Omletbloggen

Använd dina ägg till detta recept på hemmagjord pasta

Ingredienser

Mjöl – Tipo 00
Ägg
Salt

Hemmagjord pasta har ett av de lättaste recepten att få rätt, allt du behöver komma ihåg är 1:100. För varje person du ska bjuda på mat behöver du 1 ägg och 100g pastamjöl, och lite salt att smaksätta med – enkelt! Såhär brukar vi på Omlet göra:

? Börja med att väga mjölet och häll ut det på en ren yta i en hög, strö över lite salt och gör en stor grop i mjölet. Kläck alla ägg i gropen. 

? Ta en gaffel och börja vispa äggen i mitten. Blanda gradvis in mer och mer mjöl från sidorna, tills majoriteten av mjölet är inkorporerat. Du kan behöva använda dina händer för att binda ihop allt i slutet. När du fått ihop blandningen till en boll, börja knåda degen. Den kommer kännas lite grov och ojämn i början, men kommer jämna till sig efter hand.

? Knåda tills degen är elastiskt och lätt att jobba med. Var försiktig så du inte överarbetar degen, då kommer pastan bli seg. När du är klar, slå in degen i plastfolie eller en bivaxduk och låt vila i kylen en halvtimme.

? När degen är kall, ta ut den från kylen. Beroende på hur mycket du gjort kan du behöva dela den i mindre, mer lätthanterliga, delar.

? Börja kavla ut en del av degen med en kavel och sen med din pastamaskin. Rulla degen med maskinen på den bredaste tjockleken, vik på mitten och kör den igenom maskinen igen. Byt till en medelinställning, rulla igenom degen, vik den på mitten och kör igen. Fortsätt minska tjockleken tills du är nere på den smalaste inställningen. Kör pastan genom maskinen två gånger, du behöver inte vika denna gången. Degen ska nu vara som en enda lång lasagneplatta, tunn nog att du nästan kan se din hand genom pastan.

? Nu är det dags att ta fram det maskintillbehör som gör linguine eller tagliatelle. Du kan använda vilken du vill, beroende på vilken sås du ska ha till och vad du är sugen på. Vi valde tagliatelle denna gången, och det blev toppen!

? När du har kört pastan genom maskinen och fått den form du vill ha, häng upp den att torka i ungefär en halvtimme. Ett rent tvättställ kan fungera om du inte hittar någon bättre lösning. Du vill inte att den ska torka ut för mycket. När det är klart, koka pastan i saltat vatten i ungefär 3 minuter om du är hungrig, eller lägg i en matlåda i kylen eller frysen redo för när du vill använda den.

This entry was posted in Recept


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *