Omletbloggen

Allt du behöver veta om kycklingvingar

hönor sitter på hönsträdet PoleTree med sittpinnar från Omlet

Nej, vi menade inte den tillagade varianten. Om du letar efter ett recept på ugnsstekta kycklingvingar eller god hämtmat så är du på fel ställe. Här tittar vi närmare på allt du behöver veta om kycklingvingar, alltså hönans vingar som hon flaxar med, och svarar på några vanliga frågor.

Kan hönor flyga?

Både ja och nej. Höns borde tekniskt sett kunna flyga, de har starka vingar, stora fjädrar och ihåliga ben som gör kroppen lättare. Förfäderna till dagens tamhönor, den röda djungelhönan, brukade fly från rovdjur genom att flyga upp i träd. Men trots det så kunde inte ens de här hönorna flyga några längre sträckor eftersom de inte var tillräckligt uthålliga.

När hönsen blev domesticerade och senare avlades fram för att lägga fler ägg och ge mer kött, växte deras muskler och de flesta hönsen har idag en för stor kropp för att deras vingar ska kunna lyfta dem från marken. Det kan hända att du ser lättare hönsraser flaxa med vingarna för att ta sig upp på sina sittpinnar, trädgårdsmöbler eller låga trädgrenar, men de kan inte ta sig mycket högre eller längre än så.

Vill hönsen kunna flyga?

Generellt sett gäller att om dina höns har tillräckligt mycket underhållning och trivs i sitt hönshus och i hönsgården kommer de inte vara speciellt intresserade av att flyga. Det är viktigt att se till att de har möjlighet att få utlopp för sina naturliga instinkter som att sitta på sittpinnar och gå och picka, och såklart att de har gott om plats att röra sig på.

Se till att dina hönor kan känna sig säkra i sina omgivningar, det kan du till exempel göra med det stora hönshuset Eglu Cube och en Walk in-hönsgård. Så länge hönorna har tillräckligt mycket att vara nyfikna på hemma kommer de förmodligen inte att vara lika nyfikna på att se om gräset är grönare på andra sidan staketet. Om du har problem med äventyrliga hönor som försöker rymma hittar du tips på hur du hanterar situationen i vår tidigare bloggartikel hjälp, mina höns flyger iväg hela tiden!

Hur använder hönsen sina vingar?

Hönsen kanske inte kan flyga, men de använder sina vingar för andra ändamål. Som vi nämnt tidigare kan vingarna hjälpa hönsen att hoppa, och ibland kan de hoppa riktigt imponerande högt. Vingarna hjälper också fåglarna att hålla balansen när de tar sig ner från en högre höjd.

Hönsen använder också vingarna när de parar sig, för att reglera kroppstemperaturen och för att skrämma iväg rovdjur. Hönor brukar också låta kycklingar ta skydd under vingarna för att hålla dem varma och gömma dem från hot som rovdjur.

Borde jag klippa vingarna på mina höns?

Det här är något som hönsägare ofta diskuterar. Det är smärtfritt för hönan att få vingarna klippta (så länge det görs på rätt sätt), men många tycker att hönsen borde få möjligheten att flyga eftersom det ger dem en bättre möjlighet att fly från eventuella faror, även om de inte kan ta sig speciellt långt.

Andra hönsägare argumenterar att om vingklippning får en väldigt äventyrlig höna som ofta försöker rymma in till grannen eller ut på en trafikerad väg att hålla sig hemma, så kan det faktiskt vara säkrare att få henne att sluta med det här beteendet.

Det är du som hönsägare som beslutar om du ska klippa hönsens vingar eller inte och beror såklart på dina personliga omständigheter, men om de bestämmer dig för att vingklippa hönsen är det viktigt att det görs på rätt sätt.

Hur vingklipper jag en höna?

Allt du behöver är en vass sax och helst hjälp från en annan person som kan hålla hönan.

  • Fäll ut vingen så att fjädrarna sprids ut
  • Identifiera var handpennorna och täckfjädrarna möts. Det här brukar vara en väldigt tydlig linje.
  • Klipp bara handpennorna, ungefär de första 10 fjädrarna och var försiktig så att du inte klipper några av de andra fjädrarna på vingen.

Klipp aldrig fjädrar som växer och om de har en mörk penna betyder det att det förmodligen finns blodkärl som kommer att blöda om fjädern klipps av. Du behöver bara klippa en vinge eftersom hönan då kommer bli obalanserad om hon försöker flyga vilket betyder att hon inte kan flyga speciellt högt.

Titta på den här videon för att se hur du vingklipper en höna på rätt sätt!

Växer vingarna ut igen?

Ja, när hönorna ruggar så ömsar de sina fjädrar och nya växer ut. De nya fjädrarna kommer att växa ut till full längd, även om du klippte de gamla fjädrarna. Hönor (och tuppar) som du har hemma i trädgården brukar rugga en eller kanske två gånger om året, så du kommer behöva klippa fjädrarna igen efter varje ruggningsperiod om du vill stoppa dem från att flyga över staketet.

Vad är vingklor?

Vingklor är små böjda klor som sticker ut från den sista leden på vingen. Det här är något som finns kvar sedan fåglarna behövde klättra i träd och sen glida ner för stammen och användes förmodligen också i slagsmål.

Eftersom fåglarna har utvecklats för att inte längre behöva de här klorna har de blivit mycket mindre och på många hönor syns de inte ens.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *