Omletbloggen

Vilken hundsäng är lättast att hålla ren?

Hundsängar blir ofta smutsiga och illaluktande efter ett tag och de kan också gömma skadedjur som loppägg och fästingar. Det betyder att det är viktigt att regelbundet tvätta sängen, men det kan ibland vara lättare sagt än gjort beroende på vilken sorts hundsäng din hund har.

Om sängen har ett avtagbart och vattentätt överdrag är det lätt att tvätta den. Men om sängen inte har ett avtagbart överdrag är det mycket svårare att hålla den ren.

Att tvätta en hundsäng med ett avtagbart överdrag

Det är lättare att hålla en hundsäng med ett avtagbart överdrag ren än en som inte har det.

Börja med att dammsuga upp damm och hundhår från säng och filtar för att undvika att de fastnar i filtret i din tvättmaskin. Det bästa är att använda munstycken avsett för att dammsuga soffor och andra stoppade möbler. Ta sen av överdraget och dammsug madrassen och alla sängens andra delar. Sen kan du tvätta överdraget i maskin tillsammans med filtar du använder i hundens säng. Använd ett milt tvättmedel som är husdjurssäkert och ett fläckborttagningsmedel om det behövs.

Beroende på vilken sorts hundsäng du har kan du ibland också behöva tvätta madrassen också. En hundsäng som Topology har ett vattentätt överdrag som håller smutsen borta från madrassbotten, men det kan hända att det läcker igenom om hunden har haft en olycka i sängen och då behöver också madrassen tvättas.

Blötlägg i så fall din madrassbotten i varmt vatten i badkaret tillsammans med ett husdjurssäkert tvättmedel. Ett annat alternativ är att lägga den i blöt i 15 minuter tillsammans med två matskedar bikarbonat som lösts upp i vattnet.

Vissa madrasser är tillräckligt böjbara för att kunna tvättas i tvättmaskin och sen torkas i torktumlare. Om du har tillgång till en grovtvättmaskin eller en tvättstuga med en större tvättmaskin kan det vara det enklaste alternativet. Om madrassen inte får plats i torktumlaren kan du torka madrassen utomhus istället. Om du har möjlighet är det bäst att välja en varm och solig dag, men det är lättare sagt än gjort vissa tider på året! Det viktigaste är att låta madrassen torka någonstans där det är varmt med bra ventilation eftersom det förhindrar att sängen luktar illa eller att mögel börjar växa innan sängen torkat.

Vilken är den perfekta lättrengjorda sängen?

Den perfekta hundsängen som är lätt att göra ren är en som är vattentät och som designats just för att den ska vara lätt att göra ren. Om den har ett avtagbart överdrag som kan tvättas i maskin kan sängen tvättas och torka på ett par timmar. Det här har också fördelen att sängen håller längre eftersom det går att byta ut bara det slitna överdraget och inte hela sängen.

Hundsängen Topology har designats för att göra det lätt att hålla sängen ren och finns i många olika modeller och färger som alla kan tvättas i maskin i 30 grader. Genom att matcha ljusa och mörka färger med hundens päls kommer du heller inte att kunna se lösa hundhår lika tydligt eftersom vita hårstrån på en mörk madrass eller mörka hårstrån på en ljus madrass kan göra att sängen ser smutsig ut så fort hunden har lagt sig i den nytvättade sängen igen. Bäddmadrasserna till hundsängen Topology är också vattentäta vilket skyddar madrassen i memory foam. Den finns också i olika storlekar för att passa både stora och små hundar. De här hundsängarna hindrar också smuts från att samlas runt sängen och madrassen eftersom de har en ram med ben som lyfter upp sängen från golvet.

Att tvätta en hundsäng som inte har ett avtagbart överdrag

Börja med att dammsuga sängen och se till att komma åt i alla skrymslen och hörn. Sen använder du en borsta för att lyfta upp hårstrån som har fastnat i tyget innan du dammsuger igen.

Fläckar kan behandlas med ett fläckborttagningsmedel innan du lägger hela madrassen i blöt i 15 minuter med ett husdjurssäkert tvättmedel. Vänd och vrid ur sängen ett par gånger under den här tiden för att få bort så mycket smuts som möjligt. Om sängen är väldigt smutsig och vattnet blir brunt är det bäst att lägga sängen i blöt i fem minuter och sen byta ut vattnet.

Sen skrubbar du sängen med en blöt borste som du doppat i bakpulver. Använd en tandborste i hörnen och sömmarna för att se till att du kommer åt överallt.

Det sista steget är att fylla badkaret med bara vatten och blötlägga sängen innan du vrider och knådar den för att skölja ur alla spår av tvättmedel. Upprepa tills vattnet är helt rent och du har fått ur allt tvättmedel.

Sen kan du lufttorka sängen någonstans där det är varmt med bra ventilation.

Varför behöver man tvätta en hundsäng?

Förutom de uppenbara problemen med dålig lukt och hundhår kan en smutsig hundsäng också gömma andra problem som inte går att få bort bara genom att borsta eller dammsuga sängen. Infektioner kan överföras från avföring och urin eller något hunden kastat upp. De bakterier som finns i de här kroppsvätskorna kan leva kvar i madrassen i många månader.

Om du tvättar överdraget en gång i veckan blir du av med det här problemet. Hur ofta du behöver tvätta beror på hur mycket hundhår som lossnar och hur smutsig hunden brukar bli efter att ha varit ute. Om någon i familjen är allergisk är det ännu viktigare att regelbundet tvätta hundsängen.

För att ta död på bakterier som kan gömma sig i hundens säng ska den helst tvättas i 60 grader, men många hundsängar har tvättråd som säger att de bör tvättas i en lägre temperatur. Därför är ett vattentätt överdrag som det på hundsängen Topology perfekt för att skydda madrassbotten från smuts och överdragen kan sen tvättas på en lägre temperatur.


Alla hundsängar ger din hund en god natts sömn, men de bästa sängarna gör mer än så. De håller också smuts och bakterier borta och gör omgivningarna bättre för alla i familjen.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *