Omletbloggen

Checklista – allt du behöver när du skaffar kanin

Det är alltid en spännande tid för hela familjen när ett nytt husdjur flyttar in. Men precis som med andra djur behöver kaniner din fulla uppmärksamhet och rätt tillbehör för att de ska kunna känna sig som hemma från början! Så för att hjälpa dig på traven har vi sammanställt en checklista med allt du behöver när din nya kanin flyttar in så att du kan bocka av allt och se till att du är redo för din nya fluffiga vän.

Svartvit kanin ligger utanför den lila kaninburen Eglu Go

Hö/strö – Ett måste på din checklista

Något som är bra att börja med är att se till att du har massor av strö eller hö hemma. Hö är både en viktig del av kaninens kost och ett bekvämt underlag att ha i en bur som kaninburen Eglu Go från Omlet där ditt nya husdjur kan få en god natts sömn!

Hö är också bra för att uppmuntra kaninens naturliga instinkter att leta efter mat, något den skulle göra om den levde vilt och det hjälper kaninen att hålla sig aktiv och mentalt stimulerad. Om du bara ger din kanin ett pelletsfoder, och inte kompletterar med hö för en balanserad kost, äter kaninen ofta upp sin mat alldeles för snabbt vilket kan leda till att den inte mår bra. En bra och varierad kost håller också kaninens tänder i ett bra skick!

Kaninmat och skålar

En kanin behöver äta en varierad kost som består av torrfoder, färsk mat och hö. Omlet säljer ett stort sortiment av kaninmat med många näringsrika och balanserade alternativ för att göra det lätt att hitta det bästa fodret för ditt nya husdjur.

De flesta kaninerna älskar också att äta frukt och grönsaker, så det kan vara en bra idé att också inkludera färsk mat i kaninens kost. Men trots att den grönsak som de allra flesta förknippar med kaniner är morötter så kan de faktiskt göra kaninerna förstoppade och de kan också få i sig för mycket socker om de äter för många morötter. Godsaksbehållaren Caddi för kaniner passar perfekt för att ge dina kaniner frukt och grönsaker. Den kommer inte bara att underhålla din kanin utan den kommer också göra det lättare att hålla rent och reducera matavfall. Om du planerar att mata dina kaniner med färska frukter och grönsaker kan det vara en bra idé att läsa vår tidigare bloggartikel vilka frukter och grönsaker kan jag ge min kanin?

Förutom mat och massor av vatten är det också viktigt att din kanin har en matskål bredvid sin vattenflaska eller vattenskål. Vissa kaninägare föredrar en flaska över en skål, men det beror helt på vad din kanin föredrar. Även om en vattenskål ofta välts så är det ett mer naturligt sätt för kaninen att dricka vatten på. Men med en vattenflaska spills det inte lika mycket vatten och den passar också ofta bättre för att se till att vattnet alltid har samma temperatur. Du hittar många olika skålar och vattenflaskor i Omletbutiken.

Kaniner i sin kaningård för utomhusbruk som står bredvid kaninburen Eglu Go

Kaningodis

Även om kaniner behöver äta en hälsosam och varierad kost så behöver de såklart få godis då och då! Godis passar bra som belöning och dina kaniner kommer också att älska att ha en saltsten av himalayasalt som du kan hänga i kaningården eller buren och som hjälper dina kaniner att få i sig viktiga mineraler och salter.

En kaninbur som håller i många år

Din nya kanin behöver såklart också någonstans att bo! Lägg till kaninburen Eglu Go på din checklista! Den är perfekt för nya kaninägare och kommer att hålla dina kaniner säkra både från väder, vind och rovdjur. Kaninburen Eglu Go kommer också med ett höställ, en matskål och en vattenflaska för att se till att dina kaniner har allt de behöver! Dessutom har Eglu Go en spillningsbricka som är lätt att ta ut för att göra ren vilket betyder att du inte behöver köpa en separat låda för att städa efter dina kaniner.

Om du väljer att låta din kanin bo inne i huset är det viktigt att se till att de har ett kaninsäkrat rum. Du kan läsa mer om hur du kaninsäkrar ditt hem i vår guide.

En säker kaningård!

Dina kaniner behöver inte bara ha en bur eller annat hem att bo i, de behöver också en säker kaningård som ger dem extra frihet att skutta runt och utforska sina omgivningar, så det är något som du inte får glömma att skaffa! En av de vanligaste anledningarna till att kaniner gräver, och på så sätt kan lyckas ta sig ut ur kaningården, är att de har tråkigt! Du hittar mer information i vår tidigare bloggartikel kaniner som gräver om du vill läsa mer.

Omlets kaningård för utomhusbruk ger inte bara din kanin gott om plats att skutta runt på utan håller den också säker från andra djur och rovdjur. Kaningården har en tvådelad dörr där över- och underdelen kan öppnas utan att hela dörren öppnas vilket gör det lätt att kasta in godsaker till dina kaniner utan att behöva oroa dig över rymningsförsök! Du kan också skapa den ultimata äventyrliga kaninlekplatsen med en Zippi-lekhage från Omlet eftersom den kan kopplas samman med gården och buren för att ge din kanin mer utrymme.

Det är också viktigt att se till att dina kaniner har mycket stimulans i kaningården. Omlet har allt du behöver för att dina kaniner ska få en rolig lekplats, som Zippi-lektunnlar som har designats för att påminna om de gångar som kaniner bor i när de lever vilt och Zippi-plattformar för kaniner som kommer att ge dina kaniner nya platser att upptäcka!

Kaninleksaker

Något annat som behöver vara med på din checklista är leksaker! Precis som andra husdjur behöver kaniner roliga leksaker för att få både fysisk och mental stimulans! Tunnelsystemet Zippi från Omlet kopplar samman gården med buren men det är också en fantastisk leksak som din kanin kommer att älska. Du kan också välja att skaffa hängande leksaker som kan fästas i taket på kaningården.

Ett gömställe

Din nya kanin kommer också behöva någonstans att gömma sig. Det kanske kan låta lite konstigt men kaniner jagas ofta av rovdjur som rävar när de lever vilt och de har en instinkt att vilja kunna gömma sig för att känna sig säkra. När en kanin känner sig rädd, stressad, har ont, inte mår bra eller helt enkelt bara inte vill umgås är den naturliga reaktionen att kaninen gömmer sig! Ett Zippi kaningömställe från Omlet passar perfekt för att ge kaninen någonstans där den kan dra sig undan och koppla av.

Nagelklippare

Kaninens klor behöver klippas med jämna mellanrum så det är viktigt att du har en nagelklippare till hands! Det är väldigt viktigt att du klipper klorna på din kanin och du behöver klippa klorna ungefär varannan månad eftersom de växer väldigt snabbt.

Även om det inte tar speciellt lång tid att klippa klorna känner inte alla att de vågar göra det själva, om du är en av dem kan du alltid få hjälp av en veterinär som kan visa dig hur du gör.

Förhoppningsvis vet du nu precis vad du behöver

Så oavsett om du skaffar en liten kaninunge eller adopterar en vuxen kanin kommer du förhoppningsvis att vara väl förberedd på vad du behöver ha redo när kaninen flyttar in!

Vit kanin som rör sig i ett Zippi-tunnelsystem från Omlet

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *