Omletbloggen

Hur kommunicerar katter med varandra?

Katter skickar meddelanden till varandra även när de är tysta. De lever i en värld av visuella ledtrådar och lukter, och ljud är bara en pusselbit i deras kommunikation.

Intressant nog verkar det som att jamande och spinnande är någonting de utvecklat framför allt för att kommunicera med människor, snarare än med andra katter. Studier med vilda katter visar att de jamar och spinner betydligt mer sällan när det inte finns några människor i närheten.

Dessa människospecifika kommunikationssätt visar hur lång tid våra två arter tillbringat tillsammans. 

Katter pratar med katter

Katter har ett drillande mjauande som de använder som en allmän hälsning till andra katter. De används också av kattmamman för att kalla på kattungarna. Katter ger också ifrån sig ett trallande kvitter-ljud när de spanar på potentiella byten eller jagar. Det bönfallande utdragna “mjaaaaaau” är något de sparar för människor, för att få vår uppmärksamhet och uppmuntra oss att interagera med dem.

Katter är ensamdjur av naturen. De morrar och ylar mot varandra, vanligtvis för att säga “håll dig borta!” eller “jag är här!”. I de mest extrema fall blir detta ett klagande skrik, vanligtvis när två hanar träffas på gatan. En hona som löper ger också ifrån sig ett skrik.

Ett mer vanligt ljud för att visa ilska eller oro är väsande, som ibland kan eskalera till ett morrande ljud. Det resulterar vanligtvis i attack. Katter kommer också yla när de har ont.

Svansa runt

För allmän kommunikation på daglig basis använder katter kroppen i större utsträckning än stämbanden. En katts svans fungerar som en flagga som rör sig på en pinne. Om den står upp känner sig katten avslappnad och vänligt inställd. Katter böjer ofta toppen på den sträckta svansen framåt när de går mot en katt de tycker om. En snabb ryckning i svansen betyder att katten känner sig obeslutsam, men om den stående svansen gungar fram och tillbaka är katten avslappnad.

Om svansen snärtar från sida till sida är katten på jakt efter någonting, eller är nyfiken. En viftande svans kan också vara ett tidigt tecken på ilska.

När katter är som mest stressad fluffar de upp svansen och pälsen står rakt ut som om katten fått en elektrisk chock. Katten känner sig hotad, och försöker se så stor ut som möjligt för att skrämma bort andra katter, hundar eller vad det än är som får hen att känna sig rädd.

Om katten inte är säker på vilka signaler andra katter sänder ut och därför känner sig obekväm kommer den huka sig med svansen tryckt mod sidan på kroppen. Katten kommer hålla sig i denna position medan hen undersöker situationen, alternativt bestämma sig för att hellre fly än illa fäkta och bara springa därifrån.

En väldigt bekväm och undergiven katt kommer rulla över på rygg och visa sin mage för andra katter. Det är vanligt också hos hundar.

Ögonen talar

Katter signalerar också sitt humör med ögonen. Stirrande betyder att de är fokuserade på fara eller byte, eller att de inte bestämt sig för om de ska fly eller attackera.

En långsam blinkning är ett tecken på kärlek, samt undergivelse. Det betyder oftast “Jag utgör inget hot, du utgör inget hot, och jag gillar det!”

Om katten blinkar, tittar bort och hukar sig med liggande öron och slickar sig nervöst kring munnen betyder det att hen känner sig hotad eller rädd.

De liggande öronen är ett allmänt tecken på osäkerhet eller ilska. En glad katt har avslappnade öron, och när hen är fokuserad på en leksak, ett ljud eller ett byte står öronen upp och är vinklade framåt.

Att tvätta varandra, röra nos mot nos och försiktiga, lekfulla bett är andra glada former av positiv fysisk kattkommunikation.

Luktande meddelanden

Lukt är också viktigt för katter. De lämnar signaler genom feromoner över sitt revir, både hemma och utomhus, genom att gnugga sig mot saker. Katter har körtlar på hakan som ger ifrån sig dessa feromoner, och det är därför de tycker om att gnugga sitt huvud mot dina ben. Visst kan det ses som en kärleksförklaring, men framför allt handlar det om att sprida meddelanden. Katter har också doftkörtlar precis där svansen möter kroppen. Det är en mindre trevlig region att bli gnuggad mot!

Hanar kommer spruta urin runt sitt revir. Det är ovanligt att de gör detta inomhus, men det kan hända om en okänd katt har vandrat in i byggnaden. Om det blir ett problem är kastrering oftast en bra lösning.

Mycket av dessa kommunikationsmetoder kommer från det faktum att katter inte är flockdjur. De håller hårt på sin personliga sfär, och släpper bara in andra, katter eller människor, när de känner för det. 

Lär dig känna igen ditt husdjurs språk, så kommer du snart kunna “prata katt” själv, åtminstone till viss del!

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *