Omletbloggen

Hjälp, mina höns flyger iväg hela tiden!

En-grå-höna-står-i-en-trädgård

Det är kul att ha höns i trädgården men de behöver stanna där! Att se dem flyga iväg och försöka fånga in dem igen är inte den lättaste uppgiften. Alla blir stressade och ibland kan det till och med vara farligt för hönsen! Så vad är lösningen? Klippa av vingarna? Självklart inte, men här är några tekniker som kan hjälpa dig att hålla dem på marken.

Varför vill mina höns flyga iväg?

Om du har en höna som gillar att rymma kan det bero på flera saker. Alla höns har en egen personlighet och de är alla olika. När några hönor gillar att ta det lugnt under ett träd eller i hönsgården, gillar andra inget bättre än att springa fritt. Den här äventyrslusten är ofta vanligare hos vissa hönsraser. Så det är inte ovanligt att hitta höns av raserna leghorn och bressekyckling sittandes lugnt och stilla på en pinne någonstans. Det har huvudsakligen att göra med att de är lättare än många andra raser. Men höns är flockfåglar och det tar bara en höna som är lite mer äventyrlig och försöker flyga iväg för att de andra ska följa efter.

Men ibland kan dina fåglar flyga iväg, eller till och med hoppa upp någonstans inte för att vila utan för att fly från situationen. Om de hamnar i en plötslig eller ovanlig situation kan de få panik och det kan vara från saker som ett besök från en hund, närvaron av vilda djur som rävar eller ett högt och oväntat ljud som får dem att försöka fly. De har då två val, att springa eller försöka flyga. Om de är stressade, rädda eller drabbas av panik kan de överraska dig med att flyga högre än du förväntat dig. De kan också skada sig när de i panik försöker komma iväg. Så hur kan du undvika att den här situationen uppstår?

Hur kan jag stoppa mina fåglar från att flyga iväg?

Det finns tre huvudsakliga säkerhetsåtgärder du kan ta till när du har en höna som gillar att flyga iväg:

  • Se till att du väljer ett lugnt och välplacerat läge i din trädgård för ditt hönshus. Om du har gott om plats, se till att ställa det långt bort från potentiella faror som vägar, parkerade bilar och barnens leksaker. Hönshuset är deras hem så de behöver kunna äta, picka och sova i lugn och ro.
  • Investera i en så stor hönsgård som möjligt. Att ha ett tillräckligt högt stängsel kan avskräcka hönsen från att försöka flyga och skydda dem från potentiella besök från rovdjur och andra faror. Ett instängt område, som en Walk in-hönsgård, passar perfekt för att dina höns ska ha någonstans där de kan känna sig säkra när de motionerar och sträcker på vingarna, utan att de försöker rymma.
  • Den tredje åtgärden är något som de flesta hönsägare vet om, men inte alltid följer. Men det här är en grundläggande försiktighetsåtgärd när du introducerar en höna till hönshuset. Det är att klippa fjädrar från en av vingarna för att de ska komma ur balans, vilket stoppar dem från att försöka flyga iväg.

    Men hur gör du det? Ta en sax (se till att den är avsedd för ändamålet) och klipp av handpennorna, ungefär de första 10 fjädrarna som är de större fjärdarna. Du måste klippa av fjädrarna halvvägs för att det ska vara effektivt. Men du behöver inte oroa dig, den delen av fjädrarna som klipps av består av keratin (som hår och naglar består av). Så det är lite som ett besök hos frisören för hönsen!

Du hittar vår video “How to Clip your Chickens Wings (Safe and painless) (Easy to do)” här.

Om du ser till att dina höns har ett trevligt hönshus och en stor och säker hönsgård kommer de att vara glada och friska i sitt hem. Och om det behövs kan vingklippning vara en effektiv lösning för de med äventyrslystna fåglarna som ofta försöker rymma.

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *