Omletbloggen

Att ha kaniner för nybörjare

Man och flicka utomhus med kanin som använder Omlet tunnelsystem för kaniner

Att skaffa kaniner för första gången behöver inte vara komplicerat. I själva verket är dessa söta djur perfekta för förstagångs-husdjursägare då de är relativt enkla att sköta. Med rätt tillbehör och research, kommer du kunna bonda med din kanin på nolltid.

Vilken kaninras?

Det finns många kaninraser man kan ha som husdjur. De varierar stort vad gäller utseende, storlek och temperament. En del kräver mer skötsel än andra, mest på grund av deras långa päls och tolerans mot värme och kyla.

Till exempel lejonhuvade kaniner har lång päls som behöver borstas regelbundet för att förhindra tuvor. De är inte heller lika toleranta mot värme som andra raser på grund av deras långa hår. Å andra sidan är raser som Californian kaniner väldigt toleranta mot värme och de har kort päls som inte behöver skötas.

Kaniner kan ha utstående eller långa, hängande öron. Anatomin på deras öron påverkar dem inte mycket, förutom när det gäller raser som Engelsk vädur, som är känd för sina långa och breda öron som hänger ner runt huvudet. Dessa stora, långörade kaniner kan lätt trampa på sina öron i inhägnader som är för små för dem.

De raser som anses vara mest lämpliga för förstagångs kaninägare är:

Typen och åldern på kaninen du väljer är till stor del en fråga om personlig preferens. De flesta raser har samma grundläggande skötselbehov, men se till att läsa på om raserna du funderar på noggrant innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

Du behöver också bestämma om du vill börja med en ung kanin eller en vuxen kanin. Kaniner i alla åldrar måste tas om hand regelbundet för att knyta an till sina nya ägare, men unga kaniner kan knyta detta band snabbare än vuxna kaniner som har haft tidigare ägare. Precis som andra husdjur har kaniner sina egna individuella personligheter som kanske inte är uppenbara direkt. Ge din kanin tid att anpassa sig till sitt nya hem, så kommer du snart att se hur deras personlighet lyser igenom.

Hur många kaniner ska jag skaffa?

Kaniner är sociala djur som trivs med att vara tillsammans med andra kaniner. Det rekommenderas alltid att ha minst två kaniner tillsammans för att undvika att en kanin känner sig ensam. Vilda kaniner lever tillsammans i stora grupper som kallas för “kolonier” i ett nätverk av sammankopplade tunnlar, hålor och underjordiska gångar. Kolonier kan bestå av bara två eller tre kaniner, eller kaniner i dussintal.

Tamkaniner delar många egenskaper som deras vilda kusiner har, så behovet av sällskap är stort. Bestäm dig för hur många kaniner du vill ha, vilket avgör hur mycket plats de behöver för att vara bekväma. För att undvika oavsiktliga kullar, håll endast kastrerade hanar med honor, eller håll dig till endast honor. Om du planerar att ha mer än en hane bör de alla kastreras.

Dina nya kaniners hem

Omlet har skapat det perfekta hemmet för kaniner. Kaninburen Eglu Go är designad för att tillgodose alla dina kaniners behov, såväl som dina behov. Kaninburen är lätt att rengöra och håller dina kaniner fräscha och rena och gör det lättare än någonsin att ta hand om dina kaniner.

Våra kaninburar av plast har revolutionerat skötseln av kaniner. Ruttnande, mögliga och illaluktande kaninburar i trä är nu ett minne blott. Med en Eglu Go kaninbur behöver du aldrig oroa dig för hur du behåller den perfekta miljön för dina kaniner.

Eftersom kaniner behöver så mycket plats som möjligt för att hålla sig friska och aktiva, har vi kommit på flera lösningar som passar alla utomhusområden. Den tillhörande gården till Eglu kaninbur kan förlängas upp till 4 m, eller så kan din kanin upptäcka nya områden i din trädgård med en kaningård för utomhusbruk. Ställ din kaninbur inuti en av dessa kaningårdar, eller anslut gården till en annan gård med vårt unika Zippi tunnelsystem för kaniner. Det är designat för att efterlikna de tunnlar och hålor som finns i deras naturliga miljö och dina kaniner kommer ha sin egen trädgård där de kan vara trygga och glada året runt.

Alla våra kaninprodukter är motståndskraftiga mot rovdjur och har ett “anti-gräv” golvnät som hjälper till att förhindra att dina kaniner gräver sig ut. Du kan även lägga till handtag och hjul till din kaninbur för att flytta kaninerna till nya ytor av fräscht gräs, eller skuggiga områden i din trädgård

Checklista för nya kaniner

Alla husdjurskaniner behöver samma grundläggande skötsel och produkter. Bocka av på din checklista allt du behöver när du skaffar kanin och se till att ha:

 • A En kaninbur av hög kvalitet för att förvara dem säkert och bekvämt
 • Mat av hög kvalitet, helst pellets gjorda av timotejhö
 • Timotejhö
 • Färskt vatten som finns tillgängligt hela tiden
 • Tuggleksaker för deras ständigt växande tänder
 • En bra veterinär med kunskap om kaniner

Kaniner trivs bäst när de får möjlighet att vara aktiva och röra på sig. Våra kaningårdar för utomhusbruk med Zippi tunnelsystem för kaniner kommer hjälpa till att hålla dina kaniners sinne och kropp aktiva. Lägg till ett väderskydd till din kaningård så att de kan ha det bra även utanför kaninburen – i vått som torrt väder..

Kaninägare tittar på kanin på Omlet Zippi plattform i kaningård för utomhusbruk

3 tips om kaninskötsel för nybörjare

Är du redo att börja ha kaniner? Nedan finns tips som hjälper dig lyckas från starten.

Gör din research

Innan du tar hem din kanin behöver du undersöka raserna du är intresserad av, tillsammans med deras behov vad gäller boendemiljö och kost. Vissa raser kräver mer utrymme än andra och vissa raser behöver mer protein i kosten. Det rekommenderas alltid att hitta dina kaniner genom en välrenommerad uppfödare. Uppfödare är utmärkta resurser för förstagångs kaninägare och kan hjälpa dig med detaljerna för den ras du har valt.

Etablera en rutin

Din rutin med dina kaniner kommer att vara unik för dig som ägare, men ett realistiskt schema bör se ut ungefär så här:

Morgon:

 • Fyll matskålen med pellets
 • Fyll på hö-behållaren
 • Fyll på rent vatten i vattenflaskan

Eftermiddag:

 • Tid för lek
 • Fyll på vatten vid behov

Kväll:

 • Rengör buren och fräscha upp sovplatsen

Om din kanin har lång päls som behöver skötas, måste du ta dig tid att borsta den några gånger i veckan. Kolla din kanins klor varje månad för att se om de behöver klippas. Tänk på att kaniner som har tillgång till färsk jord kommer slita ner sina klor snabbare genom lek och grävande än dem som bor i nätburar. Om din kanin behöver klippa klorna, se till att du är bekväm med att göra det på egen hand. Annars kan din veterinär klippa klorna mot en liten avgift.

Bonda med din kanin

För att få den bästa relationen till din kanin behöver du spendera tid med den varje dag. När du har lärt känna den, kommer du kunna förstå din kanins kroppsspråk.Var med dina kaniner ofta för att de ska känna sig bekväma med dig och ge dem godsaker för att förstärka önskat beteende. Färsk frukt och grönsakerär fantastiska belöningar för träning, såväl som näringsrika tillskott till din kanins kost. Servera dem i en Caddi godsaksbehållare för att hålla din kanin sysselsatt när du inte är där.

Prata med dina kaniner varje gång du interagerar med dem för att vänja dem vid din röst. Din kanin kan vara nervös de första dagarna i sitt nya hem, men med tålamod och omsorg kommer du att vinna deras förtroende. Glada kaniner har rena, säkra burar, en välbalanserad kost och gott om utrymme att springa runt i. Och alla kaninägare är överens om att en glad kanin är en fröjd att vara i närheten av.

Omlet för dig som kaninägare

Omlets kaninprodukter har designats för att göra både kaniner och deras ägare glada. Från rutinerade kaninägare till rena nybörjare, våra kaninburar, Zippi tunnelsystem, och kaningårdar för utomhusbruk ger glädje åt både kaniner och människor. Du kan sova gott om natten i vetskapen om att dina kaniner lever ett gott liv i deras Omlet kaninburar och kaningårdar och du kan njuta av att vara kaninägare med våra lättrengjorda produkter som inte kräver underhåll.

Kaninägare rengör Omlet Go kaninbur

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *