Omletbloggen

Hur får jag min undulat att tycka om mig?

blå undulat i en fågelbur

Undulater är väldigt intelligenta, relativt lätta att ta hand om och kända för sina roliga personligheter! Och med sitt vackra utseende är det kanske inte svårt att förstå varför de är de mest populära fåglarna att ha som husdjur. Som med alla husdjur kan det ta lite tid att bygga upp ett bra förhållande med din fjäderklädda kompis, så det är viktigt att se till att de känner sig säkra och bekväma runt dig för att du ska kunna bygga upp en vänskap med dem. Men du kanske har några frågor om hur du får din undulat att tycka om dig?

Steg 1 – Se till att den känner sig bekväm

Det första steget för att få din undulat att tycka om dig är att se till att den känner sig bekväm i din närhet och i sina omgivningar. Det är bra att börja med att se till att fågeln har en bur där den kan känna sig säker och det är också viktigt att ha ett överdrag att täcka över buren med på natten så att du kan skydda den från höga ljud och få den att känna sig säker också på natten när du inte är där.
Det är också viktigt att underhålla buren för att den alltid ska kunna känna sig bekväm. På samma sätt som du inte skulle känna dig som hemma om det är stökigt eller smutsigt i ditt hem, så gäller samma sak för våra husdjur.
När din fågel känner sig som hemma hos dig är det dags att få den att känna sig bekväm i ditt sällskap. Det är viktigt att komma ihåg att undulater ofta jagas av andra djur när de lever vilt, så de kan vara på sin vakt tills de vet att du inte är ett hot.
Börja med att sätta dig vid buren och se till att du inte plötsligt rör på dig eller ger ifrån dig några konstiga höga ljud som kan skrämma fågeln. Prata med fågeln med låg röst, repetera fågelns namn och se till att den får träffa alla i familjen. Du kan till och med läsa en bok för fågeln (även om det kanske känns lite dumt!). Det är viktigt att ha tålamod, men så fort din undulat börjar känna sig bekväm runt dig kan ni börja bygga upp en fantastisk vänskap.

Steg 2 – Se till att ni kan komma varandra närmare

Nu när du och din fågel känner er bekväma med varandra och fågeln känner sig hemma kan ni börja lära känna varandra lite mer. Generellt sett brukar det bara ta ungefär två veckor för en undulat att känna sig som hemma i sitt nya hem, men det kan ta flera månader innan ni kan komma varandra riktigt nära. Men låt inte det avskräcka dig, det här är smarta fåglar med mycket personlighet, så hur lång tid det tar varierar mellan olika fåglar.

När du pratar med din undulat kan du ge den fågelgodsaker för att få den att associera det med något positivt. Om du märker att din undulat verkar vara rädd för dina händer kan det vara bra att göra lite handträning med den, något som vi tar upp senare i den här artikeln.

Du kan också sätta en godsaksbehållare i buren så att dina fåglar kan äta godsaker. En godsaksbehållare kommer inte bara att underhålla dina fåglar utan det kommer också få dem att associera buren med något positivt. Att du är där kommer också att hjälpa dina fåglar att se din tillgivenhet. Efter den första fasen när ni lär känna varandra brukar undulater tycka om sina ägare, så du kan vara säker på att den här tillgivenheten kommer att vara ömsesidig. Men kom ihåg att dina undulater bara borde få godis då och då och också behöver en balanserad kost som består av frön av hög kvalitet, frukt, grönsaker och ett mineralblock.

Undulater är relativt lätta att ta hand om och ha som husdjur, men du måste ändå ha tillräckligt mycket tid att lägga på att lära känna dem. Undulater ska helst ha en timme av din tid varje dag när du bara fokuserar på dem och vad de behöver. Det behöver inte betyda att du behöver spendera en timme åt gången med dem, utan du kan dela upp det i flera kortare stunder när du bara fokuserar på din fågel. Under den här tiden ska du fortsätta prata med den innan ni börjar leka.

Steg 3 – Börja leka med fågeln

Nästa steg är att börja leka med din undulat för att få den att tycka om dig. Du kommer att märka från kroppsspråket när den känner sig mer bekväm runt dig och litar på dig. En glad undulat kommer att ha en avslappnad hållning och aningen utfällda vingar. Du kanske också märker att den knycker på huvudet eller till och med hela kroppen. Du kommer också att veta när din undulat är glad eftersom den ger ifrån sig olika läten. Om den kvittrar och småpratar är det ett annat tecken på att din undulat är glad och nöjd!

Leksaker för undulater är också ett fantastiskt sätt att ge dina fåglar den mentala och fysiska stimulans de behöver. För att börja leka med din undulat, kan det vara en bra idé att ha ett par olika leksaker för att se vilken de gillar bäst.

Många undulaters favorit är att leka med en spegel. Det är en perfekt interaktiv lek som både du och din undulat kan vara involverade med och det enda ni behöver är, du gissade rätt… en liten spegel! Allt du behöver göra är att hålla upp spegeln framför din undulat. När den flyttar sig närmare spegeln kan du vrida på den och när fågeln närmar sig spegeln igen kan du vrida på den igen tills din undulat till sist jagar sin egen spegelbild! Du kan också använda en spegelleksak som en dubbelsidig solrosspegel med bjällra för att underhålla fågeln i buren också när du inte leker med den.

Steg 4 -Hantera din fågel varsamt

Nu när du och din undulat känner varandra bättre kan du börja hantera den. Innan du gör det bör du förutom att prata med fågeln och se till att den har godsaker och leksaker också lyfta upp din hand mot buren. Inom ett par dagar kommer din fågel att känna igen och känna sig bekväm med din hand vilket är det första steget mot att du ska kunna hantera den.

Nu är det dags att föra in handen i buren. Det viktigaste när du gör det är att inte göra några plötsliga rörelser som kan skrämma fågeln. Der är viktigt att du håller dig lugn när du först rör vid din fågel, men du måste också vara bestämd och självsäker. Placera sakta handen inne i buren så att fågeln känner sig bekväm med den, det kommer hjälpa fågeln att känna sig bekväm med att sitta på ditt finger. Du bör ha kvar handen inne i buren i ungefär fem minuter åt gången och göra det ett par gånger om dagen. Placera lite hirs på fingret för att vänja din fågel vid att behöva flytta sig mellan din tumme och ditt pekfinger för att få sitt godis.

Det är viktigt att nämna att din undulat kanske pickar på dina fingrar i början när du först sträcker ut dem. Den kommer inte att picka så hårt att det börjar blöda, men det kan vara något som är bra att tänka på. Däremot är undulater väldigt sällan aggressiva och även om två fåglar bråkar över mat eller revir så är det ofta kortlivat.

Steg 5 – Börja lära den kommandon

Trick ser inte bara imponerande ut, de är också ett fantastiskt sätt för dig och din fågel att komma varandra närmare!

Ett kommando som det kan vara bra att börja med är att lära din undulat att hoppa på och av ditt finger, vilket också brukar kallas för fingerträning och är något vi nämnde tidigare i artikeln. När din undulat har lärt sig det här första tricket kan du börja lära den svårare trick! Det är viktigt att tänka på att din undulat behöver känna sig bekväm nära din hand innan du börjar fingerträna den, något som ni redan har övat på under steg 4.

Efter att din undulat så småningom har lärt sig att sitta på ditt finger när du har handen i buren kan du börja använda kommandon som “hoppa upp” och “hoppa ner”. Här är det viktigt med repetition så se till att du är konsekvent och använder samma kommando varje gång och belöna din fågel när den gör vad du säger till den. Med lite tålamod kommer din undulat snart att kunna hoppa upp på och ner från ditt finger när du håller fram det och öppnar buren.

När din fågel börjar lära sig att bemästra de här tricken kan du spendera mer tid med den för att lära den fler tricks. Läs vår tidigare bloggartikel fyra roliga trick att lära din undulat och vår guide för att lära undulater trick för att få mer inspiration!

Steg 6 – Få din undulat att bli tam

Om du följer alla steg här ovanför ska det inte vara några problem att få din undulat att bli tam. Det handlar om att få din undulat att lita på dig, vilket är något ni kommer att bygga upp genom att spendera tid tillsammans. Nu kan du testa att släppa ut fågeln ur buren för att låta den flyga fritt. Den kanske behöver mutas med godis och uppmuntran för att våga sig ut, så fortsätt att prata med en lugn röst för att hjälpa dem. Om undulaten omedelbart flyger tillbaka in i buren behöver du inte oroa dig, som med all träning så är det viktigt att ha tålamod!

två gröna och gula undulater i en hand

Nu när du har en tam undulat och har skapat en fantastisk vänskap med din fågel så har ni många roliga år framför er. Även om din fågel nu är tam är det viktigt att fortsätta spendera tid med den så att de kan ha ett bra liv som de glada och sociala djur de är!

This entry was posted in Undulater


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *