Omletbloggen

Är min katt för tjock? Tecken på att din katt är överviktig och hur det kan förebyggas

En kvinna och en flicka på en soffa med en katt som använder Omlets klösträd.

Vi som har katt älskar våra katter och vill såklart att de mår bra. Men har du någonsin lyft upp din lurviga vän och undrat om din katt bara supergosig eller om den är överviktig? Precis som människor kan katter kämpa med extra kilon, vilket kan leda till olika hälsoproblem om de inte kontrolleras. I den här bloggen kommer vi att gå igenom tecknen på att din katt är för tjock, varför det är viktigt att förebygga fetma och vad du kan göra för att hålla din katt frisk och kry.

Hur du vet om din katt är överviktig

Det kan ibland vara svårt att veta om din katt är för tjock, särskilt då katter finns i alla former och storlekar. Men det finns några tecken du kan hålla utkik efter.

Känn på pälsen: Ta dig tid att klappa din katt. Kan du känna deras ben under pälsen? En frisk katt bör ha lite fett, men om det känns mer som att klappa en kudde kan det vara dags att ta en närmare titt.

Kolla in tassarna: Inspektera tassarna. Om din katts en gång slanka tassar nu liknar små marshmallows kanske det är för att din katt väger för mycket. Extra fett på trampdynorna är ett tydligt tecken på fetma.

Kolla in hur din katt går: Var uppmärksam på hur din katt går. Om den vaggar märkbart när den går, kan det vara ett tecken på att den väger för mycket.

Kolla in magen: Lyft din katts framben och kika under. Kan du se extra fett som ser ut som toppen på en muffin där deras midja ska sitta? Även om det är ett gott tecken i bakverk, kan det vara ett tecken på övervikt hos katter.

Kolla in svansen: Din katts svans kan avslöja mycket om deras vikt. Om den ser mer ut som en tjock korv än en elegant svans, kan det vara ett tecken på att din katt är överviktig.

Krama din katt: Visst är det härligt att gosa med din katt, men om magen känns som en sittsäck, kan det vara dags att fundera en extra gång innan du ger den de där extra godsakerna.

Väg din katt: Idealvikten för katter varierar från katt till katt och ett besök hos veterinären för att väga din katt kan ge värdefull information.

Mindre lust att hoppa och skutta: Är din en gång så smidiga akrobat nu mer som en soffpotatis? Om din katt hellre sover på soffan än att hoppa och skutta, kan det bero på att den är överviktig. I sådana fall är det dags att uppmuntra till mer lek.

Därför ska du försöka undvika att din katt blir överviktig

Övervikt hos katter, precis som hos människor, kan allvarligt påverka deras hälsa och livskvalitet. Tänk dig detta: du vaknar och känner dig trög, lederna knakar som en gammal golvbräda och varje rörelse känns som att du släpar runt på en säck potatis. Det är så det är för överviktiga katter och de kan ju inte gå till gymmet eller ändra sin kost på egen hand.

Att bära på extra kilon belastar en katts leder enormt, vilket kan leda till artrit och värk som kan göra att till och med en lugn promenad till deras kattskål kan kännas som ett maraton. Och det finns också risk för diabetes, hjärtsjukdomar och andra allvarliga hälsoproblem som kan orsakas av de extra kilona.

Men det är inte bara den fysiska hälsan som står på spel. Brist på energi och en känsla av tröghet kan också hindra dem från att njuta av de aktiviteter de behöver för att hålla dem mentalt stimulerade, avslappnade och glada, som att klättra, leka och klösa.

Fetma hos katter kan påverka deras hälsa och livskvalitet på ett negativt sätt. Det kan också leda till andningsproblem, leversjukdomar och urinvägsproblem. Att hålla din lurviga vän i form är inte bara bra för deras midja, utan också för deras egen njutning och vitalitet, vilket i sin tur gynnar oss ägare.

Hur man förebygger fetma hos katter

Att förebygga fetma hos katter börjar med att etablera hälsosamma vanor från en tidig ålder och kan uppmuntras i alla skeden av livet. Måttlighet och rörelse är nyckeln till att hålla våra lurviga vänner i toppform. Här är de 5 bästa sätten att hålla din katt i form:

  1. Uppmuntra din katt till lek: Uppmuntra din katt till att leka varje dag, så att den får hoppa, jaga och kasta sig. På detta sätt får den upp pulsen och bränner kalorier. Spendera tid varje dag med att leka med din katt genom att använda interaktiva kattleksaker och lekar som stimulerar deras naturliga jaktinstinkter. Klösträdet Switch från Omlet är ett banbrytande klösträd när det gäller lek, med över 1200 ljusinställningar för oändlig underhållning.
  2. Ha kul med mat: Gör måltiden mer interaktiv genom att använda matpussel eller långsamma matbehållare för att uppmuntra din katt att jobba för sin måltid. På detta sätt hålls deras hjärna aktiv och deras mage blir nöjd utan att de äter för mycket.
  3. Vertikala äventyr: Katter älskar att klättra, så investera i ett katträd för inomhusbruk som de kan utforska och sitta i, vilket ger dem både motion och mental stimulans.
  4. Motion vid fönstret: Gör en mysig utsiktsplats med en bekväm kattsäng vid ett fönster där din katt kan hoppa och titta på fåglar och annat som händer ute eller bara njuta i solen. Det är som Netflix för katter – underhållande och kalorifritt.
  5. Äventyr utomhus: Ta med din katt på ett övervakat äventyr utomhus med en inhägnad kattgård för utomhusbruk, där den kan få en ny utsikt, frisk luft och motion och utforska nya lukter.

Omlet och din katt

Att se till att din katt har en hälsosam vikt är viktigt för deras välbefinnande. Var uppmärksam på hur mycket mat du ger dem, ge dem många möjligheter till träning och lek och övervaka deras vikt regelbundet, så kan du hjälpa till att förebygga fetma och se till att din katt är glad och frisk. På Omlet förstår vi hur viktig relationen mellan dig och ditt husdjur är. Det är därför vi designar produkter som katträdet Freestyle för inomhusbruk och klösträdet Switch så att du kan prioritera din katts välbefinnande och knyta an till den. När allt kommer omkring är friska katter glada katter och vi älskar glada katter.

En man med en katt som leker på katträdet Freestyle för inomhusbruk från Omlet

 

 

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *