Omletbloggen

Det här behöver din hund till hösten

Två dalmatiner som leker i höstlöven
De allra flesta hundarna älskar hösten. Barnen är tillbaka i skolan igen, vilket betyder att det är tyst och lugnt i huset under dagarna. Deras favoritparker och vandringsleder är också lugnare och används bara av andra hundar och deras hussar och mattar istället för snoriga småbarn som försöker ta tag i alla viftande hundsvansar. Det är lugnare på stränderna, ingen pollen i luften och temperaturen är sval så att hunden kan springa av sig utan att du behöver oroa dig för att den ska bli för varm. Och då har vi inte ens nämnt hur kul det är att hoppa i lövhögar som krattats ihop!

Så det finns helt klart mycket att se fram emot på hösten för både hundar och deras ägare, men för att göra den här tiden på året så bra som den bara kan vara för din fyrbenta vän är det några saker du kanske vill köpa eller fylla på. Här är vår praktiska checklista:

Borsta pälsen

Hunden kommer att börja byta till vinterpäls för att förbereda sig för det kallare vintervädret. För att se till att pälsen är så fin och tjock som möjligt kan det vara bra att borsta hunden ordentligt för att bli av med lös och tovig päls. Det här är ännu viktigare om din hund är långhårig eftersom det är svårare att hålla pälsen ren. Börja med att borsta pälsen, men om du har möjlighet kan det också vara bra att ta med hunden till en hundsalong för att låta ett proffs göra jobbet.

Jackor för hundar

Det kan vara praktiskt för många olika hundar att ha på sig en hundjacka för att de ska vara varma och känna sig bekväma när ni går på promenader under hösten och vintern, men det är extra viktigt för små eller korthåriga hundar som inte kan hantera riktigt kalla temperaturer lika bra.
Det finns hundjackor i många olika stilar och material och det är såklart upp till dig vilken du föredrar, men vi rekommenderar en vattentät jacka som är lätt att tvätta.
Om din hund inte är van att ha på sig en jacka kan det ta lite tid för den att vänja sig och känna sig bekväm innan den lika glatt tar på sig jackan som kopplet. Börja långsamt med att låta hunden nosa på jackan och utforska materialet, ge den godis som belöning så att den kopplar ihop jackan med något positivt. När hunden verkar känna sig bekväm med jackan kan du börja sätta på den under kortare stunder när ni är inomhus eller bara ute i trädgården och sen låta hunden ha på sig jackan lite längre varje gång.

Halsband och koppel med reflexer

Det är viktigt att din hund syns ordentligt när ni går på promenader i höstmörkret så det kan vara en bra idé att skaffa ett halsband med reflexer och/eller ett koppel med reflexer så att din hund syns ordentligt. Många som är ute och promenerar i mörkret har med sig en ficklampa, så koppel och halsband med reflexer kan vara praktiska även om ni inte går längs en trafikerad väg. Det går också att köpa halsband med LED-lampor som ser till att både du och andra flanörer kan se hunden när ni är ute på promenad, speciellt om du inte har hunden kopplad någonstans som i en park.

Behandlingar mot fästingar och loppor

Det är viktigt att inte sluta behandla din hund med medel mot fästingar och loppor bara för att sommaren är över. Fästingar är till och med mer aktiva på våren och hösten och när det blir kallare är det större risk att loppor tar sig in i våra varma hem.

En varm och bekväm säng

När man kommer hem efter en lång promenad i regn och vind finns det inget mysigare än att kura ihop sig under en filt på soffan eller till och med under täcket i sängen. Din hund känner precis likadant, så se till att den har en mjuk och bekväm säng att vila på när ni kommer hem. Omlets bolsterbädd har en högpresterande madrass i memory foam som kommer att forma sig runt hundens kropp för en lång och avslappnad sömn hela natten.

Om din hund fortfarande är en valp är det ännu viktigare att den har en säker och varm plats att komma hem till efter många timmar av lek i höstlöven. Se till att sängen står nära ett element eller i ett rum med öppen spis eller kamin så att den kan vara i samma rum som resten av familjen, och se till att den håller sig varm hela natten.

Leriga tassar

Även om din hund inte springer rakt till den första vattenpölen den ser eller hoppar och rullar runt i höstlöven så kommer promenaderna att bli blötare och lerigare under hösten, så det är bra att se till att du har allt du behöver för att ta hand om en kall och blöt hund när ni kommer hem igen. Om du tar bilen till och från promenaden är det smart att ha en handduk eller hundfilt för att torka hunden innan den hoppar in i bilen för att se till att den inte är kall. Ett vattentätt skydd för sätet är en annan praktisk lösning (men tänk på att hunden måste vara fastspänd om den sitter på ett säte).

Köp ett hundschampo för när du behöver bada din hund och en bra borste för att få bort lera och andra bitar som kan ha fastnat i pälsen. Om du inte alltid badar din hund efter en promenad är den bra att ha en hundsäng som är lätt att göra ren. Hundsängen Topology har avtagbara bäddmadrasser som kan tvättas i tvättmaskin när de blir smutsiga. Det finns till och med en bäddmadrass i brun mikrofiber som kommer att absorbera smuts och fukt från hundens päls utan att madrassen blir blöt eller obekväm.

Håll din hund säker

Hösten har dessvärre också några saker du bör se upp med. Tänk på att kylarvätska är extremt giftigt för både hundar och människor vid förtäring och kan leda till leversvikt eller i värsta fall döden. Tecken på att din hund har fått i sig något som är giftigt är att den kräks, får anfall eller har svårt att andas. Om du märker några av de här symptomen måste du omedelbart kontakta en veterinär. Hundar tycker om smaken på kylarvätska, så det är viktigt att den förvaras i ett låst skåp eller bod där hunden inte kan komma åt den.

Vägsalt kan också vara farligt om hunden får i sig saltet, så se till att göra rent tassarna ordentligt om ni har varit på en promenad på en gångväg eller väg där man har använt salt för att smälta bort snö och is.

Tänk också på att många faror kan gömma sig under löv och på leriga vägar eftersom det är svårt att se krossat glas, giftig mat eller sopor som kan skada din hund, så det är viktigt att alltid hålla ett öga på hunden när ni är ute och går.

Klä ut din hund för Halloween

Det kanske inte är ett måste för hösten, men om resten av familjen klär ut sig för Halloween så kan det ju vara roligt att klä ut hunden också. Det går att köpa jättesöta utklädnader både online och i djuraffären eller så kan du välja att själva skapa något. En snabb sökning på Google brukar vara bra för inspiration!

Men det är viktigt att du aldrig tvingar din hund att klä ut sig och ha på sig något den inte tycker om. Om du ser några tecken på att din hund känner sig obekväm eller är stressad bör du omedelbart ta av den utklädnaden och försöka igen någon annan gång.

Omlet och din hunds höst

Om du är väl förberedd, kan den här årstiden vara riktigt njutbar för både hundar och människor. Det är en perfekt tid för att tillbringa kvalitetstid tillsammans när ni promenerar, leker och myser. Och med Omlets bolsterbädd, hundfiltar och hundtillbehör, kommer denna hösten bli den bästa någonsin.

En terrier sover i soffan på Omlets lyxiga hundfilt i fuskpäls

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *