Omletbloggen

Hundar och pooler

Det är sant att de flesta hundar kan simma, men det är inte alla som tycker om det. Vissa hundars bild av att simma är att snabbt paddla in till kanten och hoppa upp så fort som möjligt, medan andra älskar vatten så mycket att man kan undra om de varit uttrar i tidigare liv.

Hos vissa raser finns det ledtrådar i namnet. Irländska vattenspaniels eller portugisiskaa vattenhundar älskar t.ex. att plaska i vattnet, precis som pudlar, newfoundlands, setters, retrievers och många fler. Vissa hundar är dock inte byggda för att simma. Taxar, med sina korta ben, och mopsar och engelska bulldogs med korta nackar och begränsad andning, kan få det svårt i vattnet.

När ni stöter på sjöar och andra vattendrag på promenader kan hunden själv bestämma om han eller hon vill bada. I en pool i trädgården måste du dock vara medveten om de olika säkerhets- och hygienaspekterna, eftersom din hund troligtvis kommer komma i kontakt med vattnet vare sig hen vill det eller inte.

Bemästra hundsimmet

Om det är en allmän simbassäng uppstår sällan några problem, eftersom hundar helt enkelt inte är tillåtna. Pooler i folks trädgårdar kan dock bli lika mycket hundens lekplats som människornas. Regel nummer ett för poolägare, eller för hundägare som besöker vänner där hunden får simma, är att se till att din hund är säker i vattnet.

En svag simmare kommer snabbt bli väldigt trött, och kan få problem om du inte håller koll. Det är därför väldigt viktigt att lära din hund att simma i land. Att använda ditt vanliga “Kom!”-kommando fungerar oftast bra. För mindre hundar kan det vara bra att se till att det finns en ramp på sidan av poolen så att hunden kan ta sig ur poolen själv. Om det finns steg ner i vattnet, se till att hunden vet var de finns. Om det är en större pool är det bra att låta hunden hoppa i från olika sidor och leda dem till platsen där de kan ta sig upp, för att se till att de har en mental karta över poolen.

Ett annat populärt alternativ är flytväst, så att din hund kan simma bäst hen vill utan att hen sjunker ifall något skulle gå fel. Om du aldrig lämnar hunden ensam behöver du förmodligen ingen flytväst, men om du är upptagen med andra saker och kanske inte alltid kan vara precis där din hund är kan en flytväst vara skönt att ha för att kunna slappna av.

Vissa hundar älskar flytleksaker och uppblåsbara madrasser (gärna tåliga sådana som klarar vassa klor). De kan använda dem om de vill pausa från simmandet, eller bara ligga på dem som vi människor gör.

Om en hund får allvarliga svårigheter och måste räddas kan det rädda liv om du kan hjärt-lungräddning. Det finns filmer på nätet som visar dig hur man gör, eller så kan du fråga din veterinär om hen kan lära dig.

Drick inte vattnet

Hundar kan snabbt bli för varma om det är en solig dag, och många väljer då att gå ner i vattnet för att svalka sig. Det är jobbigt att simma dock, och det är mycket bättre för dem att svalka sig i skuggan med friskt vatten i en skål.

Det utgör också en annan fara. En varm, törstig hund i en pool kommer göra det som känns mest naturligt och dricka av poolvattnet. Om de får i sig för mycket klorerat vatten kan de bli sjuka. Det är därför som sagt mycket bättre att ge dem färskt vatten i skuggan en bit bort från poolen.

Precis som människor måste hundar som tillbringat tid i poolen sköljas av efter badstunden för att få bort klor och andra kemikalier från pälsen, ögonen och huden.

Din hund älskar poolen, men älskar poolen din hund?

Det finns framför allt tre problem med att låta din hund använda poolen: bakterier, hår och slitskador.

Bakterierna är kopplade till kiss och bajs. Hunden måste inte faktiskt kissa eller bajsa i poolen för att bakterier ska ta sig ner i vattnet. Så länge din pool dock är fräsch i övrigt och du håller koll på kemikaliebalansen så bör det inte vara några större problem.

Hår och päls är ett större problem. Hundhår samlas i filtret förvånansvärt snabbt om du har en hund som fäller mycket. Det kan hjälpa att borsta hunden innan hen ska simma, men du kommer fortfarande behöva rengöra filtret mycket oftare än om du bara lät människor simma i poolen.

Slitskador uppstår när hunden drar sina klor mot sidan eller botten av poolen. Om poolen har gips-, kakel- eller stenväggar och golv behöver du inte oroa dig, men plast eller något annat mjukare material kan gå sönder av vassa klor. Kom också ihåg att hundar kan bli ganska uppspelta och närgångna i poolen, så att låta dem simma samtidigt som barn är inte alltid en bra idé.

Följ dessa enkla tips och försiktighetsåtgärder så kan du och din hund njuta av poolen tillsammans. Men tvinga inte fram någonting hunden inte vill, vissa hundar är helt enkelt landkrabbor!

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *