Omletbloggen

Hur fungerar DNA-tester för hundar?

Samtidigt som efterfrågan på valpar ökade dramatiskt under pandemin ökade också antalet hundägare som istället valde att adoptera en hemlös hund från utlandet. Enligt Human Animal Infection and Risk Surveillance Group ökade importen av hundar från Rumänien med 51% i Storbritannien 2020! Men när så många av våra älskade hundar nu kommer från andra länder så är det många hundägare som undrar vilken ras deras nya fyrbenta vän faktiskt är! Som ett resultat har DNA-tester för hundar också blivit extremt populära eftersom de ger hundägare ett bekvämt sätt för att få reda på mer om hundens genetik. Men hur fungerar egentligen DNA-tester för hundar?

ett DNA-test analyseras

Varför ska man göra ett DNA-test på en hund?

Det finns många olika anledningar till att hundägare väljer att göra ett DNA-test på sin hund och det vanligaste är nyfikenhet! Ägaren kanske tror sig veta vilken ras hunden är (eller är en korsning av) med hjälp av information den fick från hundhemmet eller baserat på hur hunden ser ut, men det kan vara svårt att veta helt säkert. Ett DNA-test är ett enklare och nästan helt tillförlitligt sätt att få svaret.
Att bättre veta vilken ras hunden är kan också hjälpa ägaren att förstå hundens beteende. Det kan också hjälpa hundägare att få en bättre idé om hur mycket motion hunden behöver eller hur stor valpen kommer bli när den är fullvuxen. Du hittar också mer information om olika raser och deras beteende i våra tidigare bloggartiklar fem tips för att hjälpa dig välja den hundras som är perfekt för dig och bästa hundraserna för förstagångsägare. Oavsett vilken ras eller ålder din hund är, eller hur mycket motion den behöver har Omlet också ett stort utbud av roliga och stimulerande hundleksaker för att tillfredställa hundens behov!

DNA-test kan också användas för att bekräfta att en hund är renrasig om uppfödaren sa att den var det, men det inte finns någon stamtavla. Det är såklart alltid viktigt att bara köpa hundvalpar från pålitliga och ansedda uppfödare, men om du tror att din hund kanske inte är exakt den ras den såldes till dig som vill många ägare såklart få klarhet. Men hur pålitliga är DNA-tester för det här ändamålet?

Hur exakta är DNA-test för hundar?

Vanliga frågor är om DNA-test för hundar fungerar och hur pålitliga de är. De här testerna brukar ha en noggrannhet på mellan 93% och 95% men det beror på vilket test du köper. Generellt sett så brukar priset vara en bra indikation, ju dyrare testet är desto mer exakt kommer det att vara.

Genetiska markörer (som används för att identifiera DNA-sekvenser) är en utmaning när det gäller hur pålitliga DNA-tester för hundar är. Vissa tillverkare kan inte testa lika många genetiska markörer som andra. Till exempel kan ett test identifiera om hunden bär på en specifik sjukdomsgen eller har den här sjukdomen, men ju färre genetiska markörer testet kan identifiera, desto mindre pålitlig är informationen de kan ge dig.

Om du använder ett DNA-test för att se om din hund är renrasig kan du bli besviken. Anledningen är att även renrasiga hundar har korsats med andra raser när de har avlats fram för att hjälpa till att eliminera hälsoproblem förknippade med vissa hundraser. Så även om din hund ska vara renrasig enligt stamtavlan så kanske resultatet inte alltid visar det.

svart och brun hundvalp sitter på hundsängen Topology med en lila bäddmadrass i fårskinn

Hur gör man ett DNA-test?

Så hur fungerar att DNA-test? Ett DNA-test som ibland också kallas ett genetiskt test utförs på samma sätt som på människor. Förenklat så görs ett DNA-test genom att analysera DNA från ett svabbprov från hundens mun och extraherar DNA från hundens saliv. Det här är ett helt smärtfritt sätt att ta provet från hundens mun.

När du köper ett DNA-test för din hund ska det inkludera enkla instruktioner på vad du behöver göra. Men det brukar vanligtvis innefatta att du först tar ut topsen från tuben du får med ditt DNA-test. Sen topsar du insidan av hundens mun genom att försiktigt gnugga topsen mot insidan av munnen i upp till en minut innan du tar ut topsen och lägger tillbaka den i tuben igen. Efter att ha tagit provet är du redo att skicka iväg det för analys för att få resultatet! Som med alla tester så kan det ibland vara ett problem med det som gör att resultatet inte har samma pålitlighet, men generellt sett är det en väldigt enkel process.

Hur snabbt får man resultatet?

Hur snabbt du får resultat beror helt på vilket test du har köpt. Vissa test kan ge ett svar inom två veckor, men andra kan ta upp till två månader. När du gör din research är det här något att tänka på, så leta efter företag som kan ge ett svar snabbt om du inte vill vänta länge på resultatet.

Finns det DNA-tester för katter?

Det är också möjligt att göra DNA-tester på mindre husdjur som katter! Men det har inte blivit lika populärt som liknande tester för hundar än. Det beror mest på att det är väldigt svårt, eller till och med nästan omöjligt, för ett DNA-test att ge dig ett exakt resultat på kattens ras. Sen kan det såklart också, beroende på din katts temperament, vara mycket svårare att göra testet på en katt!

Var kan man köpa ett DNA-test för hundar?

Är du intresserad av att göra ett DNA-test på din hund? Du kan antingen köpa ett test online eller göra ett genom din veterinär. Det finns en hel del olika test att köpa online, så se till att du köper ditt kit från en pålitlig webbplats med verifierade recensioner som bekräftar att resultatet är pålitligt och hur snabbt du får ditt svar!
afghanhund ligger på den grå hundsängen Topology med en quiltad bäddmadrass

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *