Omletbloggen

Hur du håller råttor borta från hönshuset

En flicka matar sina hönor som är i ett grönt Eglu Cube-hönshus med hönsgård

En av de vanligaste frågorna vi får från folk som funderar på att skaffa höns är…

“Kommer hönsen göra att jag får problem med råttor?”

Råttor kan sprida många olika sjukdomar till höns och till och med äta upp kycklingar (låt dig inte luras av råttornas storlek), så de är definitivt inte besökare du vill ha vid hönshuset. Men låt inte det avskräcka dig från att skaffa höns, eftersom det är inte hönsen som drar till sig råttor, utan deras mat.
Nu när vi vet det känns det inte längre lika skrämmande att tänka på hur vi kan förhindra råttor från att invadera våra trädgårdar och sen ta sig in i hönshuset. Här är våra tips och råd för hur du kan förhindra en invasion av råttor i hönshuset och på så sätt kan hålla din flock säker och undvika skador på hönshuset.

Förvara allt foder i säkra behållare med lock

Det är viktigt att hålla hönsens foder så säkert och omslutet det bara går, och det är en bra idé att förvara fodret i lufttäta behållare för att minska dofter som kan locka till sig ovälkomna gäster. Som vi nämnde tidigare dras råttor till mat som hönsens foder och eftersom råttorna har ett fantastiskt luktsinne hittar de snabbt till maten om den inte förvaras i säkra behållare.

Kasta bara mat på marken som du vet att dina höns kommer äta

Undvik att det ligger massvis med hönsfoder i gräset för råttorna att smaska på, utan kasta bara ut så mycket som du vet att hönsen kommer klara att äta upp under dagen. Då undviker du att råttorna tar sig till hönshuset för att äta upp det som blev över. En bra lösning för detta är att använda behållare som pickleksaker som kan fyllas med foder om du inte vill kasta det på marken. Du kan också testa en hängande behållare som godsaksbehållaren Caddi. Båda de här interaktiva matbehållarna kommer inte bara att hålla det rent i hönsgården och förebygga mot skadedjur, utan de kommer också att underhålla dina hönor i många timmar, vilken såklart är en bonus.

En hand som håller hönsfoder

Ta bort matbehållare från hönsgården på natten

Råttor är mest aktiva på natten på grund av sin dåliga syn. Dagstid är råttor extremt ljuskänsliga vilket betyder att deras syn är väldigt suddig och de föredrar därför att vara ute på natten eftersom de då mycket lättare ser sina fiender.

Du kommer därför behöva fortsätta vidta åtgärder även efter det att du har stängt om hönsen på kvällen för att hönshuset ska vara en säker plats nattetid. Täck över eller ta helt bort allting som innehåller mat när det blir mörkt, och sätt ut dem igen när du släpper ut hönsen på morgonen. Hönsen kommer vanligtvis vara inne i huset och sova under natten, så det kommer inte märka av att maten är borta!

Häng CD-skivor i hönsgården

Du kan också testa det här något otippade tipset för att hjälpa dig att hålla råttorna borta. Allt du behöver är ett par gamla CD-skivor (vilket du förmodligen fortfarande har i ett förråd någonstans!). Rykten säger nämligen att reflektionerna från CD-skivor stressar råttor, så att de kanske inte ens vill komma nära hönshuset. Häng upp ett par gamla CD-skivor på snören på gården och se om det fungerar!

Hämta in äggen varje dag

Du kan också få problem med råttor om du inte regelbundet hämtar in dina ägg. Råttor ser äggen som mat och kan lockas till hönshuset om de ligger kvar länge. Därför är det viktigt att du hämtar in äggen varje dag, en vana du borde ha även om du inte misstänker att det finns råttor runt hönshuset. Men om du lätt glömmer kan ett säkert och lättrengjort hönshus som en Eglu från Omlet hjälpa dig att förebygga stöld av ägg från värpredet. 

Dessutom har Omlets utbud av hönshus i plast, som hönshuset Eglu Cube, designats för att hålla både kvalster och rovdjur borta. Med hjälp av de valbara hjulen kan du också lätt flytta runt ditt hönshus i trädgården för att undvika att gnagare bygger gångar under det, något som kan hända med mer traditionella hönshus i trä som står direkt på marken. 


Förhoppningsvis kommer våra tips att hjälpa dig att hålla råttorna borta från hönshuset eftersom det alltid är bättre att försöka förebygga ett potentiellt problem istället för att försöka bli av med råttorna med fällor och gift när de redan har flyttat in.

 

This entry was posted in Höns


One reply on “Hur du håller råttor borta från hönshuset”

Jenny Liljedahl says:

Sverige

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *