Omletbloggen

Ge din hund en mysig spadag hemma

Hund inlindad i en handduk under en spabehandling

Alla förtjänar en avslappnande dag då och då! När livet är hektiskt kan det göra stor skillnad att unna sig en avkopplande dag på ett spa. Men vet du vad som är ännu bättre? Att göra ett hemmaspa för din hund! Att skämma bort hunden med en avkopplande spadag kommer inte bara att få hunden att koppla av och känna sig bortskämd, utan det kommer också hjälpa er att komma varandra närmare än någonsin. Här är allt du behöver veta för att organisera en spadag för din hund.

Skapa rätt omgivningar

När du planerar den ultimata spa-upplevelsen för din hund ska du börja med att se till att du har allt du behöver till hands. Behöver din hund bara att mysigt bad eller planerar du att ge den massage och en manikyr för de små tassarna också? Bestäm i förväg vad du planerar så att du kan se till att du har schampo, kloklippare och borstar till hands innan ni börjar.

Nästa steg är att välja den perfekta platsen för att skämma bort din hund! Det kan vara ett stort badkar, duschen eller ute i trädgården, det viktiga är att det är någonstans där det är lugnt och tyst så att hunden kan koppla av. Du kan till och med sätta på lite avslappnande bakgrundsmusik, som klassisk musik eller ljud från naturen, för en extra avkopplande atmosfär.

Om det här är första gången du planerar en spadag för din hund kan det vara en bra idé att ha hundens favoritfilt till hands för att den ska känna sig som hemma. Vissa hundar gillar inte nya upplevelser, så att ha något som hunden känner igen som den kan mysa på kommer att få den att snabbare uppskatta din ansträngning!

Innan ni börjar är det också bra att se till att hunden har varit ute på en promenad eller motionerat på annat sätt så att den är trött och lugn. Ni kan till exempel ta en snabb promenad runt kvarteret eller jaga en boll. Om hunden är trött kommer den att vara lugnare under spabehandlingarna och det är den perfekta belöningen efter motionspasset!

Ge hunden massage

Vem uppskattar inte att få en massage för ömma muskler? Hundar kan känna av stress i sina leder och muskler precis som oss människor, så att försiktigt massera din hund är bra för den även efter er spadag. Här är våra tips på hur du ger din hund den ultimata massagen:

  • När du ger din hund en massage är det viktigt att alltid börja långsamt och försiktigt med ett lätt tryck så att hunden kan vänja sig vid upplevelsen.
  • Börja massagen med att använda dina tummar och rör dem i små cirklar på hundens huvud.
  • Om hunden är avslappnad och verkar gilla det kan du långsamt fortsätta mot skuldrorna och ner över ryggen med samma lätta tryck.
  • Din hund kanske rullar runt och vill att du ska klappa den på magen, vilket är normalt! Såklart kan du klappa den samtidigt som du masserar spänningspunkter.

Massagen kan ta allt från ett par minuter till en längre tid beroende på hundens temperament och hur bekväm den är med den här nya upplevelsen. Det är viktigt att se hur hunden reagerar och justera rörelsen så att det här är en positiv upplevelse för hunden. Vem vet, det här kanske är något som den inte kan få nog av!

Dags för ett mysigt bad

Vissa hundar tycker att ordet som börjar med ett stort B betyder att det är dags att springa och gömma sig under sängen! Men det är viktigt för hundens hälsa och hygien att ta ett bad då och då, men det betyder inte att det behöver vara en upplevelse hunden vill gömma sig från och helst slippa! Nyckeln till ett lyckat bad är att skapa en välkomnande och lugnande atmosfär. Följ de här tipsen så kommer din hund snart att springa till badkaret istället för från det nästa gång du säger det där ordet som börjat på b!

  • Eftersom badet är höjdpunkten på spadagen är det viktigt att vattnet har den perfekta temperaturen. Det ska vara varmt och du kan lägga till oljor som doftar lavendel eller kamomill för att göra det mer inbjudande. Badet under spadagen är inget som görs utomhus med vattenslangen!
  • Introducera din hund sakta till badet, ingen vill behöva skynda under en spadag! När du ser att den känner sig avslappnad och redo att skämmas bort kan du långsamt börja blöta pälsen.
  • Använd generösa mängder schampo och se till att det löddrar ordentligt. Det här är den del av badet som verkligen kan ha en lugnande effekt på hunden när du långsamt masserar in schampot i pälsen.
  • När du har sköljt ur schampot är det dags att torka hunden från huvud till svanstipp med en handduk. Om du gör det här på rätt sätt kommer hunden både att lukta gott och se snygg ut!

Badet är det bästa delen med spadagen! Det är inte bara en avslappnande och lugnande behandling, utan du får också en hund som luktar gott!

Manikyr och pälsvård

Det är ingen riktig spadag för hunden utan behandlingar som manikyr för de små tassarna och borstning av pälsen! Beroende på vilken ras din hund är och hur tjock päls den har kan du behöva spendera lite mer tid med att borsta den. Men även en helt vanlig pälsborste kan utföra mirakel genom att ta bort löst hår och fördela oljan i huden genom pälsen. Det är såklart viktigt att regelbundet borsta hundens päls året runt, och inte bara på spadagar!

När det är dags för kloklippning kan det vara något som både hund och ägare kan vara lite tvekande inför. Men det här är inte något som bör göras bara för att se snyggt ut, utan det är viktigt att regelbundet klippa klorna så att hunden kan gå och springa utan problem. Hur vet man när det är dags att klippa klorna? Det bästa är att lyssna när hunden går på golvet, om du hör klorna slå mot golvet, är det dags att klippa dem!

Om du är ensam när du klipper hundens klor är det bäst att börja med att bara klippa av en liten bit. Du kan till och med använda en nagelfil för hundar för att fila klorna istället för att klippa dem. Men om du inte känner dig bekväm med att själv klippa hundens klor kan du alltid få hjälp på en hundsalong.

Din hund ger dig ändlöst med kärlek varje dag! Så att skämma bort den med en avslappnande massage, ett bubbelbad och viktig pälsvård är ett av de bästa sätten du kan visa din kärlek till din hund. En spadag betyder att du spenderar mer tid med din hund och det kommer att göra det här till en ännu mer speciell upplevelse. Din hund betyder så mycket för dig, och du betyder lika mycket för din hund! Så ge din hund en mysig spadag för att visa dig hur mycket den betyder för dig!

En terrier kopplar av på Omlets lyxiga hundfilt i fuskpäls efter en avslappnande spadag

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *