Omletbloggen

Rosies hönsäventyr – Stängslet är en succé

Rosie har jobbat på Omlet som Social Media Executive i ett år och när hennes chef frågade om hon ville lära sig mer om höns (och skapa roligt innehåll för Omlets sociala medier) med en egen hönsflock sa hon ja på en gång.

Läs vidare för att få veta vad hönsen har haft för sig i sommarvärmen, och få några användbara tips och råd från British Hen Welfare Trust (en brittisk välgörenhetsorganisation som Rosie adopterade sina höns igenom).


Rosies hund tittar på hönsen genom Omlets hönsstängsel

Vad har hänt sen sist?

Vi bestämde oss för att uppgradera och skaffade hönsstängsel från Omlet. Hönsen älskar fortfarande att gå fritt utomhus, men de bajsade hela tiden på vår uteplats där vi brukar äta middag och krafsade runt småstenar från grusgången och spred ut dem över gräsmattan. Jag älskar hönsen, men det började bli lite väl jobbigt.

Med hjälp av stängslet har de fortfarande gott om plats, men de håller sig på gräsmattan. De gillar ändå bäst att vara på gräset, så alla vinner på det här.

Har hunden Evie vant sig vid hönsen än?

Ja det har hon faktiskt. Det tog lite tid och träning, men nu vet hon att hon inte ska gå fram till dem. Det är något annat som är bra med stängslet, även om hon inte är lika intresserad av hönsen som hon var i början så litar jag ändå inte helt på henne. Stängslet är en bra avdelare mellan henne och hönsen så att vi alla kan vara ute i trädgården samtidigt.

Det kanske inte fungerar för alla hundar, men det har fungerat riktigt bra för oss.

Sen Rosie började dela med sig av sitt hönsäventyr på Omlets sociala medier har hon fått massor av postivia kommentarer, men också en hel del frågor!

Jag är ingen hönsexpert än och jag har fortfarande mycket att lära mig, så jag kunde inte alltid vara till hjälp när jag fick frågor från läsare som undrade något om sina hönor.

En sak som har varit fantastiskt när jag har varit orolig för mina hönor har varit hjälplinjen hos BHWT (British Hen Welfare Trust, en brittisk välgörenhetsorganisation som Rosie adopterade sina höns igenom). Vem som helst kan ringa till dem, och du behöver inte ha tagit hand om före detta industrihöns eller ens bo i Storbritannien (men du behöver kunna engelska eftersom de inte har någon svensk personal)! Så jag kontaktade dem och frågade om de kunde hjälpa mig att svara på vanliga frågor som jag ofta ser i Omlets Facebookgrupp, och de var väldigt hjälpsamma. Jag hoppas att den här information kan hjälpa någon annan också!

Rosies hönor bakom Omlets hönsstängsel

Min höna har svårt att få ut ett ägg hon försöker lägga, hur kan jag hjälpa henne?

Det kan hända att ett ägg fastnar mellan livmodern och kloaken (tuben som avföring och reproduktiva vätskor – ägg inkluderat – kommer ut genom). Du kanske har märkt att din höna, som vanligtvis lägger ett ägg om dagen, sitter länge i värpredet utan att lägga ett ägg. Om hon inte lyckas värpa efter flera besök i värpredet ska du ge henne ett varmt bad följt av ett ett smörjmedel som vaselin runt och på kanten av kloaken för att hjälpa henne att få ut ägget. Att placera henne på en mörk och avskild plats utan andra fåglar kan också hjälpa henne.

Om hon börjar bli väldigt stressad och fortfarande inte har värpt ägget är det bäst att ta henne till veterinären.

Min höna har värpt ett ägg med ett väldigt tunt skal som går sönder när jag försöker plocka upp det, är det normalt?

Om ägget har ett väldigt tunt skal beror det vanligtvis på kalciumbrist, så det är viktigt att du ger dina höns ett foder av hög kvalitet som innehåller alla näringsämnen de behöver. Du kan också förbättra skalets kvalitet genom att ge dina hönor färre godsaker varje dag. Det finns också en chans att hönan är äldre och kanske snart kommer att sluta lägga ägg eller att hon ruggar, vilket också påverkar skalet.

En av mina hönor blir attackerad av de andra hönorna, ska jag flytta henne?

Om du kan identifiera vilken höna det är som attackerar henne är det bättre att flytta på mobbaren i ett par dagar eftersom hon då hamnar längre ner i hackordningen. Flytta bara på den svagare hönan om hon har blivit skadad, men försök i så fall att flytta henne någonstans där hon fortfarande kan se resten av flocken och flytta tillbaka henne igen så fort som möjligt. Se till att hon har tillgång till egen mat och vatten och visa henne lite kärlek så kommer hon snart att inse att hon har en bästis i dig.

Min nya höna haltar, vad kan det bero på?

Det är inte ovanligt att före detta industrihöns haltar i ett par dagar efter adoptionen på grund av skador, men hönan borde snart vara på bättringsvägen. Om hon inte blir bättre kan du kontakta vår hjälplinje så att vi kan hjälpa dig att undersöka om det kan vara något annat problem.

Min höna står väldigt rakryggad och går som en pingvin, vad är det för fel på henne?

Det låter som att hon kan ha drabbats av äggperitonit. Hönan kan behöva behandlas med antibiotika vilket skrivs ut av en veterinär och de kan också rekommendera ett hormonimplantat för att hönan tillfälligt ska sluta lägga ägg.

Hönans kräva (en utvidgning av matstrupen längst ner på hönans hals) känns som en tom vattenballong och när jag lyfter upp henne kommer det en illaluktande brun vätska ur hennes kloak och hon rycker på huvudet. Vad har hon drabbats av och vad ska jag göra?

Det här låter som att hönan har drabbats av sur kräva. Vi rekommenderar att du kontaktar British Hen Welfare Trusts hjälplinje och pratar med personalen där som kan hjälpa dig med tips och råd, eller rekommendera om du behöver kontakta en veterinär.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *