Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Hur du får din lata katt att motionera

Om din katt har tillgång till världen utomhus kommer hen oftast få tillräckligt med motion på egen hand. Om du å andra sidan har valt att ha din katt inomhus kommer hen förmodligen behöva lite uppmuntran för att röra på sig tillräckligt. Att se till att din katt får tillräckligt med motion, i kombination med en balanserad kost, är ytterst viktigt för deras välmående och hälsa. Katter kommer inte vara lika pigga på att röra sig som hundar, men det finns några saker du kan göra för att hjälpa din katt hålla sig i form.

 

Klätterställningar och klösträd
Dessa är perfekta platser för lek (och sömn…). Du kan uppmuntra lek och klättring genom att lägga några av din katts bästa godisbitar på olika höjder på möbeln. Om du inte vill använda mat som uppmuntran kan du hänga leksaker högt, så att katten måste klättra för att nå dem.

Motionshjul
Katthjul är en relativt ny produkt som ger både psykisk och fysisk stimulans. Hjulen är helt katt-drivna, så under användning tränar katten sina muskler och bränner kalorier. Det krävs oftast lite träning innan ditt husdjur känner sig säker och vet hur hen ska använda hjulet. Raser med mycket energi, som bengal och sphynx, brukar lära sig snabbast.

Matlekar
I det vilda måste katter jaga för att få mat, och äter i genomsnitt 12 gånger under en dag. Många kattägare ställer bara ner en skål med mat framför katten och går därifrån. Du kan addera spänning och aktivitet till lekstunden med en matboll. Bollen är ungefär lika stor som en tennisboll, och du fyller den med torrfoder. När katten puttar och knuffar på bollen ramlar maten gradvis ut.

Leksaker
Innekatter kommer behöva gott om stimulans och lek för att förhindra att de blir uttråkade. Även de allra enklaste av leksaker kan ge dem timmar av underhållning. Katter tycker om att härma sina naturliga jaktinstinkter, även om alla katter inte har samma motivation att leka. Försök hitta leksaker som dina katter tycker om, och experimentera med olika material, former, storlekar, ljud och dofter. De flesta katter tycker om att interagera med sina ägare, och lekstunden är ett perfekt tillfälle för dig att knyta an till ditt husdjur.

Kattmynta
Växten nepeta cataria är mer känd som kattmynta, tack vare den intensiva attraktionskraft den har på ungefär två tredjedelar av alla katter, framför allt hanar. Deras respons verkar vara en sorts eufori, liknande den människor får av hallucinogena droger. Kattmynta är dock varken skadligt eller beroendeframkallande för katter. Du kan göra klassiska leksaker mer intressanta genom att fylla dem med kattmynta, eller använda en spray. Effekten försvinner vanligtvis efter 10 minuter till en timme, beroende på katten.

Laserleksaker
Vissa katter är galna i lasrar. Intensiteten och längden på lekstunden beror på kattens ålder och fysiska form. Peka aldrig lasern direkt i kattens ögon, och när lekstunden är över, minska gradvis rörelserna från strålen tills den vilar på en leksak som katten kan fånga, för att minska frustration.

This entry was posted in Katter