Omletbloggen

Fascinerande fakta om hönans ögon

Höns är fascinerande djur, och deras ögon är ännu mer fascinerande. Här är några häpnadsväckande fakta om deras ögon som du kanske inte hört förut!

De kan se fler färger än oss

Hönans färgseende är tetrakromatiskt vilket betyder att hon kan se färger som vi också kan se (röd, gul och blå), men medan vi har tre typer av tappar (en sorts syncell) i vår näthinna, har hönan fyra. Det betyder att hon också kan se ultraviolett ljus, vilket betyder att hönan kan se många fler färger och toner än människor.

De har ett tredje ögonlock!

Det kanske låter lite galet, men hönan har ett tredje ögonlock, på varje öga! Det tredje ögonlocket kallas en blinkhinna vilken “blinkar” horisontellt för att hjälpa hönan att göra rent ögat, fukta det och skydda det från smuts. Blinkhinnan är genomskinlig vilket betyder att hönan kan se även när det här ögonlocket är stängt.

De kan använda varje öga oberoende av det andra

Hönan kan använda sina ögon oberoende av varandra och har ett synfält som är 300 grader (människans synfält är bara 180 grader!), vilket betyder att hennes ögon kan fokusera på olika saker samtidigt. Det här kallas också monokulär syn och det börjar redan innan ägget har kläckts. När kycklingen fortfarande är i ägget vänder den sig till höger för att absorbera ljus och den vänstra sidan av ägget täcks av deras kropp. När ägget sen kläcks utvecklar kycklingen närsynthet i sitt högra öga vilket kommer att hjälpa den att hitta mat och det vänstra ögat utvecklar samtidigt långsynthet vilket hjälper kycklingen att hålla ett öga på eventuella rovdjur. Du kanske redan har märkt det här när du sett hönan vicka på huvudet när en hök flyger över hönsgården.

En höna sitter på The Chicken Swing från Omlet

The Chicken Swing från Omlet är den perfekta leksaken för att underhålla dina höns!

De har extremt dåligt mörkerseende

Däremot är hönans mörkerseende inte speciellt bra! Höns härstammar från dinosaurierna och olikt många andra djur var de inte ett populärt byte och behövde därför aldrig lära sig att springa och gömma sig i mörkret. Av den här anledningen behöver höns numera skydd på natten precis som oss människor, eftersom de är vakna på dagen och sover på natten och då är risken att de blir byte för ett rovdjur stor.

De har fantastisk syn från födseln

När äggen kläcks och kycklingarna ser ljuset för första gången har de redan fantastiskt bra syn, till och med bättre än människor. Redan från det att ägget kläcks kan kycklingarna se små föremål som frön och har till och med en spatial förmåga. En bebis har däremot inte den här förmågan förrän den är flera månader gammal.

De rör sällan på sina ögonglober

En hönas ögon har ett väldigt begränsat rörelseomfång och saknar förmågan att fokusera på ett objekt när resten av kroppen är i rörelse. Det är därför du ofta ser hönor som går runt och knycker på huvudet samtidigt som de tittar framåt. Det är inte så att hönan inte kan röra på sina ögon, utan snarare att de inte kan röra på dem tillräckligt snabbt för att bearbeta bilden de ser. Istället brukar de vrida på huvudet när de vill få en bättre bild av något.

Deras ögon har dubbla stavceller

Hönans näthinna består av två typer av ljuskänsliga celler: tappar och stavar. Stavarna används för att känna av ljuskänslig rörelse och tapparna för att se färger. Vi lärde oss tidigare att hönan har fler tappar än oss och därför kan se fler färger. Att hönan har dubbla stavar i sin näthinna betyder att hennes ögon är mer känsliga för rörelse. Det här är en fördel för henne eftersom det är lättare att se något som rör sig, vilket gör det lättare att se ett eventuellt hot.

Ögonen utgör 10% av en hönas huvud

Det är en hel del med tanke på att våra ögon bara tar upp ungefär 1% av våra huvuden! Trots att det kan se lite roligt ut så finns det en bra anledning eftersom det hjälper hönan att se större och tydligare bilder.

De kan känna av ljus genom sin tallkottkörtel

Hönan känner av och “ser” ljus antingen genom sina ögon, sin skalle eller genom huden vilket aktiverar tallkottkörteln i deras hjärna. Den kallas ibland deras tredje öga och är en annan anledning till att hönans ögon är så fascinerande. Tallkottkörteln hjälper hönan att se i dagsljus eller när ljuset är dåligt även när de inte kan se med ögonen. Det betyder att även en höna som är blind kan känna av ljus och förändringar beroende på årstiden!

De kan känna igen upp till hundra olika ansikten

Det sägs att en elefant aldrig glömmer, men tydligen gör inte höns det heller! Höns kan nämligen känna igen upp till hundra olika ansikten på både andra hönor, människor eller andra djur. De kan till och med komma ihåg om det var en positiv eller negativ upplevelse.

Nu när du har lärt dig några nya fascinerande fakta om hönans ögon kommer du säkert att fundera lite extra på vad det är din höna egentligen ser när hon tittar på dig!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *