Omletbloggen

Hur mycket mat behöver mina höns?

En höna tittar in i en foderbehållare från Omlet

Höns är riktigt bra på att hitta sin egen mat i din trädgård, och frigående fåglar kommer att picka och krafsa för att hitta alla möjliga godsaker som gräs, ogräs, maskar och skalbaggar. Men även om dina höns har tillgång till din trädgård eller är frigående på en liten äng behöver de ändå matas med pelletsfoder av hög kvalitet. Det här fodret har den rätta sammansättningen av protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler (i synnerhet kalcium för äggskalen) för att dina höns ska vara friska och glada. Protein är speciellt viktigt för en sund äggproduktion.

Det är alltid bra att veta ungefär hur mycket pelletsfoder hönsen ska äta för att få i sig alla näringsämnen de behöver för att vara välmående. Medelstora höns, som raserna rhode island red, oxford brown eller orpington, behöver äta mellan 115 och 120 gram foder per höna och dag vilket är mellan 805 och 840 gram per höna varje vecka. Om dina höns är av den lite större rasen sussex behöver de äta lite mer och den mindre rasen leghorn behöver äta mindre. En liten bantam, som är en dvärghönsras, äter bara runt hälften till tre fjärdedelar av vad en medelstor fågel gör.

Kycklingar, unghöns och värpande hönor

Fram tills att en kyckling är fem veckor gammal behöver den förutom sin vanliga mat också äta proteinrikt kycklingfoder. Från fem veckors ålder fram till 18 veckor när de klassas som unghöns behöver fåglarna istället äta ett speciellt anpassat foder för att gå upp i vikt. Så fort hönorna börjar lägga ägg behöver de bara äta vanligt pelletsfoder eftersom det har ett proteinrikt innehåll och också innehåller kalcium och andra viktiga näringsämnen.

Dina höns behöver också ha tillgång till grus varje dag. Godsaker är okej så länge de inte får så mycket att de inte äter sitt vanliga foder. Majs är ett nyttigt godis och om dina höns är frigående och har tillgång till gräs kommer de att vara riktigt glada.

Så här ser du till att alla hönor får sin del av maten

En flock höns utvecklar sin egen hackordning och de mer dominanta fåglarna högre upp i rangordningen brukar äta sin portion först, om det inte finns plats för alla fåglar att äta samtidigt (något de gör på kvällen innan de sätter sig tillrätta inför natten). En lösning på det här problemet är att köpa en lite större hönsutfodrare där fler hönor kan äta samtidigt eller köpa flera hönsutfodrare så att det finns plats för alla fåglar och så att hönorna längre ner i hackordningen också får sin del av maten.

Men så länge du har fyllt på med tillräckligt mycket mat så borde det alltid finnas något kvar när de mer dominanta hönsen har ätit sig mätta. Håll ändå ett öga på din flock och problem som för mjuka skal eller att fåglarna rycker fjädrar kan vara tecken på att de inte får i sig alla näringsämnen de behöver men det kan också bero på matens kvalitet snarare än hur mycket de äter.

Fyra vita hönor äter ur en foderbehållare från OmletÄter höns samma mat året runt?

Höns ruggar en gång om året och äter vanligtvis mer under den här perioden eftersom de behöver mer protein för att hjälpa fjädrarna att växa tillbaka. Hönor äter också vanligtvis mer i kallare väderlag för att hålla sin ämnesomsättning uppe och hålla sig varma. Frigående höns brukar heller inte hitta lika mycket att äta i trädgården under vintern på grund av det kallare vädret.

Under den här tiden på året kan du ge dina hönor lite mer mat varje dag och du lär dig snabbt vad som är lagom mycket genom att titta på hur mycket mat som finns kvar i hönsutfodraren varje kväll.

Hönsen lägger också färre ägg på vintern, så mängden proteinrikt pelletsfoder de behöver skiljer sig inte jättemycket men det är viktigt att de regelbundet får mat. Om det verkar som att dina höns äter väldigt lite på sommaren kan det helt enkelt bero på att de hittar många godsaker att äta i trädgården, men det kan också vara ett problem om maten de äter inte har rätt sammansättning av näringsämnen. Om en höna inte verkar äta tillräckligt mycket pelletsfoder kan det vara en bra idé att hålla kvar henne i hönshuset så att hon äter rätt mat och inte bara godsaker hon hittat i trädgården.

Hönsen ska också ha tillgång till pelletsfoder dygnet runt eftersom de bara äter så mycket som de behöver och inte vräker i sig all mat bara för att den finns tillgänglig!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *