Omletbloggen

Så här ser du till att det inte är för varmt för dina kaniner i sommar

Kaniner utomhus i sommarväder, de är i sin Zippi kaningård som är ansluten till ett Zippi tunnelsystem

Sommaren är den bästa tiden på året, men när temperaturen stiger är det viktigt att se till att dina kaniner, och deras hem, är redo för varmare väder. Kaniner är i allmänhet väldigt tuffa djur, men de tenderar att hantera kallare väder bättre än extrem värme, så här är våra tips på hur du ser till att de kan får svalka på sommaren!

Så här undviker du att det blir för varmt för kaniner som bor utomhus

Det kan vara lockade att flytta in kaninerna i ditt luftkonditionerade hus för att hjälpa dem hålla sig svala när det blir varmt utomhus, men plötsliga temperaturförändringar kan faktiskt vara sämre för dem än att vara ute i värmen. Det är dock viktigt att veta att kaniner kan dö av värmeslag, så se till att du gör allt du kan för att hindra dina kaniner från att bli sjuka.

Det bästa för att se till att dina kaniner känner sig bekväma är att ge dem en bur som är sval även på sommaren. Kaninburen Eglu Go har dubbelväggsisolering som håller värmen ute och ser till att temperaturen inne i buren är relativt stabil hela dagen. Den har också ventilation som låter luften cirkulera i buren utan att det blir drag.

Något annat som är viktigt att tänka på är skugga. Om du kan, ställ kaninernas bur och lekplats på en skuggad plats i trädgården, gärna under ett träd eller bredvid en byggnad som blockerar solen. Om olika platser i trädgården har skugga olika tider på dagen kan du flytta gården allt eftersom. Det görs superlätt med tunnelsystemet Zippi från Omlet. Om du inte har någon naturlig skugga måste du lägga till överdrag och solskydd på gården för att se till att kaninerna kan vara utomhus utan att behöva vara direkt i solen.

Så här undviker du att det blir för varmt för kaniner som bor inomhus

Om dina kaniner bor inomhus är det en bra idé att skapa en kallare plats i ditt hem att flytta dem till. I det här rummet ska du använda en fläkt för att hålla temperaturen i rummet så jämn och sval som möjligt. Notera att när du använder en fläkt är det viktigt att du inte riktar den rakt mot en kanin. Rummet bör också vara välventilerat och det är en bra idé att stänga gardiner eller persienner för att stänga ute solens varma strålar.

Vad äter kaniner på sommaren?

Oavsett om dina kaniner bor inomhus eller utomhus är det viktigt att de har gott om färskt vatten hela tiden. Det kan vara bra att byta vattnet flera gånger om dagen om det är väldigt varmt; kaniner kommer vara benägna att dricka mer om vattnet är kallt och gott, precis som du skulle. På tal om vatten: fyll ett par plastflaskor med vatten och lägg dem i frysen ett par timmar. Du kan sen lägga dem i gården eller i buren så att kaninerna kan luta sig mot dem om de känner sig varma. Gör iordning ett par flaskor så att du kan byta ut dem när de första har smält.

Din kaniner kommer också älska att äta krispiga och svala saker när solen skiner. Tvätta grönsakerna du ger dina kaniner med kallt vatten innan du tar med dem ut till buren.

Fäller kaniner på sommaren?

Under sommaren kan du märka att din fluffiga vän börjar fälla, och det gäller framförallt långhåriga kaninraser och det är inget du behöver oroa dig över. Kaninerna kommer att fälla sin tjocka vinterpäls för att hjälpa dem att inte känna sig lika varma under sommaren. Du kan hjälpa dem genom att borsta pälsen oftare för att se till att de inte har en onödigt tjock päls. Du kan läsa mer om pälsvård i vår kaninguide.

Så här tar du hand om dina kaniner i sommarvärmen

Om du tycker att dina kaniner ser väldigt varma ut kan du spraya öronen med kallt (men inte iskallt) vatten från en blomspruta. Men det är viktigt att se till att vattnet inte kommer in i hörselgången. Det är också viktigt att tänka på att kaninerna inte kommer att tycka om att du hanterar dem när det är som varmast, så vänta med att leka med tills det blir lite svalare senare på kvällen.

Fluglarvsangrepp

Det är också väldigt viktigt att veta att risken för angrepp från flugor är mycket högre under sommaren. Fluglarvsangrepp orsakas av att flugor lockas till fuktig päls, urin och avföring och lägger sina ägg i kaninens rumpa. När larverna föds äter de efter ett par timmar kaninerna kött och släpper ut gift i kaninens kropp. Fluglarvsangrepp kan döda en frisk kanin som bara råkar ha lös spillning ett par dagar, men om du vet att din kanin ibland kan ha svår att hålla sig själv ren är det viktigt att du undersöker den varje dag. Om du ser minsta tecken på angrepp är det viktigt att ta med kaninen till veterinären direkt. Det samma gäller för värmeslag. Få inte panik och doppa din kanin i kallt vatten; ta istället med den till ett svalt rum inomhus och försök sänka kaninens kroppstemperatur medan du ringer veterinären.

En flicka utomhus med sina kaniner som leker med Zippi plattformar för kaniner

Kanintillbehör

Det kan också vara ännu roligare att leka med dina kaniner om du lägger till roliga tillbehör som en Caddi godsaksbehållare eller genom att ge dem ännu mer utrymme i kaningården. Zippi-plattformar för kaniner är fantastiska för att använda höjden i kaningården genom att lägga till en ny våning för dina kaniner att utforska. Zippi-plattformar till kaningården är också perfekta när vädret blir varmare eftersom de är isolerade och ser till att det inte blir för varmt under fötterna. Dessutom skapar de skuggiga platser under plattformarna som är perfekta för din kanin att koppla av på under soliga sommardagar!

Nu vet du hur du ser till att det inte blir för varmt för kaninerna på sommaren! Du hittar allt du behöver till dina kaniner i Omletbutiken. Där hittar du våra kaninburar, tunnelsystem, plattformar och mycket mer för att se till att dina kaniner är friska och glada året runt!

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *