniner har väldigt uttrycksfulla ögon, och eftersom de är bytesdjur kommer de bara stänga dem helt när de otroligt avslappnade och känner sig helt säkra. Så om du ser att din kanin sover med ögonen stängda är det ett tydligt tecken på att den känner sig som hemma.

Kaninflopp

Kaninen rullar på ryggen med benen i luften! Detta är ett tecken på att kaninen är väldigt glad och avslappnad, och rörelsen kan ibland kombineras med en så kallad binky, vilket är när kaninen springer runt och dansar galet, och hoppar upp i luften av ren glädje.

Magen på marken

Kaninen ligger på mage med benen utsträckta bakom sig eller kanske åt sidan, med huvudet antingen lyft eller på marken. Kaninen vilar, och känner sig avslappnad. Ju längre bak benen är sträckta, desto mer bekväm är kaninen.

En kanin ligger ner på magen

Kroppsspråk som visar att kaninen litar på dig

Om kaninen tvättar sig när du är i närheten betyder det att den litar på dig. Kaniner är bytesdjur, och kommer aldrig ta ögonen från något som de misstänker kan skada dem.

Springa rundor

Ibland kan kaninen börja springa runt dina fötter när du tillbringar tid med den i gården. Det är en parningsritual, och ett tecken på att kaninen har väldigt starka känslor för dig.

Gnugga nosen

Kaniner gnuggar ofta sina nosar mot varandra för att visa kärlek, så om du ser att din kanin börjar gnugga sin nos mot dig är det ett tecken på att den verkligen tycker om dig. Om han eller hon också börjar slicka är du älskad på allvar! Läs mer om det här i vår tidigare bloggartikel om hur kaniner visar kärlek.

Kroppsspråk när kaninen märker sitt revir

Gnugga doftkörtlar

Om du har en ny bur eller gård måste kaninen se till att märka sitt revir. De gör det genom att gnugga doftkörtlar på halsen mot saker, spruta urin och sprida spillning runt omkring sig. Det här beteendet avtar vanligtvis när kaninen börjar känna sig som hemma.

Kroppspråk hos en stressad kanin

Vidöppna ögon i kombination med fluffig päls och morrande är tecken på rädsla. Kaninens inre ögonlock kan också komma fram och synas om hen känner sig obekväm.

Kroppsspråk som kaninen ofta använder

Klassikern

Kaninen sitter med tyngden på rumpan med benen sträckta och öronen rakt upp. Han eller hon kollar för att se vad som händer (PS. Zippi-plattformar för kaningårdar ger kaninen den perfekta utkiksplatsen där den kan hålla koll på vad som händer i trädgården!).

Huvudet på marken

Om kaninen vilar sitt huvud på marken visar den sig underordnad och kan vilja bli klappad eller borstad. I andra fall kan det också betyda att den vill bli lämnad ensam, så se till att försöka läsa in andra signaler.

Bollen

Kaninen sitter ihoprullad med benen under sig, vanligtvis med öronen vilande mot kroppen. Den sover eller vilar. Kaniner kan sova med ögonen öppna, men föredrar att hålla dem stängda om de känner sig bekväma och säkra nog.

Puttande med nosen

Det här kan antingen betyda “lämna mig ensam” eller “du är i vägen”. Det är dock alltid ett tecken på att kaninen litar på dig, och att den inte ser dig som ett hot.

Bygga bo

Om du märker att din hona börjar dra bort hår från pälsen och samlar hö på en specifik plats i buren är det möjligt att hon försöker bygga ett bo. Kaniner kan ibland få falska graviditeter, men om du tror att det finns en chans att hon är dräktig är det värt att kontakta din veterinär.

Läten

Även om kaniner vanligtvis använder sitt kroppsspråk för att kommunicera med oss och berätta hur de känner sig så kan våra fluffiga vänner och kommunicera med ljud. Kaniner är relativt tysta djur, men de ger ifrån sig ett par läten som du kommer kunna skilja från varandra. Här är några av dem:

Morrande

Ett kort, skällande morrande är ett tecken på aggression, och betyder att du, eller någonting annat i närheten, får kaninen att känna sig hotad.

Skrik

Om kaninen ger ifrån sig ett högt, genomträngande skrik är den förmodligen väldigt rädd eller har ont.

Lågt grymtande och tandgnissel

Det här är kaninens motsvarighet till kattens spinnande, och betyder att kaninen är nöjd och avslappnad.

Högt tandgnissel och skakande tänder

Om tandgnisslet övergår i ett högre läte där tänderna snarare slår mot varandra är det troligt att kaninen har väldigt ont.

Stampande

Kaniner stampar sina fötter mot marken när de är rädda eller känner sig hotade, eller vill berätta för andra kaniner vad som händer. Tack vare kaninens starka bakben kan detta vara ett förvånansvärt högt ljud.

Nu när du vet vad det är din kanin försöker säga kan ni komma varandra ännu närmare! Köp allt din kanin behöver i Omlets kaninbutik där du hittar Caddi godsaksbehållare för kaniner, Zippi-plattformar för kaniner och mycket mer! Och om du märker att din fluffiga kompis inte beter sig som vanligt, eller om du är orolig över deras kroppsspråk eller hälsa överlag ska du aldrig tveka att kontakta en veterinär.

Kaniner i en kaningård  hoppar ner för Zippi-plattformar från Omlet

This entry was posted in Kaniner


One reply on “Lär dig läsa din kanins kroppsspråk”

Millemarie Björnsson says:

Min kanin brukar stampa när jag kommer, men då brukar han ALLTID springa runt och up och ner överallt. Så jag tror inte att han vill varna eller om han vill vara ifred. Han är en ganska glad kille och VÄLDIGT social!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *