Omletbloggen

Att skaffa höns som pensionär

 

Höns i en trädgård med hönshuset Eglu Cube med hönsgård, från Omlet

Varför ska man skaffa höns som pensionär?

Du har precis gått i pension och ser fram emot att koppla av, ta en välbehövd semester och kanske åka på den där resan du alltid har drömt om. Men att gå i pension kan också betyda att många känner sig ensamma, och det är därför många nya pensionärer, precis som Mary, börjar med en ny hobby eller skaffar husdjur. Och höns är perfekta husdjur eftersom de är bra som sällskap, inte kräver mycket underhåll och såklart är det en bonus att de också värper färska ägg till frukost varje morgon!

Vi pratade nyligen med Mary som bor i Storbritannien och som skaffat höns sen hon gick i pension. Hon bestämde sig i september förra året för att adoptera tre före detta industrihöns från den brittiska välgörenhetsorganisationen British Hen Welfare Trust (BHWT) . När vi frågade om hon ville dela med sig av sina erfarenheter till andra som kanske också funderar på att skaffa höns sa hon omedelbart ja.

Du behöver det här när du skaffar höns

Det är lätt att skaffa höns när du har rätt utrustning. Med ett underhållsfritt hönshus som är lätt att göra rent, som hönshuset Eglu Cube, kommer du ha mer tid att spendera i trädgården med dina nya kompisar.

Det här isolerade hönshuset är den perfekta höjden för att lätt kunna plocka in ägg varje morgon och det är lika lätt att ta ut spillningsbrickan för att tömma den i komposten. Hönshuset Eglu Cube är tillräckligt stort för 3-6 större hönor och om du väljer en hönsras som lägger många ägg eller tar hand om före detta industrihöns kommer det att betyda att du får 2-4 färska ägg varje dag! Du kan också när som helst förlänga hönsgården för att ge hönsen mer utrymme där de kan känna sig säkra. Eller så kan du lägga till en större Walk in-hönsgård där du lätt kan spendera mer tid med dina fjäderklädda vänner.

Lägg till en automatisk dörröppnare på hönshuset för att göra det ännu lättare att ha höns. Autodörren kommer att släppa ut hönsen när solen går upp och stänga om dem igen när den går ner, så du behöver inte ändra dina rutiner eller oroa dig över hönsen när du inte är hemma.

Hur är det att ha höns som pensionär?

När vi pratade med Mary hade det varit ett utbrott av fågelinfluensa och reglerna i Storbritannien hade ändrats bara ett par dagar tidigare.

Jag har haft mina hönor i åtta veckor nu så det är fortfarande relativt nytt för mig! Det är första gången jag har haft höns och jag har inte ens hanterat hönor tidigare. Det har varit en stor hjälp att ha Omlets bok “What The Cluck” (dessvärre finns den här boken ännu inte översatt till svenska) till hands för tips och råd. Det har varit jätteroligt och jag har lärt mig så mycket.

När hönsen först flyttade in värpte de ett ägg om dagen. Men när jag hade haft dem ett tag slutade en av hönorna helt att lägga ägg och hon såg riktigt ämlig ut jämfört med de andra hönorna. Hon åt och drack inte lika mycket som de andra hönorna och hon stod bara där. Jag ringde BHWT som var väldigt hjälpsamma och sen tog jag med henne till veterinären. De sa att det inte var något fel på henne men hon ruggade och behövde bara lite tid och mat. Hon mår mycket bättre nu!

På grund av alla restriktioner efter utbrottet av fågelinfluensa var jag tvungen att stänga in hönsen, vilket var synd eftersom de verkligen gillade att gå på upptäcktsfärd! Det är riktigt trist att de inte får gå fritt för tillfället. Det ligger löv överallt just nu och de ser så fina ut bland löven!

Hur var det att bygga ihop ditt hönshus och din hönsgård från Omlet?

Det var min man som byggde ihop dem, men Omlets manual var väldigt detaljerad! Jag tycker att värpredet är fantastiskt och det är så praktiskt att ha en automatisk dörr som släpper ut hönsen på morgonen och stänger om dem igen på kvällen. Det är också jättebra att det går att flytta på hönshuset!

Hönsen är en anledning att vakna tidigt och de har blivit en riktig motivation till att gå upp tidigt på morgonen.”

Har du bakat och lagat mat med äggen?

Ja, det har jag verkligen gjort! Under de två månader som jag har haft hönsen har jag också märkt att gulorna har blivit gulare och det har varit riktigt roligt att kunna ge bort ägg till vänner och familj. Alla säger hur gott de smakar!

Har det varit något som var oväntat med att ha höns?

En sak som har oroat mig är att jag har två katter, och de är båda riktiga jägare. Jag oroade mig för hur katterna skulle reagera, men de har mest ignorerat hönsen. De tittar bara på dem och går sen till andra sidan av trädgården.

Nu när du har dina egna höns, tycker du att det är en bra idé att skaffa höns när du går i pension?

Ja det tycker jag verkligen! Jag älskar att vara ute i trädgården och det här är ytterligare en anledning till att vara utomhus och se vad hönsen har för sig. De brukar komma och titta till mig och se vad jag har för mig, och om jag gräver i något så är de där direkt och letar efter något ätbart.

“Hönsen är så fascinerande och underhållande, de är ett riktigt bra tidsfördriv!”

För Mary har hönsen bidragit till att hon tycker ännu bättre om att vara ute och pyssla i trädgården. Hon spenderar ännu mer tid utomhus och får färska ägg till sina bakverk. Vi kommer att besöka Mary igen om ett par månader för att se hur det går för henne och hönsen, så se till att du inte missar nästa kapitel av hur det är för Mary att ha höns som pensionär!

Att skaffa höns som pensionär - ett kollage av bilder på en hönsägare och recept på bakverk gjorda på färska ägg

Mary fick sina produkter gratis från Omlet.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *