Omletbloggen

De bästa hönsraserna för hösten

Solen går ner på Omlets walk-in hönsgård med Omlet Eglu Cube hönshus

Det finns många hänvisningar till våren och kycklingar, men höns gillar inte bara våren. Det finns faktiskt en del hönsraser som föredrar hösten med kallare temperaturer. Oavsett om du skaffar höns på våren eller hösten, har vi produkterna som håller dina höns glada året runt.

Är det en bra idé att skaffa höns på hösten?

Hösten och våren har mycket gemensamt: måttliga temperaturer, förändringar i mängden dagsljus och växtlighet och en fantastisk möjlighet att prova något nytt. På grund av dessa idealiska förhållanden är hösten en utmärkt tid att skaffa höns. Här är några anledningar till varför hösten till och med kan vara bättre än våren för att skaffa fler höns till din befintliga flock:

  • Svalare temperaturer betyder mindre stress för hönsen
  • Kortare dagar uppmuntrar hönsen till att snabbt lära sig rutiner för när de ska sova och vara vakna
  • Mindre växtlighet innebär fler godsaker och möjligheter för dig att knyta an till dina nya höns

Gräsmattan har också kortare, glesare gräs på hösten – vilket ger dig den perfekta möjligheten att öva på att flytta din hönstraktor eller att välja en plats för ditt hönshus. Du kanske också funderar på att föda upp kycklingar på hösten istället för på våren av samma skäl.

Varför klarar sig vissa hönsraser bättre på hösten?

Vad gör att vissa hönsraser klarar årstidsförändringar och svalare temperaturer bättre än andra? Man kan ibland se på sättet hönsen är byggda hur sannolikt det är att de gillar hösten. Deras fjädring, storlek och även deras kammar och skägglappar är bra indikatorer på om dina hönor gillar hösten.

Eftersom höns avger värme genom sina kammar och skägglappar, tenderar raser med större huvudutsmyckningar att klara sig bäst i värmen. Omvänt tål höns med mindre kammar och skägglappar kyla bättre på vintern. Magra höns klarar sig bättre i värmen, och större höns klarar vintern bättre. Så för att få höns som tål årstidernas växlingar bra, måste man hitta en balans.

Vi beskriver några hönsraser som trivs på hösten tack vare deras allmänna tolerans mot alla temperaturer. Inte alla hönsskötare kommer att uppleva kalla temperaturer under hösten och inte alla flockar är frusna på hösten. De bästa hönsen att ha på hösten är de som tål både kyla och värme.

Plymouth Rock

Plymouth Rock höns är kända för sin tolerans mot de flesta temperaturer. De har medelstora kammar och anses vara en tung ras, utan att vara alltför stora. Plymouth Rock hönor är utmärkta värphönor som lägger stora bruna ägg och de har en lång livslängd på upp till 10-12 år. Fjädrarna hos Plymouth Rock höns har ett randigt mönster. Deras svarta och vita färg gör dem lätta att hitta bland alla höstlöv.

Den kanske populäraste hönsrasen, Rhode Island Red höns passar i nästan alla klimat. Det är en ras som är uppfödd för både kött och ägg, men de är inte lika tunga som höns som föds upp bara för kött. De har medelstora kammar och skägglappar och lägger fina bruna ägg. Rhode Island Red höns är aktiva och energiska, vilket gör dem till ett utmärkt val för att bekämpa höstens insekter.

Brahma höns

De må vara stora, men Brahma höns är förvånansvärt anpassningsbara till både varma och kalla klimat. Deras täta fjädrar håller dem varma i kallare temperaturer, och så länge de har tillgång till kallt vatten och skugga kommer de att klara sig bra när vädret blir varmt. Deras ben är väl skyddade av deras fjädrar, men det är viktigt att inte låta dem stå i lera, då lera kan stelna i deras fluffiga fötter och leda till ömhet. På grund av deras storlek kommer Brahma höns inte att hoppa över ditt trädgårdsstaket för att provsmaka din höstskörd.

Australorp höns

Australorp höns är mindre versioner av Orpington höns, men med en lika imponerande förmåga att värpa, med världsrekordet på 364 ägg på 365 dagar som sattes av en Australorp-höna. Förutom deras produktiva äggläggning är de tåliga mot både värme och köld och anpassar sig lätt till varje årstid. Deras unika “skalbaggesvarta” färg har en grön nyans när de har nya fjädrar efter höstens ruggningsperiod.

Easter Eggers

En hönsras som inte är officiell erkänd, Easter Eggers är en blandning mellan en Araucana höna och en annan hönsras som lägger bruna ägg. Resultatet är en regnbåge av möjligheter för färger på äggskalen: från blå, gröna och till och med rosa ägg. Easter Eggers kan variera kraftigt i utseende och storlek. De som har små eller medelstora kammar och skägglappar passar bäst för alla årstider och hybridraser överlag är kända för sin goda hälsa och tålighet – vilket gör dem till ett utmärkt val att börja med på hösten.

Orpington höns

Orpington höns är allmänt kända som en köldtålig ras, men har på senare år fått rykte om sig att vara tolerant mot de flesta väder. De kan vara ganska tunga, men deras stora kammar och skägglappar hjälper till att bli av med värme för att hålla dem svala under sommarmånaderna. Deras kammar och skägglappar kan behöva lite vaselin på vintern för att förhindra dem från att bli frostbitna. Deras färgglada utseende är ett perfekt komplement till höstfärgerna i naturen.

Ta hand om din flock på hösten

Oavsett ras behöver alla höns ett robust och bekvämt hem för att trivas på hösten. De svalare temperaturerna, förändringar i växtligheten och de kortare dagarna påverkar hur dina höns mår och beter sig. Under denna speciella förändring ute i naturen kanske du undrar hur hönsskötare kan förbereda sig för hösten. Tänk på detta:

Att förbereda dina höns för hösten är trevligt när du har rätt produkter. Ett lättrengjort hönshus är värdefullt att ha när du förbereder inför hösten, då du kan rengöra det med minimal tid och ansträngning.

Skrapar dina höns sig fram igenom dina nykrattade lövhögar? Hönsstängsel är en snabb och enkel lösning för att förhindra att dina flockar kommer åt oönskade delar av trädgården. Omlets hönsstängsel finns i flera längder och kan arrangeras i den form du önskar. Och när årstiderna ändras är stängerna lätta att plocka upp och flytta för att skapa ett nytt område för dina höns.

Omlet och din hönsflock

Omlet förser hönsskötare över hela världen med produkter som inte bara håller igenom alla årstider, utan produkterna ger också en fantastisk komfort åt hönsen och deras ägare. Vårt Eglu Cube hönshus, hönsleksaker, och hönsstängsel kommer att tillgodose alla dina höns behov denna höst – och göra denna årstiden, och alla årstider, till den bästa årstiden med din flock.

Hönor utomhus på hösten

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *