Omletbloggen

Vad är skillnaden på kattsand av lera och tall?

Det är viktigt att välja rätt kattsand för din katt, men när det finns så många olika varianter på marknaden kan det ibland vara svårt att veta vilket alternativ som är bäst! Katter kan vara väldigt kräsna och vägra gå på lådan om de inte är nöjda med kattsanden, så det är viktigt att tänka på både vad du och din katt gillar när du väljer. Kattsand tillverkad av lera eller tall är populära alternativ, men vilket alternativ är bäst för dig och din katt?

Hur tillverkas kattsand av lera?

Kattsand av lera var ett av de första alternativen som användes. Traditionell kattsand tillverkas av lera som krossas, torkas i en brännugn och sen krossas igen för att se ut som den kattsand som vi känner igen. För att göra sanden klumpbildande blandar man i bentonitlera eftersom det absorberar vätska, eller kattens urin.

Hur tillverkas kattsand av tall?

Kattsand av tall tillverkas av antingen pappersmassa eller återvunna tallspån som sen formas till pellets. Den här kattsanden har en naturlig skogsdoft och det finns både klumpbildande alternativ och alternativ som inte klumpar sig.

Nu när vi vet vad skillnaden är på de två alternativen kan vi istället börja fokusera på andra saker att tänka på när du väljer vilket av alternativ som passar dig och din katt bäst.

Doft och luktkontroll

Kattsand av lera har ofta tillsatta dofter, så om du vill ha något som luktar naturligt är tall förmodligen det bästa alternativet. Vissa katter kan också vara allergiska mot de konstgjorda dofterna som ofta finns i kattsand av lera och som ibland bara gömmer odörerna vilket kan göra det svårt att helt bli av med dåliga lukter från kattlådan. Om du och din katt gillar doften av nyhugget virke så kommer ni att älska Omlets kattsand nr 3 – Pine/Tall som naturligt reducerar dåliga lukter som ammoniak från kattlådan tack vare sina högabsorberande egenskaper. Men om din katt föredrar kattsand av lera men lätt drabbas av irritationer och allergier finns det också doftfria alternativ. Det kan vara ett bättre alternativ om du märker att din katt är allergisk mot en kattsand med doft eller om katten vägrar gå på lådan.

Konsistens

Alla katter är såklart olika, men kräsna katter brukar föredra en kattsand som är småkornig och här vinner lera över tall. Vissa katter tycker inte om att kattsand av tall består av pellets som är lite större än den sandliknande konsistens som leran erbjuder. När katten går fritt utomhus brukar den gilla att gräva ner sin avföring i sand, så ju närmare i konsistent kattsanden är, desto bättre.

Klumpbildande

Många varianter av kattsand är klumpbildande vilket betyder att sanden klumpar ihop sig när den kommer i kontakt med vätska. Den här sanden klumpar sig eftersom den innehåller bentonitlera som har den här egenskapen. Klumpbildande kattsand är också det vanligaste alternativet på marknaden eftersom det gör det mycket lättare att göra rent i kattlådan. Trots att kattsand av tall är högabsorberande så klumpar den sig inte lika bra som kattsand av lera.

Damm

Damm kan vara ett riktigt problem med kattsand. När kattsanden hanteras och transporteras är det nästan oundvikligt att pelletsen gnuggar mot varandra och att damm skapas. Många kattägare ser det här dammet när de häller sanden i lådan och trots att dammet kanske verkar helt ofarligt kan det faktiskt vara farligt för både människor och katter, och på längre sikt orsaka andningsbesvär. Kattsand av tall är generellt sätt bättre än lera om du vill ha ett alternativ som dammar mindre och passar bättre för katter och ägare som är känsliga mot damm eller är allergiska.

Miljöpåverkan

Om du är ute efter ett mer miljövänligt alternativ kan en kattsand tillverkad av tallspån vara ett mycket bättre val. Eftersom det är tillverkat av pappersmassa är det både ett förnybart och biologiskt nedbrytbart alternativ. Omlets kattsand nr 4 – Clay/Lera är en kattsand av lera som producerar mindre avfall och som är mer miljövänlig än traditionell kattsand som inte är klumpbildande. Med en klumpbildande kattsand behöver du bara slänga den använda sanden vilket betyder att du inte slänger något i onödan bara för att du behöver fräscha upp kattlådan. Omlets klumpbildande kattsand betyder också mindre onödigt avfall eftersom du bara behöver skopa upp klumparna med den använda kattsanden.

Andra alternativ

Tall och lera är bara två olika alternativ av kattsand som finns på marknaden. Omlet säljer flera olika alternativ som kanske passar dig och din katt bättre.

Om den kattsand du använder för tillfället dammar, varför inte byta till Omlets kattsand nr 5 – Paper/Papper. Som vi nämnde tidigare bildas det damm från de flesta typerna av kattsand, men Omlets kattsand av papper är nästan helt dammfri och innehåller biologiskt nedbrytbara pellets som tillverkats av återvunnet tidningspapper.

Naturlig kattsand som gräs börjar också bli mer populär. Det är en nyare produkt på marknaden och är tillverkad av gräsfrön. Den här kattsanden är extremt lättviktig, har bra luktkontroll och är också doftfri.

Omlets kattsand nr 2 – Tofu kanske är ett material du inte har hört talas om tidigare, i alla fall inte som ett alternativ för kattsand, men det är ett högabsorberande och miljövänligt alternativ som kan vara perfekt för dig och din katt. Den här kattsanden är tillverkad av biprodukten från tillverkningen av tofu, håller sig fräsch längre tack vare aktivt kol.

Ett annat populärt alternativ är silica som är extremt högabsorberande och som i princip inte dammar alls. Kanske är Omlets kattsand nr 1 – Silica det perfekta alternativet för din katt?

Nu när du har lärt dig lite mer om vad skillnaden är mellan kattsand av lera och tall och vilka andra alternativ som finns på marknaden hoppas vi att vi har gjort det lite lättare för dig att hitta det perfekta alternativet för dig och din katt!

En katt går in i kattlådan Maya från Omlet

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *