Omletbloggen

Bästa hundraserna för förstagångsägare

Afghanhund som ligger på den grå hundsängen Topology med en quiltad bäddmadrass

När du ska välja hund (speciellt om det är första gången) är det viktigt att du hittar en ras som matchar din livsstil. Precis som det är med människor trivs vissa hundar med att tillbringa större delen av sin tid i sängen inomhus, medan andra vill springa halvmaraton varje dag.

Så tänk på din livsstil och försök hitta en hund som passar ihop med den. Här är några ihopparningar som kanska kan hjälpa dig på traven.

Hundar för soffpotatisar

Att vilja ligga på soffan på kvällen betyder inte nödvändigtvis att du är lat, det kan handla om att du haft en lång dag på jobbet och behöver vila. Det finns många hundraser som delar detta intresse av att ta det lugnt, inklusive:

 • Tax– dessa gulliga små korvar kan faktiskt skada ryggraden om de får för mycket motion. De behöver dock ut och röra på sig varje dag!
 • Greyhound – detta överraskar många som inte kan så mycket om rasen. “Greyhounds?” säger de, “Det enda de vill är väl att jaga efter harar hela dagarna?”. Ja, de springer fort, men de behöver inte springa särskilt länge innan de längtar tillbaka till tupplurar på soffan.
 • Fransk bulldog – de kommer vara hyperaktiva under en 20-minuterspromenad, sen har de fått nog. Eftersom de inte är så bra på uthållighet är de perfekta för ägare som inte är intresserade av långa promenader varje dag.

Andra raser som hamnar i denna kategori är välkända knähundar som chihuahua, mops, King Charles Spaniel, pekinese, shih tzu och Yorkshire terrier.

Hundar för aktiva naturälskare

Om du vandrar eller springer mycket finns det massvis med aktiva raser mer bra uthållighet som kommer hålla dig sällskap vart du än går.

 • Dalmatiner – dessa kärleksfulla hundar kommer hitta minsta möjliga anledning att springa och leka hela dagen. Vad du än gör utomhus kommer de vilja vara med.
 • Border Collie – möjligtvis den hundras som arbetar hårdast, och som tar jobbet på störst allvar, så de kommer gladeligen hålla igång från morgon till kväll. Om du inte ger dem något att göra kommer de hitta på jobb. Att fånga tennisbollar är inte en lek, det är ett jobb, och din border collie kommer se till att jobbet blir gjort, även om det tar hela dagen!
 • Husky – en ras som utvecklades för att dra tunga slädar mil efter mil kommer inte nöja sig med en lugn promenad om dagen. Dessa hundar kräver mycket motion, det går i stort sett inte att ge dem för mycket. Så var beredd på att aldrig sitta still!

Många stora raser passar en aktiv livsstil, t.ex. schäfer, pointer, boxer och labrador. Vissa mindre hundar har också gott om energi, så en boston terrier eller en Jack Russell kommer inte ha några problem med att hålla uppe takten hur lång promenaden än är.

Bästa raserna för barn

Även om barn inte bör ges fullt ansvar för en hund finns det gott om raser som är väldigt barnvänliga och som kommer passa in fint i er familj.

 • Labrador och golden retriever – troligtvis de perfekta familjehundarna. Retrievers är försiktiga och kärleksfulla, och behandlar barn med en blandning av respekt och ansvar. De är otroligt mjuka och lätta att ha att göra med.
 • Irländsk eller red setter – dessa raser verkar ha utvecklats specifikt för att leka med barn! De är lekfulla men försiktiga, och skapar ofta starka band till de yngre familjemedlemmarna.
 • Old english sheepdog – dessa vallhundar med fantastisk päls älskar att vara runt barn. De är stora, men medvetna om sin storlek, och kommer ta det försiktigt.

Det finns många andra raser som passar in i denna kategori. Newfoundland är t.ex. precis som old english en supersnäll jättehund. Boxer och beagle fungerar också oftast väldigt bra med barn, så länge de tränats från en tidig ålder.

En golden retriever och en pojke med hundkojan Fido Studio från Omlet

Hundar för människor med allergier

Ge inte upp! Om du nyser och fräser så fort du umgås med hundar finns det fortfarande en chans. Troligtvis är du allergisk mot ett protein som finns på djurens hud och på döda hårstrån. Även om det inte finns någon ras som är helt allergisäker är följande raser vanliga i familjer där allergier tidigare varit ett problem:

 • Pudel (alla storlekar)
 • Schnauzer
 • Basenji
 • Bichon frise
 • Samoyed
 • Shih tzu

Detta är inte komplett vetenskap, och vissa människor är “mer allergiska” än andra. Många som har svårt att vara runt hundar tycker att yorkies och westies fungerar, även om de har längre päls än de flesta andra hundar. Samtidigt kan korthåriga boxers som inte fäller orsaka allergiska reaktioner hos många.

Det enda du kan göra är att tillbringa tid med den specifika rasen du funderar på att skaffa, och se om det fungerar.

Det du kan ta med dig från detta är att det finns massvis med hundraser att välja mellan, med olika personligheter och behov. Om du lyckas hitta en som matchar dig och ditt liv kommer ni ha ett fantastiskt liv tillsammans!

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *