Omletbloggen

4 roliga trick att lära din undulat

Grunden för alla undulattrick är förtroende, och nyckeln till framgång är belöningar! När en undulat blivit tam nog att sitta på din hand utanför buren kan du ta det hela ett steg längre och introducera några roliga utmaningar. Se till att du har en bit hirs (eller något annat som din undulat älskar) redo, så är chansen att du lyckas större!

Stegar och rutschkanor

För detta trick behöver du, inte förvånande, en liten upphöjd platform med en stege på ena sidan, och en rutschkana på andra.

Första delen av tricket är lätt, ställ undulaten nedanför stegen och håll godisbiten högst upp. När fågeln klättrar upp, använd ett kommando som “Upp för trappan!”. Efter ett tag kommer du kunna sätta ner undulaten längre ifrån stegen, och hen kommer vandra fram och upp för trappan.

För andra delen vill du att undulaten ska “åka” ner för rutschkanan, och än en gång är godis ditt bästa redskap. Lägg någonting gott nedanför kanan, och vänta. Det är troligt att undulaten, eftersom de är så smarta fåglar, kommer flyga ner till sin belöning istället för att glida. Om det händer, göm godisbiten och börja om på nytt. Det är viktigt att ha tålamod!

Undulaten kommer snabbt inse att det är rutschkanan som kommer ge hen godisbiten. När fågeln väl står på kanan, säg “Åk ner!” eller något liknande. Du kan efter hand förlänga stegen och rutschkanan om du vill.

Undulatfotboll

Om du ställer ner en pingisboll i din undulats bur kommer fågeln snabbt börja leka med den och ‘dribbla’ med näbben. Detta kan utanför buren omvandlas till en fotbollsmatch mellan undulat och människa. Rulla försiktigt bollen mot undulaten, och hen kommer instinktivt “rädda” skottet. Ställ fram något slags mål, så blir undulaten automatiskt målvakt.

Ställ ytterligare ett mål en meter bort från undulaten, och se om han eller hon lyckas göra mål när hen puttar fram bollen med sin näbb. När bollen går mellan stolparna, säg “Mål!” och ge undulaten en godisbit. Fågeln kommer snart träna upp sina dribblingar för att få de där godisbitarna!

Tunnlar

Målet här är att få din undulat att krypa genom tunnlar. De handlar dock inte om att gräva tunnlar ut till frihet, bara att gå genom en för att komma till godiset!

Börja med en bit kartong som du klipper ett stort hål i, eller en stor plastring. Kalla på undulaten och erbjud en godisbit på andra sidan hålet. När undulaten hoppar igenom, säg kommandot som du valt, typ “Genom tunneln!”. När det verkar gå utan problem, byt ut hålet mot små delar av rör i plast eller kartong, med gradvis smalare hål. Till slut kommer du kunna be din undulat klättra genom någonting i samma tjocklek och längd som en hushållspappersrulle.

Apport

Den här kan ta lite tid, men undulatens intelligens kommer förhoppningsvis vinna i slutändan. Målet är att lära fågeln att plocka upp en sak, bära den till dig och släppa den i din hand.

Börja med att sätta undulaten på din hand, och ge hen någonting glänsande, som en knapp eller ett gem. När undulaten plockar upp knappen med näbben, säg “Apport!”. När hen släpper den, säg “Släpp!”, och ge hen en godisbit om saken landar i din hand.

När du klarat av detta, lägg knappen en bit bort från handen och säg “Apport!” när undulaten plockar upp den. Flytta handen närmare och var redo att fånga knappen när undulaten släpper den. Efter ett tag kommer undulaten plocka upp saker, springa tillbaka till dig och lägga dem i din hand för att få en godisbit. 

Vad alla dessa trick har gemensamt är att undulaten kommer älska att göra dem. Om de inte vill kommer de inte ens försöka, så fungerar undulater. Det betyder att det är viktigt att du aldrig tvingar ditt husdjur att göra någonting. Det ska vara roligt, för både undulat och ägare. Kom ihåg, allt som behövs är förtroende och godis, och kanske lite tålamod!

This entry was posted in Undulater


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *