Omletbloggen

Kan du bli bästis med dina kaniner?

Vi vet alla att hunden är människans bästa vän, men har du någonsin tänkt på att bli kompis med en kanin? Precis som hundar är kaniner väldigt sociala djur vilket betyder att de tycker om att umgås både med kaniner och människor! Det finns till och med forskning som visar att kaniner som formar ett vänskapsband med sin ägare lever längre och lyckligare liv! Så kan du bli bästis med dina kaniner?

Svart och vit kanin äter från godsaksbehållaren Caddi

Varför borde jag skaffa en kanin?

Först och främst är kaniner väldigt kärleksfulla husdjur som kommer att visa sin ägare tillgivenhet på många sätt. Så du och din kanin kan vara bästisar på nolltid! Om du funderar på att skaffa en kanin kommer du att lära dig att känna igen kroppsspråket för just din kanin, men generellt sett så brukar kaniner som tycker om sina ägare visa det genom att spinna, skutta runt dina fötter eller till och med tvätta dig!

Förutom hur extremt söta kaniner är så är de också väldigt underhållande och du kommer att uppskatta att spendera tid tillsammans med dem. Och för att du ska kunna bli bästis med dina kaniner behöver du spendera mycket tid med dem! Kaniner älskar att leka med många olika kaninleksaker som inte bara hjälper dem att hålla sig aktiva utan också ger dem mental stimulans. Efter en lång dag full av skuttande kan du ge dina kaniner några godsaker – perfekt för att ni ska kunna komma varandra lite närmare!

Kaniner är också perfekta som husdjur om du vill ha en fluffig fyrbent vän men kanske inte är redo att ta hand om en katt eller hund än eftersom de tar upp lite mer tid när du behöver ta ut dem på promenader eller träna dem. Men det är viktigt att tänka på att kaniner också behöver en hel del uppmärksamhet och tid från sina ägare.

Vad ska man tänka på innan man skaffar kaniner?

Som med alla husdjur behöver du överväga om en kanin passar in i ditt liv och med din livsstil. Kaniner kanske inte behöver lika mycker av din tid för träning och promenader som en hund, men de behöver ändå ha din uppmärksamhet och få spendera tid med dig för att de ska få både fysisk och mental stimulans och kunna leva lyckliga och harmoniska liv!

Innan du bestämmer dig för att skaffa kaniner är det också viktigt att tänka på dynamiken i din familj. Trots att många tänker på kaniner som de perfekta husdjuren för “nybörjaren” passar de inte alltid som husdjur för små barn. Det beror främst på att kaniner är väldigt nervösa av sig och inte tycker om att bli hanterade. Om du behöver lyfta upp din kanin är det viktigt att du gör det väldigt försiktigt, något som små barn ofta kan ha svårt med. Däremot är vissa kaninraser kända för att passa bra i barnfamiljer. Till exempel så har franska vädurar inga problem med att bli hanterade och älskar att umgås med människor.

Kan dina andra husdjur komma bra överens med kaniner?

Om du har andra husdjur måste du också tänka på hur de kommer att komma överens med dina kaniner. Som tur är kommer de flesta husdjuren bra överens med kaniner, men det betyder inte att du bara kan släppa ihop dem när dina nya kaniner flyttar in! Istället är det viktigt att du sakta introducerar dina husdjur med varandra på neutral mark och helst med en bur eller ett staket mellan djuren samtidigt som du håller ett vakande öga på dem.

Om du har en hund är det viktigt att den är kopplad när den får träffa dina kaniner och oavsett om du låter din kanin träffa en hund, katt eller dina höns är det viktigt att du inte lämnar dem ensamma tillsammans.Det är viktigt att du håller ett öga på hur djuren interagerar med varandra och det är också viktigt att hålla utkik efter tecken på aggression eller om dina kaniner verkar nervösa eller oroliga nära de andra djuren. Du kan läsa mer om att låta kaniner och höns bo tillsammans i vår tidigare bloggartikel. Det är också viktigt att tänka på att kaniner inte ska bo tillsammans med mindre djur som råttor eller marsvin.

Kvinna kör en skottkärra full av blommor samtidigt som hon tittar på kaniner i kaninburen Eglu Go

Var köper jag kaniner?

Precis som med alla husdjur är det viktigt att du köper eller adopterar dina kaniner från en pålitlig och ansedd uppfödare eller djurhem. Se till att du gör research innan du bestämmer dig för vilken kaninras du vill ha, eftersom vissa kaninraser passar bättre för ägare som har mer erfarenhet än andra.

Eftersom en vanlig missuppfattning är att kaniner är “lätta” att ha som husdjur har många ägare köpt en kanin för att sedan inse att den inte passar in i familjen, vilket betyder att många djurhem fått in fler kaniner än vanligt. Därför är det viktigt att först förstå om en kanin verkligen är rätt husdjur för dig och din familj. Om ni funderar på att adoptera en kanin kan det vara bra att prata med organisationen eller djurhemmet för att se till att kaninen kommer att passa in i just er familj. Det kan också vara bra att höra efter om det finns möjlighet att vara en tillfällig fosterfamilj för att se om ni trivs ihop innan ni adopterar kaninen.

Om du inte är säker på vilken kaninras som passar dig bäst kan du läsa vår guide för kaninraser för att få mer information. När du har hittat ett par lämpliga alternativ kan du läsa vår bloggartikel så här väljer du den kaninras som passar dig bäst
för att hitta den bästa matchningen och din nya bästis! Så tror du att kaniner kan bli dina nya bästa kompisar?

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *