Omletbloggen

Så här förbereder du dig för hösten som hönsägare

Hönsägare plockar in ägg i ett höstlandskap

Hösten är förändringarnas årstid för dina höns. De brukar vanligtvis rugga, vilket är när de ömsar alla sina fjädrar, vilket kan göra att de känner sig lite obekväma när det blir kallare. De kommer att vara hungrigare än vanligt när de nya fjädrarna växer ut och de kommer att uppskatta lite extra godsaker att äta. Som alltid med höns så är det både ett givande och ett tagande eftersom hönsen kommer att tacka dig för godsakerna med massor av spillning och smutsigt strö från hönshuset, något som är perfekt för komposten innan vintern.

Att ha höns på hösten

Hösten är en bra årstid för att städa i trädgården och många väljer att tända en brasa med grenar, kvistar och ris. Men tänk på att dubbelkolla vad som gäller där du bor eftersom vissa kommuner bara tillåter eldning av trädgårdsavfall under vissa veckor på året, så det kanske är lättare att ta med avfallet till sopstationen eller kompostera det. Om du väljer att tända en brasa är det viktigt att tänka på att höns är nyfikna av sig och kommer att springa till askan så fort de kan för att picka och krafsa, så se till att allt har slocknat och askan kallnat innan du släpper lös hönsen.

Innan du tänder brasan är det viktigt att dubbelkolla att inga hönor har beslutat sig för att gömma sig i högen istället för att gå hem till hönshuset. Det är också bra att dubbelkolla att det heller inte finns några igelkottar eller andra djur som gömmer sig där. Om du har en stor trädgård och har samlat ihop en rejäl hög så kan det se ut som ett riktigt inbjudande gömställe för smådjur!

Det är också viktigt att tänka på att inte allt trädgårdsavfall passar för en brasa. Löv, ogräs och resterna från trädgårdslandet bör istället läggas på komposten. Det här är också en bra tid att vända på komposten med en grep eller spade för att blanda det använda ströet från hönshuset, hönsspillning och annat avfall så att de kan göra sitt inför nästa säsong. Använd bara använt och smutsigt strö från hönshuset eftersom rent sågspån tar väldigt lång tid att ruttna och brytas ner och för mycket av det kan rubba balansen i komposten.

Kallare väder, hönsägg och fjädrar

För de allra flesta hönorna fortsätter äggproduktionen som vanligt, men när dagarna blir kortare och vädret kallare kommer de att börja lägga något färre ägg än vanligt. Om du har extra lampor i ditt hönshus för att öka äggproduktionen kommer det här inte att vara något problem.

Hönsen ruggar ofta på hösten, så de behöver äta ett bra foder och alltid ha både grus och snäckskal tillgängliga för att hjälpa dem med matsmältningen för att nya fina fjädrar ska växa ut. Att ge dem extra vitaminer och mineraler kan också vara en bra idé och lite äppelcidervinäger i vattnet kommer se till att de får en glansig ny fjäderskrud. Torkade mjölmaskar är också bra eftersom de ger hönsen extra protein vilket är något de behöver när de ruggar.

Vilken mat ska hönsen ha på hösten?

Trots att vintern är på ingång är hösten en fantastisk tid på året för hungriga hönor. Det finns fortfarande många smaskiga insekter att krafsa efter i marken som ännu inte har frusit eller bland högarna av fallna höstlöv. Om du har fruktträd i trädgården kommer det också att finnas massor av fallfrukt för dina fåglar. En överbliven Halloween-pumpa, inklusive kärnorna, kommer också att göra dina hönor riktigt glada.

Men det är viktigt att inte ge hönorna för många godsaker eftersom de fortfarande måste vara tillräckligt hungriga för att att äta sitt vanliga pelletsfoder som innehåller alla näringsämnen de behöver inför de kallare vintermånaderna. Godsaker som inte gör hönorna jättemätta är en hög med höstlöv eftersom det kommer att finnas några insekter, men inte alltför många, och hönorna kommer att älska att krafsa och picka sig igenom löven!

Hönshuset behöver djuprengöras innan vintern och alla skrymslen och vrår behöver skrubbas rena. Du kan också använda kiselgur för att hålla löss och kvalster borta.

Så här tar du hand om hönshuset på hösten

Ett barn fyller på en godsaksbehållare i ett höstlandskapDet är viktigt att låsa dörren till hönshuset när det skymmer för att se till att rovdjur som är ute på natten inte försöker fånga en av dina hönor till middag. Det är också viktigt att du dubbelkollar både hönshuset och hönsgården för att se till att de fortfarande är rovdjurssäkra efter årets slitage. På hösten finns det mycket mindre mat tillgänglig ute i naturen för djur som råttor, rävar och vesslor, så de kanske istället letar efter hål i stängslet eller försöker gräva sig under en inhägnad som inte säkrats ordentligt i marken.

Råttor försöker ofta flytta in genom att gräva sig under hönshuset. Det är svårt för hönsägare att helt slippa råttor, men du kan försöka avskräcka dem genom att lägga avföring från hundar eller katter vid ingången till deras gångar. Råttorna kommer inte att tycka om lukten, men hönsen har inga problem med den.

Om du har ett hönshus i trä är det dags att laga hål i väggarna och taket. Om du har ett väderbeständigt hönshus som en Eglu väntar en mysig höst och vinter för dina hönor!

Nån gång på hösten när du insett att sommaren verkligen är över för den här gången och att vintern snart kommer vara här, kan det vara bra att göra en hälsokontroll på dina hönor. En höna som är frisk och kry på hösten kommer att klara vintern galant och den ser redan fram emot att krafsa i snön och drömma om våren!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *