Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Så här kan du hjälpa dina höns igenom en ruggningsperiod

Höns i Omlets Walk in-hönsgård dricker från en Cube vattenbehållare från Omlet

När hönsen ruggar, vilket är när de gör sig av med gamla fjädrar och byter ut dem mot nya friska, brukar de också tillfälligt sluta lägga ägg, eller i alla fall lägga mycket färre ägg än vanligt, något som ger dem tid att vila upp sig och förbereda sig för att värpa igen.

Hönsen ruggar vanligtvis en gång om året, men ibland kan de göra det två gånger varje år och det kan ske när som helst, även om det ofta händer på sensommaren. Ibland kan hönsen också rugga tidigare på grund av stress. Hur lång tid den här processen tar kan variera och ibland kan den verka långsam men tar vanligtvis runt fyra veckor. I vissa fall kan det ta tre månader innan hönan har fått en helt ny fjäderskrud.

När ruggar hönsen?

Kycklingar och unghöns ruggar oftare när de byter sina fjuniga kycklingfjädrar till vanliga fjädrar. Det händer ofta för första gången när de är runt sex veckor gamla och sen en andra gång innan de är nio veckor och en tredje gång runt 12-13 veckors ålder. Den sista gången de byter fjädrar innan de är “vuxna” är mellan 20 och 22 veckor när fågeln redan är fullvuxen och lägger ägg, sen kommer hon att rugga en eller två gånger om året.

Hur vet man att en höna ruggar?

Hönor kommer då och då under året att tappa ett par fjädrar och det är inget att oroa sig över. Tydliga tecken på att hönan ruggar inkluderar:

  • Den ser lite sjaskig ut eller har kala partier
  • Hönans kam och slör ser lite trötta ut
  • Den är lättretlig
  • Den slutar plötsligt att lägga ägg, eller lägger mycket färre ägg än vanligt
  • Hönan har en större aptit än vanligt, framförallt för proteinrik mat (hon kanske jagar bort andra hönor från matrester eller letar frenetiskt efter insekter och maskar)

Ruggningen börjar vanligtvis på hönans huvud och sen vidare mot bröstet och benen och sist stjärtfjädrarna. När hönan har tappat sina stjärtfjädrar har fjädrarna på huvudet börjat växa ut igen.

Om en höna tappar fjädrar men inga nya växer ut igen kan det vara ett problem med fjäderätande kvalster eller en annan sjukdom.

Håll utkik efter om din hönor beter sig konstigt eller inte verkar vara sig själva, som om de verkar slöa eller har en krökt hållning eftersom det kan vara tecken på att det är något annat problem. Om du är osäker är det alltid bäst att kontakta en veterinär.

Om din höna inte har lagt några ägg flera dagar efter att ruggningsperioden är över bör du också kontakta en veterinär.

En flock hönor som går fritt utomhus

Vilken mat ska man ge hönsen när de ruggar?

Ruggning är ingen sjukdom, så det finns inget botemedel. Men däremot kan ändringar i den mat du ger hönsen hjälpa dem igenom ruggningsperioden. De kommer att vilja äta mer proteinrik mat under den här perioden, eftersom de behöver massor av protein för de nya fjädrarna.

För att lägga till extra protein i hönsens kost behöver du ge dem ett foder som innehåller minst 18% protein. Det är bäst att inte ge dem mejeri- eller köttprodukter eftersom dessa har ett högt fettinnehåll och höns har överlag svårt att smälta mejeriprodukter. Tillagade ägg och fisk är bra proteinkällor och om dina höns har tillgång till insekter och maskar är det ännu bättre. Många hönsägare matar sina höns med mjölmaskar när de ruggar och de är perfekt näring eftersom de innehåller mycket protein och lite fett. Tillagade ärtor, linser och bönor är också bra proteinkällor.

För att förbättra hönsens allmänna hälsa och deras immunsystem är det en bra idé att blanda lite äppelcidervinäger i deras vatten för att förbättra matsmältningen. Förutom det är det bara att fortsätta ge dem nyttig mat och se till att de får i sig alla vitaminer och mineraler de behöver.

Hur kan man göra ruggningsperioden lättare för hönsen?

Hantera inte dina hönor under den här perioden och motstå frestelsen att täcka över deras bara kroppar med jackor eller tröjor! Hönans hud är skör och kliar under den här perioden eftersom hundratals fjädrar växer ut genom huden. Om du lyfter upp dem eller klär på dem kommer det bara att irritera den fjäderlösa huden ännu mer!

När dina höns ruggar är det viktigt att undvika stressande situationer som att byta hönshus eller introducera nya höns till flocken. Det kan vänta tills de nya fjädrarna har växt ut igen.

Vilda fåglar ruggade i många miljoner år innan vi började tämja dem, så det här är ett tillfälle när det är bäst att låta naturen ha sin gång. Men det är inget fel med att ge hönorna lite hjälp på traven!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *