Omletbloggen

Hur tar jag hand om en gammal hund?

Foto av Tadeusz Lakota från Unsplash

På många sätt är hundar väldigt lika människor. Äldre hundar har inte lika mycket energi som yngre, deras sinnen förändras, de ändrar sina sov- och matvanor, får grått hår och kan bli lite mer glömska.

Dessutom blir deras ben och muskler svagare och deras immunsystem är inte längre lika bra på att bekämpa infektioner. Deras organ fungerar heller inte lika bra som tidigare och de har lättare att få problem med lever, hjärta eller njurar.

Allt det här kanske låter lite dystert, men det är naturens gång och något som vi måste acceptera. Så länge du som hundägare fortsätter att ta hand om din hund på bästa sätt även när den blir äldre kan ni ha många långa år kvar tillsammans.


När räknas en hund som gammal?

Inte alla hundar räknas som gamla vid samma ålder. Precis som med människor verkar vissa hundar vara mycket yngre eller äldre än de egentligen är och deras gener spelar också en stor roll i vilken risk de har att drabbas av vissa sjukdomar eller få problem med hörsel och syn.

Men den viktigaste faktorn för när din hund ses som gammal är hur stor den är. Små hundar som terrier och andra små hundraser ses som gamla när de är 10-11 år, mediumstora hundar som golden retriever räknas som gamla när de är 8-10 år och stora och riktigt stora raser räknas som gamla redan när de är 5-6 år.

Hur kan jag hjälpa min hund när den blir äldre?

Din hund behöver fortfarande regelbunden motion, även om det kanske ser lite annorlunda ut mot när de var yngre och livligare. Du måste acceptera att din hund inte längre kan gå på de där långa promenaderna den brukade älska och försök istället ta med den på kortare promenader men oftare. Kom ihåg att din hund också behöver stimuleras mentalt. Leksaker du kan gömma mat eller godsaker i och andra kluriga leksaker är perfekta för att hålla din hunds hjärna i toppform.


Det är viktigt att oftare ta med hunden till veterinären för regelbundna kontroller när de blir äldre eftersom de då tidigt kan upptäcka och behandla sjukdom och tandhygien är också viktigare än någonsin. Det är vanligt att hundens hud blir torrare och att pälsen inte är lika blank längre så det kan vara en bra idé att se till att de borstas lite mer än tidigare.

Ändrade sovvanor

Det är länge sedan din hund var valp och somnade precis var som helst och sen sov i flera timmar. Det är viktigt att äldre hundar känner sig bekväma och att deras trötta muskler och ben får stöd.

Välj en hundsäng som är designad för att ge hundens kropp det stöd den behöver och helst med en fast madrass som ger mycket stöd men som också har ett mjukt överdrag. Omlets Bolsterbädd passar jättebra för äldre hundar eftersom den har en madrass av memory foam som erbjuder stöd för hunden och du kan välja att montera ben så att den är lite högre, vilket gör det lättare för en äldre hund som inte längre är så rörlig.

Det är också viktigt att tänka på att äldre hundar är mycket känsligare för temperaturförändringar så se till att hundsängen står någonstans där det är varmt på vintern och kallt på sommaren. Du kan också ge dem en extra filt vintertid och en kyldyna sommartid.

Att fatta rätt beslut vid livets slut

Det kan komma en tid när du som hundägare måste fatta svåra beslut angående din hunds hälsa.

Om din hund drabbas av en sjukdom som kan behandlas måste du tänka på hur behandlingen kommer att påverka din hund, hur deras livskvalitet kommer att vara efter och om det kommer att förlänga deras liv. Så länge som din hund är försäkrad behöver du inte tänka på kostnaden, men många operationer och behandlingar är dyra och de är inte alltid riskfria för din hund.

Kom också ihåg att försöka fokusera på vad som är bäst för din hund. Även om ni kanske får ett par extra månader tillsammans finns risken att din hund har ont och inte kan göra allt det som den brukade älska och kanske inte kan njuta av livet längre.


Äldre hundar kan också vara väldigt oroliga och ha ångest. Deras kropp och sinne förändras och de kan inte förstå varför. Även om din hund kanske inte kan se och höra dig lika bra som förut kan den fortfarande känna av att du är i närheten vilket gör den lugn och glad, så försök att spendera så mycket tid med din hund som möjligt. Din hunds sista år kan vara fantastiska för er båda, så oroa dig inte i onödan utan gå en promenad med din hund, bara mys på soffan eller lek med den, precis som du har gjort sen den var en valp!

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *