Omletbloggen

Är det okej för mina kaniner att vara ute på vintern?

Barn utomhus på vintern med sina kaniner i Eglu Go kaninbur från Omlet

Vi får ofta frågor om huruvida kaniner klarar sig bra utomhus på vintern. Det enkla svaret är ja. Men vädret, dina individuella kaniner och vilken slags bostad de har är faktorer som spelar in. I denna blogg får du veta hur dina utomhuskaniner kan vara trygga utomhus på vintern och hur du avgör om och när det är dags att ta in dem.

Kan kaniner leva ute på vintern?

Kaniner som är vana vid att leva utomhus är väl rustade för att klara vintermånaderna. Vid denna tid på året har du förmodligen märkt att dina utomhuskaniners päls ser fläckig ut på grund av en process som innebär att kaninerna byter sin päls. Att kaniner byter päls är en naturlig process som börjar när antalet timmar med dagsljus minskar och som förbereder kaninen inför den kommande vintern. Så om din kanin är utomhus under sommaren och hösten, signalerar det minskande antalet timmar med dagsljus att de kommer börja fälla sin tunnare sommarpäls för att få tillbaka en tjockare päls inför vintern.

När de har tappat sin vinterpäls, kan dina kaniner stå emot det kallare vädret ganska bra. Faktum är att kaniner är mycket bekvämare i kallt än i varmt väder. Men för att deras naturligt värmande päls ska vara effektiv behöver kaniner torra, rena områden där de kan söka skydd.

I naturen värmer sig kaniner i underjordiska hålor och kryper ihop för att få värme. Tama kaniner behöver en liknande miljö – en torr bur, fri från drag, där de kan värma sig. Vår Eglu Go kaninbur har designats med detta i åtanke. De dubbelisolerade väggarna ger skydd mot drag samtidigt som den håller kvar den naturliga kroppsvärmen från dina kaniner. Och vår kaninbur är välisolerad för att förhindra att fukt byggs upp, vilket är särskilt viktigt under vintermånaderna.

Men skulle de inte vara bekvämare inomhus?

Det kan vara frestande att ta in dina utekaniner på vintern, men det finns tre potentiella problem med detta:

  1. Att ta in dina kaniner för mer än korta besök vänjer dem vid ditt hems inomhustemperatur. Detta gör det svårare att flytta tillbaka dem ut utan att det blir en temperaturchock för dem.
  2. Den konstgjorda belysningen i ditt hem kommer att störa deras biologiska klocka, vilket kan få dem att fälla vinterpälsen för tidigt.
  3. De kommer att behöva en bur inomhus avskilt från liv och rörelse i hemmet. Kaniner kan också lätt bli stressade av ljud som tv-apparater, radioapparater, barn som leker eller andra höga ljud.

Kaniner som är väl anpassade till klimatet och rutinerna utomhus kommer att trivas mycket bättre när de får bo i sitt hem utomhus året runt – även på vintern. Men det finns ett par undantag (If your rabbits have lived outside for the rest of the year, save for a couple of caveats).

Hur kallt är för kallt för kaniner?

Kaniner följer inte en fast regel när det gäller temperatur. Kaniner är unika och det som gäller för en kanin gäller inte för alla. Var uppmärksam på dina kaniner och vädret för att bedöma hur kallt är för kallt för dina kaniner. Om temperaturen gradvis har sjunkit under flera veckor bör dina kaniners päls hålla dem tillräckligt varma även i minusgrader. Men här kommer den första potentiella situationen när det kan vara en bra idé att ta med dina kaniner in:

  • Om vädret har varit milt i flera veckor och du får en plötslig och kort köldknäpp, kan du fundera på att ta in din kanin.

Detta beror på att ett snabbt och tillfälligt fall i temperaturen kan vara för mycket för en kanin vars vinterpäls inte har växt färdigt. Men att lägga till ett väderskydd till din kaninbur för extremt väder kan räcka för att skydda dina kaniner under en köldknäpp. Du kan också flytta dina kaniner till ett soligare område på din trädgård, eller ställa buren så att den skyddas av ett garage eller skjul när det snöar.

Den andra potentiella situationen när det kan vara en bra idé att ta in dina kaniner är när deras hälsa inte är på topp:

  • Äldre kaniner, eller de som har hälsotillstånd som kan påverka deras päls eller ämnesomsättning bör vara inomhus under perioder med extra kallt och snöigt väder.

Men de behöver inte missa allt det roliga bara för att de är inne. Kaningårdar och lekhagar kan skapa trygga utrymmen både ute och inne. Och under milda vinterdagar kommer dina kaniner uppskatta att leka ute i solskenet.

Vad kan jag göra för att hjälpa mina kaniner på vintern?

Följande råd gäller om du har kaniner i en kaninbur och kaningård utomhus. Om du flyttar in dina husdjur behöver du inte oroa dig för att skydda dem från dåligt väder.

Att hålla regelbunden koll på dina kaniner är ett av de bästa sätten att se till att de mår bra och det ger dig en uppfattning om hur bra de tål kylan. Du kan även hjälpa dina kaniner på andra sätt under vintern.

Motion

Motion hjälper till att öka dina kaniners ämnesomsättning för att hålla dem varma under vintern. Se till att de har gott om plats och möjlighet att sträcka på benen och generera värme. Att koppla ihop deras bur till en Zippi lekhage för kaniner med vårt Zippi tunnelsystem för kaniner ger dem gott om utrymme att gräva, utforska och leka.

Läge

Ställ din kaninbur på en plats som får mycket sol under dagen. Använd genomskinliga skydd för kaningårdar under vintermånaderna för att låta värmande solstrålar komma in. Om ditt område får mycket snö, kan du lägga till hjul och handtag till din kaninbur , vilket gör det lätt och snabbt att flytta den till skyddade eller skottade ställen.

Strö

Du kommer att upptäcka att dina kaniner spenderar mer tid i sin bur på vintern på grund av både minskade timmar med dagsljus och kallare väder. Se till att byta strö ofta för att hålla dem rena och torra. Välj ett kraftigt strö som halm och ge dina kaniner ett tjockt lager att gräva ner sig i.

Foder

Dina kaniner ska ha obegränsad tillgång till timotejhö året runt, samt en portion kvalitetspellets varje dag. För att få fart på ämnesomsättningen under vintern, kan du lägga till alfalfahö eller pellets till fodret för att ge extra energi. Andra godsaker som bladgrönt kan serveras i en Caddi godsaksbehållare för kaniner som håller maten uppe från den frusna marken.

Du behöver också byta till en kruka eller skål för deras vatten under vintermånaderna för att förhindra att flaskor går sönder i minusgrader. En fågelbadvärmare eller eluppvärmd vattenskål för husdjur kan användas för att hålla vattnet tinat – se bara till att kaninerna inte kommer åt sladdarna.

Omlet och dina utomhuskaniner

Du behöver inte vara orolig för dina kaniner under vintern. Med vår Eglu Go kaninbur, Zippi kaningårdar och lekhagar, och Zippi tunnelsystem, kan du skapa ett vinterlandskap som både du och dina kaniner kan njuta av. Med torra, välisolerade kaninburar kommer dina kaniner att vara väl rustade för vintern – och du kan vara säker på att de är bekväma och mår bra inte bara denna årstid, utan året runt.

En fluffig brun kanin i snön

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *