Omletbloggen

Hur du tar hand om dina kaniner när de byter päls

En kanin utomhus äter frukt från sin Omlet Caddi godsaksbehållare

Visste du att kaniner fäller och tappar sin päls två gånger om året? Om du märker att din kanin tappar mycket päls under våren och hösten, beror det troligtvis på denna säsongsbetonade fällning. Men att ta hand om dina kaniner när de fäller päls behöver inte vara svårt — här delar vi våra bästa tips på hur du ser till att din kanin är bekväm när de byter päls.

Varför fäller kaniner sin päls?

När du hittar päls överallt i kaningården, eller märker att dina kaniner plötsligt ser lurviga eller ovårdade ut, beror det troligtvis på att de fäller sin päls. Kaniner kommer att fälla sin päls två gånger om året – en gång på våren och en gång på hösten. Denna naturliga process sker när mängden solljus och temperaturen där din kanin är, ökar. Din kanin kommer att fälla päls:


  • På våren för att fälla sin tjocka vinterpäls för att förbereda sig på för varmare väder
  • På hösten för att låta en tjockare, tyngre päls växa ut inför vintern
  • När de är kaninungar för att låta deras vuxenpäls växa fram
  • På grund av stress eller sjukdom

Hela processen för en kanin att fälla sin päls tar mellan 2-6 veckor. Kaniner som tappar all päls på två veckor, tappar sin päls snabbt och fäller stora tussar med päls. De kaniner som tar 6 veckor att tappa sin päls, kommer tappa pälsen långsammare, så du kommer troligtvis inte märka av förändringen.

Du kanske också märker att dina kaniner är mer irriterade under tiden som de tappar sin päls. De kan också klia, bita, slicka eller gnugga på sin päls för att försöka ta bort löst hår. Dina kaniner kanske heller inte vill hållas fast under tiden som de tappar sin päls, eftersom deras hud blir känslig när ny päls växer ut.

Skötselråd för när dina kaniner tappar sin päls

Det finns några saker du kan göra för att hjälpa dina kaniner när de tappar sin päls. Genom att hjälpa dem att fälla pälsen så effektivt som möjligt kommer du snart att kunna återgå till dina favoritaktiviteter för att bonda med din kanin.

Bostad och motion

En viktig sak vad gäller de produkter som krävs för att ta hand om dina kaniner, är att deras hem är rent och inbjudande. Det hjälper att ha en lättrengjord kaninbur – särskilt under perioderna när dina kaniner fäller sin päls. Överflödigt hår i kaninernas bur eller gård kan locka till sig insekter och samla oönskat skräp, så det är viktigt att ta bort det så ofta som möjligt.

En kaninägare tvättar den lättrengjorda Omlet Eglu Go kaninburen

Borsta din kanin

Att borsta dina kaniner kan hjälpa dem att förlora sin päls snabbare. Återväxten av päls samtidigt som din kanin fäller sin gamla päls kan skapa smärtsamma tuvor eller begränsa dina kaniners naturliga isolerande förmåga. Att använda borstar som är utformade för att förhindra att pälsen tuvas hjälper till att förhindra tuvor och hjälper till så att kaninerna känner sig bekväma. Att ta bort löst hår hjälper också till att förhindra att dina kaniner slickar i sig för mycket päls.

Om din kanin inte tycker om att bli borstad, kan du också försiktigt dra bort de toviga pälstussarna från deras päls. Försök att bara dra i tuvor som är uppenbart längre än deras nya päls – annars riskerar du att dra i hår som fortfarande sitter fast.

Mat

Dina kaniner ska alltid ha tillgång till färskt, rent vatten, timotejhö och kvalitetspellets – särskilt under perioderna när de fäller sin päls. Att låta ny päls växa ut tar mycket energi, så se till att du ger dina kaniner all energi deras kroppar behöver. Erbjud hälsosamma godsaker som färska bladgrönsaker i en Caddi godsaksbehållare för kaniner för att stärka deras immunsystem när de tappar sin päls.

Onormal fällning av päls

Friska utomhuskaniner kommer att tappa sin päls på våren och sommaren, med minimal fällning däremellan för att behålla en frisk päls. Inomhuskaniner som inte utsätts för så mycket naturligt ljus eller varierande temperaturer kan fälla sin päls under hela året, lite åt gången, vilket kan ge intrycket att de fäller päls året runt.

Om du märker att dina kaniner tappar mycket päls när det inte är höst eller vår, eller om du ser inflammerade hudfläckar under en period när de fäller päls, måste du kontakta din veterinär. Kaniner kan tappa sin päls av olika skäl:

  • Sjukdom eller hudinfektioner
  • Stress
  • Dräktiga honor som förbereder ett bo för sin kull
  • Slagsmål
  • Ohygieniska levnadsförhållanden

Ge dina kaniner en trygg och konsistent tillvaro under hela året för att hålla deras stressnivåer låga. Undvik att ha okastrerade hanar ihop för att förhindra aggressivt beteende, och håll okastrerade hanar och honor åtskilda för att förhindra oönskade kullar. Övervaka nya kaniner noga för att se om andra kaniner blir stressade och försök undvika att ändra deras kost alltför ofta. Och förvara alltid dina kaniner i ett säkert, bekvämt hus som vår Eglu Go kaninbur för att hjälpa dem att känna sig trygga i sin omgivning.

Omlet och dina kaniners pälsfällning

Om du funderar på att uppgradera din kaningård denna hösten för att hjälpa dem igenom deras pälsbyte, har det aldrig funnits ett bättre tillfälle att introducera dem till den genialiskt designade Eglu Go kaninburen. Eglu Go kaninbur är varm på vintern och sval på sommaren. Matcha den med andra oumbärliga kanintillbehör för att berika dina kaniners liv året runt.

En flicka tittar på en kanin genom Omlet Eglu Go kaninbur

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *