Omletbloggen

Ruttnar alla hönshus?

Lenham hönshus i trä eller Omlet Eglu Cube hönshus

Är du orolig för att ditt hönshus ska ruttna? Det är en befogad oro som alla hönsägare har. Hönshus som står ute i alla väder kan ta skada av både väder och rovdjur. Ändå förlitar sig hönsägare på dem för att förvara deras flockar säkert – så vad händer när ett hönshus börjar ruttna?

Tacksamt nog ruttnar inte alla hönshus. Alla hönshus i trä ruttnar så småningom, p.g.a. att de utsätts för väder och vind, men det finns ett alternativ. Låt oss introducera Omlets hönshus i plast.

Varför ruttnar hönshus av trä?

Hönshus av trä bryts ner naturligt med tiden. Oavsett hur “väderbeständiga” brädor, plankor och tak än är, kommer de så småningom att brytas ner när de utsätts för väder och vind. Detta gäller särskilt i områden med hög luftfuktighet och extremt väder. Att hela tiden utsättas för regnstormar, följt av intensivt solsken, tvättar bort den ytbehandling som trä ofta behandlas med. Vind och regn kan även lossa eller förvränga taket på ett hönshus, vilket gör det dragigt och fuktigt. När väder och vind tar bort den skyddande ytbehandlingen från timmer och trä, tränger fukt in, och rötningsprocessen i träet börjar.

Trä som är fuktigt ruttnar snabbt. Vått trä sväller och expanderar, vilket gör det lätt för ny fukt att ta sig in. Och när det exponeras för solen, börjar det svullna träet dra sig ihop när det torkar. Genom denna process av svällning och expansion börjar hönshus i trä att förlora sin form när brädorna eller plankorna böjs. Som ett resultat kanske du upptäcker böjda eller kluvna brädor på ditt hönshus, som så småningom kommer att gå sönder eller kollapsa. Olika träslag genomgår denna process i varierande hastighet, men de flesta kommersiellt köpta hönshus i trä är gjorda av trä av lägre kvalitet med kortare livslängd.

När träet i ett hönshus börjar ruttna, måste alla skadade brädor bytas ut. Det är viktigt att ta itu med eventuellt ruttna delar av ett hönshus omedelbart för att undvika negativa hälsoeffekter på dina höns. Ruttet trä lockar till sig kvalster och andra parasiter som kommer att plåga dina höns och mögel trivs också i fuktigt trä. Detta kan orsaka andningsproblem hos dina höns och skapa ohälsosamma förhållanden för både dig och din flock.

Hur du kan förhindra att ditt hönshus ruttnar

Ofta är det lättare att bygga eller köpa ett nytt hönshus än att renovera ett ruttet hönshus. Att laga ett ruttet hönshus är dyrt och tidskrävande och kommer förmodligen behöva göras om och om igen. Det finns förebyggande åtgärder du kan vidta för att underhålla ett hönshus i trä och förbättra dess livslängd, men även dessa kräver ansträngning och resurser.

Måla om, olja eller ytbehandla ett hönshus i trä

För att hjälpa till att förebygga träröta, så bör alla hönshus i trä målas om, oljas eller ytbehandlas regelbundet – vanligtvis en gång om året. Var noga med att välja produkter som inte är giftiga för höns och låt varje skikt torka ordentligt innan du släpper tillbaka dina höns in i sitt hus. Naturliga produkter som olja kan appliceras på hönshus i trä för att göra dem vattentäta, men 100 % ren olja kan vara dyrt.

Täck över ditt hönshus

En annan metod för att hjälpa till att förebygga röta är att täcka över ditt hönshus. Detta kan göras genom att lägga ett täckande överdrag ovanpå ett hönshus. Det kan tyckas lite överflödigt att täcka ett hönshus som är tänkt att skydda din flock från väder och vind, men att skydda ett hönshus i trä från sol och fukt kan hjälpa till att bevara dess konstruktion. Du kommer fortfarande behöva applicera en vattenbeständig ytbehandling ibland för att skydda utsidan av ditt hönshus.

Skaffa inte ett hönshus av trä

Det absolut bästa alternativet för att undvika att behöva fixa ett ruttet hönshus är att köpa ett hönshus av plast. Omlets Eglu Cube hönshus är tillverkat av robust, väder- och vattenbeständig plast, så att du inte behöver oroa dig för att det ska ruttna. Det är en verkligt lättskött lösning och Eglu Cube kan rymma en flock på upp till 10 små höns. Omlets design är byggd för att hålla en hel livslängd, vilket betyder att det inte bryts ner eller ruttnar och du behöver inte ytbehandla det för att Eglu Cube ska förbli hygienisk och funktionell.

Varför ruttnar inte hönshus av plast?

Det korta svaret till varför plast håller längre än trä är: därför att plast inte existerar i naturen, så kan inte naturligt förekommande organismer bryta ner det. Trä finns i naturen, så det finns bakterier och andra levande organismer som kan bryta ner det. Plast däremot har inga “naturliga” fiender.

Hönshus gjorda av plast ruttnar inte eller förlorar sin form pga väder och vind och de kräver inget rutinunderhåll. De är också mycket lättare att rengöra, har en mer hygienisk miljö och kan även flyttas lätt jämfört mot hönshus av trä.

Hur du underhåller ett hönshus i plast

Alla Omlets produkter är designade att hålla länge, men du behöver ändå hålla ett regelbundet öga på ditt hönshus efter tecken på slitage. Vanligtvis är dörrar eller delar som inte är raka ett resultat av att marken under hönshuset lutar och detta kan enkelt korrigeras genom att flytta hönshuset några centimeter efter behov. Fästen för hönsgårdar kan också lossna och bör kontrolleras regelbundet.

Förutom att kontrollera om ditt hönshus har flyttats, behöver du också rengöra ditt hönshus regelbundet för att hålla det fräscht. En djuprengöring av Eglu Cube tar bara minuter, jämfört med flera timmars rengöring av ett hönshus i trä. En högtryckstvätt eller kraftfull vattenslang gör att det går ännu snabbare. Ta helt enkelt bort värpningsredet och sittpinnarna, spraya rent och torka torrt.

Jämfört med ett hönshus i trä, kan du spara många timmars skötsel varje år genom att ha ett Eglu Cube hönshus. Och ett hönshus som är så lätt att göra rent skapar en mycket mer hygienisk miljö för dina höns, vilket minskar sjukdomar och obehag som kan uppstå på grund av vädret. Att ha höns har aldrig varit enklare eller lättare än när du har ett hönshus från Omlet.

Omlet har det perfekta hönshuset

Ett ruttnande hönshus är frustrerande för hönsägare och något du inte längre behöver stå ut med. Vårt sortiment av högkvalitativa hönshus håller alla länge. Kombinera din Eglu Cube med en Walk-in hönsgård för att få den ultimata hönsgården. Och med tillbehör som PoleTree anpassningsbart hönsträd med sittpinne eller Caddi godsaksbehållare, är det lätt att vara hönsägare och att njuta av att se hönsens naturliga beteende.

Höns utanför sitt Omlet Eglu Cube hönshus och gård

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *