Omletbloggen

6 hundraser du kanske aldrig hört om

Azawakh

Hundrasen Azawakh

Rasen Azawakh härstammar från Saharaöknen, där den fortfarande används av nomadfolk för att vakta får och getter från rovdjur och fiender. Den har också tidigare använts för att jaga gaseller och harar i de karga ökenlandskapen.

Azawakh är en väldigt smal och stor vinthund med långa ben, och muskler och ben är tydligt synbara genom den tunna huden.

Det är en lojal familjehund som skapar starka band till sina ägare, och måste därför tidigt vänjas vid att vara ensamma, för att minska risken för separationsångest. Rasen behöver få springa fritt, så se till att den kan göra detta på en säker plats varje dag. Jaktinstinkten är stark, men de är intelligenta och relativt lätta att träna, så det är möjligt att träna dem att gå fritt på promenader.

Catahoula Leopard Dog

Hundrasen Catahoula Leopard Dog

Catahoula Leopard Dog avlades fram i staten Louisiana i södra USA, och användes från början för att jaga fåglar och vilda grisar kring träsken. Den används fortfarande för olika sorters arbete, inklusive vallning, och rasen är känd för sin rörlighet, intelligens och styrka. 

Det är en medelstor hund som vanligtvis känns igen på att pälsen varierar i många färger och mönster, precis som ögonen. Catahoula Leopard Dogs kan bli bra husdjur så länge de får tillräckligt med stimulans. Det är också viktigt att träna och socialisera dem tidigt, eftersom det finns en risk att de annars blir för beskyddande över hem och familj.

Kavkazskaja ovtjarka / Kaukasisk herdehund

Hundrasen Kavkazskaja ovtjarka / Kaukasisk herdehund

Som namnet hintar om härstammar denna ras från Kaukasus, ett område mellan Svarta havet och Kaspiska havet, där den från början användes för att valla boskap.

Det är en otroligt självständig, orädd och intelligent hund som kan bli väldigt territoriell och överbeskyddande, så den kräver en erfaren ägare som kan ge den konsekvent träning och socialisering genom hela livet. Det kommer förhoppningsvis förebygga potentiellt aggressiva beteenden, som kan bli ett problem, framför allt gentemot andra hundar.

Kavkazskaja ovtjarka kräver gott om både fysisk och psykisk stimulans. När hunden inte arbetar kommer den glatt kunna sova hela dagen, så det är viktigt att motverka den stora risken för övervikt med många långa promenader och roliga apportlekar.

Schipperke

Hundrasen Schipperke

Schipperke betyder liten vallhund på flamländska, varifrån rasen härstammar. Den har en historia som vakthund och råttfångare på de holländska och belgiska kanalbåtarna. Idag hålls rasen framför allt som husdjur, men den kan fortfarande bli en fantastisk vakthund eftersom du kommer ha svårt att hitta en mer lojal vän. 

Eftersom schipperke föddes upp för att arbeta måste rasen hållas stimulerad och aktiv för att motverka destruktivt beteende, men det är relativt enkelt eftersom den kommer vara glad med det mesta så länge den får vara med sin ägare! 

Berger Picard

Hundrasen Berger Picard

Berger Picard känns enkelt igen på de stora, stående öronen, den vågiga pälsen och den böjda svansen. Namnet kommer från rasens ursprungsregion Picardie i norra Frankrike, och det är en av landets äldsta vallraser. 

De är otroligt aktiva hundar som kommer bli perfekt sällskap för ägare som älskar långa vandringar eller löpturer, sport och mental stimulans i form av lydnadsträning. Om du bara kan ge din hund en kort promenad runt kvarteret varje dag är Berger Picard inte rasen för dig!

Rasen erkändes 1925, men efter världskrigen var den i stort sett försvunnen. Hängivna uppfödare skapade lyckligtvis en stark avelsbank som kunde föra rasen vidare, men den är fortfarande ovanlig.

Pumi

Hundrasen Pumi

Pumin är ett resultat av selektiv avel av den andra kända ungerska herdehunden, pulin, och franska och tyska vallhundar och terriers. Det har gett rasen dess livliga, intelligenta och aktiva temperament. 

Pumi älskar att arbeta, men också att slappna av tillsammans med sin familj. Det är en generellt glad ras som blir perfekt husdjur för en aktiv familj som kan hålla hunden i rörelse under dagen och ge den massvis med kärlek och mys i soffan på kvällen.

Den lockiga pälsen, vanligtvis grå eller svart, kräver lite arbete, men fäller inte.


This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *