Omletbloggen

Så här kan du hjälpa dina höns igenom en ruggningsperiod

En hönsskötare tar hand om höns med hönsstängsel och Eglu Cube hönshus från Omlet

Varje år går dina höns igenom en ruggningsperiod, vilket är processen att fälla sina gamla fjädrar och få nya fjäderdräkter. De flesta höns kommer att sakta ner sin äggproduktion under denna tid för att omfördela sin energi till den mödosamma uppgiften att låta nya fjädrar växa ut. Vi visar dig hur du hjälper dina höns igenom en ruggningsperiod, och vad du kan förvänta dig under processen.

När ruggar höns?

Höns börjar rugga tidigt i livet. Faktum är att kycklingar ruggar ofta under sina första levnadsmånader när de tappar sin ludd och får sina vuxna fjädrar. Kycklingar ruggar fyra gånger totalt:

  • Första ruggningen vid 1-6 veckors ålder
  • Andra ruggningen vid 7-9 veckors ålder
  • Tredje ruggningen runt 12-13 veckors ålder
  • Fjärde och sista ruggningen runt 20-22 veckors ålder

I slutet av deras fjärde ruggningsperiod kommer dina kycklingars stjärtfjädrar att börja växa ut – vilket gör det lättare att upptäcka tupparna.

När de väl når vuxen ålder kommer alla höns att följa en naturlig årlig ruggningsperiod som inträffar mot slutet av sommaren eller början av hösten. Behovet av att tappa de gamla fjädrarna och få nya fjädrar kommer att vara uppenbart – dina höns fjädrar kommer att verka matta eller bleka strax innan de faller av. Ibland kan höns gå igenom en ruggningsperiod utanför denna tidsram om de är stressade.

Hur vet man att en höna ruggar?

Hönor kommer då och då under året att tappa ett par fjädrar och det är inget att oroa sig över. Tydliga tecken på att hönan ruggar inkluderar:

  • Den ser lite sjaskig ut eller har kala partier
  • Hönans kam och slör ser lite trötta ut
  • Den är lättretlig
  • Den slutar plötsligt att lägga ägg, eller lägger mycket färre ägg än vanligt
  • Hönan har en större aptit än vanligt, framförallt för proteinrik mat (hon kanske jagar bort andra hönor från matrester eller letar frenetiskt efter insekter och maskar)

Ruggningen börjar vanligtvis på hönans huvud och sen vidare mot bröstet och benen och sist stjärtfjädrarna. När hönan har tappat sina stjärtfjädrar har fjädrarna på huvudet börjat växa ut igen.

Om en höna tappar fjädrar men inga nya växer ut igen kan det vara ett problem med fjäderätande kvalster eller en annan sjukdom.

Håll utkik efter om din hönor beter sig konstigt eller inte verkar vara sig själva, som om de verkar slöa eller har en krökt hållning eftersom det kan vara tecken på att det är något annat problem. Om du är osäker är det alltid bäst att kontakta en veterinär.

Om din höna inte har lagt några ägg flera dagar efter att ruggningsperioden är över bör du också kontakta en veterinär.

Vilken mat ska man ge hönsen när de ruggar?

Ruggning är ingen sjukdom, så det finns inget botemedel. Men däremot kan ändringar i den mat du ger hönsen hjälpa dem igenom ruggningsperioden. De kommer att vilja äta mer proteinrik mat under den här perioden, eftersom de behöver massor av protein för de nya fjädrarna.

För att lägga till extra protein i hönsens kost behöver du ge dem ett foder som innehåller minst 18% protein. Det är bäst att inte ge dem mejeri- eller köttprodukter eftersom dessa har ett högt fettinnehåll och höns har överlag svårt att smälta mejeriprodukter. Tillagade ägg och fisk är bra proteinkällor och om dina höns har tillgång till insekter och maskar är det ännu bättre. Många hönsägare matar sina höns med mjölmaskar när de ruggar och de är perfekt näring eftersom de innehåller mycket protein och lite fett. Tillagade ärtor, linser och bönor är också bra proteinkällor.

För att förbättra hönsens allmänna hälsa och deras immunsystem är det en bra idé att blanda lite äppelcidervinäger i deras vatten för att förbättra matsmältningen. Förutom det är det bara att fortsätta ge dem nyttig mat och se till att de får i sig alla vitaminer och mineraler de behöver.

Hur kan man göra ruggningsperioden lättare för hönsen?

Hantera inte dina hönor under den här perioden och motstå frestelsen att täcka över deras bara kroppar med jackor eller tröjor! Hönans hud är skör och kliar under den här perioden eftersom hundratals fjädrar växer ut genom huden. Om du lyfter upp dem eller klär på dem kommer det bara att irritera den fjäderlösa huden ännu mer!

När dina höns ruggar är det viktigt att undvika stressande situationer som att byta hönshus eller introducera nya höns till flocken. Det kan vänta tills de nya fjädrarna har växt ut igen.

Vilda fåglar ruggade i många miljoner år innan vi började tämja dem, så det här är ett tillfälle när det är bäst att låta naturen ha sin gång. Men det är inget fel med att ge hönorna lite hjälp på traven!

Ruggning och Omlet

Den årliga ruggningsperioden behöver inte vara en börda för dig och dina höns. Oavsett om du har dina höns i vårt Eglu Cube hönshus och walk-in hönsgård, eller en av våra hönstraktorer, kommer våra expertdesignade produkter göra det enkelt för dig att hjälpa dina höns igenom en ruggningsperiod så att de kan återgå till att må bra och se som allra bäst ut.

En hönsskötare ser efter sina höns i Eglu Cube hönshus från Omlet

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *