Omletbloggen

Vad är fel med mina höns? Vanliga sjukdomar och åkommor

En höna står framför ett lila Eglu-hönshus i en trädgård

Om du har höns vet du redan hur en glad, frisk höna ser ut. Om någonting ändras från detta normalläge är det ett tecken på att allt inte står rätt till i hönshuset. 

De vanligaste problemen orsakas inte av sjukdomar eller parasiter, utan stress. Om hönshuset är för fullt, smutsigt eller varmt, eller om fåglarna känner sig hotade eller mobbade kommer de bli stressade. Detta kan visa sig genom att de börjar äta äggen i redet, blir aggressiva mot sina vänner, får lös spillning, verkar håglösa och sluta värpa.

Orsaken bör vara ganska tydlig ifall du tar dig tid och undersöker situationen. För många fåglar i samma hus? Ingen plats att få skugga från solen? Inte tillräckligt med plats att motionera på? Slut på färskt gräs på gården? Dessa saker kan förbättras genom att ändra saker i hönsens boendesituation, kanske genom att bygga ut gården eller skaffa ett nytt hönshus. Undersök också maten de får, matar du dem med ett högkvalitativt foder och ser till att de får i sig allt de behöver? Dålig kost är ofta en orsak till andra problem, eftersom det försämrar hönans immunförsvar.

Infektiös bronkit – den vanligaste hönssjukdomen

Det finns många sjukdomar som kan drabba höns, men lyckligtvis är de flesta väldigt ovanliga. Det är möjligt att den som hobbyhönsägare löper störst risk att stöta på är smittsamma luftvägsinfektioner, som infektiös bronkit.

Höns som drabbas får en tyst, skorrande och väsande hosta, nysningar och snarkningar. De första tecknet på problem av vanligtvis avsaknad av aptit. Om sjukdomen får fäste kan hönan få “snuva”, med utsöndring från både näsborrar och ögon.

Infektionen orsakas av ett luftburet virus, och i de flesta fall kommer fåglarna tillfriskna av sig själva efter ungefär en vecka. Isolera fåglar som drabbats och låt dem bo någonstans där det är torrt och varmt, och ge dem lite extra näring i kosten, gärna i form av grönsaker. Det förekommer dödsfall från luftvägsinfektioner, så kontakta veterinären ifall du märker att fåglarna får svårt att andas. 

Symptomen för dessa infektioner liknar de för andra sjukdomar, som Newcastlesjuka och de dödliga aspergillos, pullorumsjuka och fågelinfluensa. Du kan läsa mer i Omlets hönshandbok.

Bumblefoot / fotböld – den vanligaste hönsskadan

Ett ben eller en fot med ett sår som blivit infekterat kan orsaka bumblefoot, en slags böld. Såret kommer inte alltid vara klart synligt, men du kan hålla utkik efter haltande gång och att hönan gärna står på ett ben under en längre tid medan hon pickar efter mat eller hänger på gården.

Efter ett par dagar kommer benet svullna upp, och då måste du agera fort. Det bästa alternativet är att ta med hönan till veterinären, eftersom såret måste tvättas noggrant, och det är möjligt att det kan behövas en lättare operation om det är allvarligt. Obehandlade höns kan dö.

Inte alla haltande höns har drabbats av bumblefoot. Ibland kan de ha landat konstigt efter att ha hoppat ner från en stubbe, och stukat foten. Brutna tår tår ben är också relativt vanligt, och kan behöva spjälas upp. Men om det inte finns något synligt sår är risken för bumblefoot liten.

Så, håll utkik efter ansträngda gångstilar, det kan vara ett tecken på att allt inte står rätt till.

Två hönor står bredvid ett träd och framför sitt Eglu-hönshusVanliga hönskvalster

Parasiter är vanliga i hönsgårdar, men vanligtvis inte livshotande. De vanligaste är kvalsterna, och det finns ett par olika som är bra att vara medveten om.

Röda hönskvalster – Dessa otrevliga små varelser lever i skrymslen och vrår i hönshuset, t.ex. i hörn eller under sittpinnar. Kvalsterpulver och rengöringsvätskor kan hjälpa för att hålla kvalsterna borta, men det bästa du kan göra för att förebygga dem är att ha ett bra hönshus som är lätt att hålla rent. 

Northern Fowl-kvalster – Dessa är större än röda hönskvalster, och lever på fåglarna snarare istället för att komma fram och  bita då och då. Det finns behandlingar i form av läkemedel som appliceras på fågeln.

Fotskabbskvalster – Denna variant gör att hönsens ben blir ojämna och ömma. Antibakteriella behandlingar är det enda sättet att tackla problemet, men att smörja in benen i vaselin kan minska obehagskänslan.

Fjäderätande kvalster – Dessa otrevliga besökare gräver ner sig i huden kring fjädrarna, vilket orsakar svullnad och utsöndrar en vätska som kvalstren lever av. Hönan kommer börja plocka sina egna fjädrar för att minska obehaget och klådan. Kvalsterna sprider sig fort, så hela flocken och hönshuset måste behandlas.

Att agera snabbt är det bästa sättet att tackla dessa problem. Gör en snabb hälsokontroll på hönsen varje morgon. Följande saker kan vara varningssignaler:

  • Smutsiga eller stökiga fjädrar
  • Krum hållning
  • Håglöshet
  • Synliga parasiter
  • Ovanlig form och konsistens på spillningen
  • Nysningar, väsande och hosta
  • Aptitlöshet
  • Inga ägg

Om du är oroliga över dina höns, kolla Omlets hönshandbok och ring till veterinären för att be om råd.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *