Omletbloggen

Så här undviker du dåliga lukter från innekattens låda

Foto: Erica Leong från Unsplash

Eftersom innekatter ofta använder kattlådan är det viktigt att kattägare håller lådan ren och luktfri. En illaluktande kattlåda kan vara mer än bara en hemsk lukt i hemmet. Odörerna från kattens låda kan till och med påverka både din och din katts hälsa. Men med några praktiska tips för hur du håller kattlådan hygienisk kan det vara slut på dåliga lukter för alltid, samtidigt som du skapar en bättre omgivning både för dig och din katt.

Vad är det som orsakar den dåliga lukten?

Om din kattlåda har en härsken lukt kan det ofta vara på grund av att lådan inte görs rent på rätt sätt. Du kanske tror att du rengör den ordentligt varje gång, men om du inte gör det tillräckligt grundligt kanske du bara tillfälligt maskerar lukten istället för att eliminera den helt.

Det första du ska göra är att se till att din katt inte kissar utanför lådan, eftersom det i så fall kan vara anledningen till den otrevliga lukten. Om katten kissar utanför lådan kan det bero på många olika saker som att den är uttråkad, markerar sitt revir eller är sjuk. Om du däremot märker att katten helt verkar vägra använda kattlådan så är det troligare att det har med själva lådan att göra och skulle kunna bero på att den är smutsig (vi skulle inte använda en smutsig toalett så varför skulle våra katter?), att din katt inte tycker om den kattsand du använder antingen på grund av hur den luktar eller hur den känns under tassarna, eller så kanske inte katten gillar var du har placerat lådan i hemmet.

En kattlåda bör placeras någonstans där det är tyst och lugnt för att se till att katten för utföra sina behov i lugn och ro. Lådan bör heller inte vara placerad i närheten av kattens matplats och den bör stå någonstans där det är ljust och i ett rum där din katt känner sig bekväm.

Kattlådan Maya är en fantastisk lösning för katter som uppskattar att ha lugn och ro när de går på toaletten. Den finns i fem olika modeller och ingångar så att du kan hitta den som passar din katt perfekt.

Om du bestämmer dig för att flytta kattlådan till en annan plats i huset kommer det kanske också att hjälpa mot dåliga lukter, men det är viktigt att tänka på att katter är vanedjur. Så om du flyttar något de är vana att hitta på en speciell plats, som kattlådan, måste du göra det försiktigt. Det bästa är att ta ett steg i taget genom att köpa en ny kattlåda som du placerar på den nya platsen medan den gamla kattlådan står kvar där den vanligtvis står. Om du ser att katten använder den nya kattlådan kan du efter ungefär en vecka ta bort den gamla lådan eftersom det är ett tecken på att katten är bekväm med förändringen. Ett annat tips är att fortsätta använda samma kattsand som tidigare vilket betyder att katten känner igen den och bara behöver vänja sig vid den nya kattlådan.

När du är säker på att lukten inte beror på att din katt kissar utanför lådan, utan helt säkert kommer från själva lådan, är det dags att ta i tur med orsaken till lukten så att ditt hem kommer att dofta gott igen.

Kontrollera dåliga lukter

Rengör lådan regelbundet

Det kanske låter självklart, men regelbunden rengöring av kattlådan är startpunkten för att bli av med dåliga lukter. Hur ofta du bör göra rent kattlådan ordentligt beror på hur ofta katten använder den tillsammans med andra faktorer som hur gammal katten är, vad den äter och hur mycket den motionerar. Om du märker att kattlådan börjar lukta mer illa trots att du regelbundet rengör den kan det vara en bra idé att göra rent oftare och se till att du gör en riktig djuprengöring minst en gång i veckan. För en djuprengöring av kattlådan tömmer du först ur och slänger all kattsand innan du skrubbar hela lådan med en blandning av varmt vatten och handdiskmedel. När du diskat lådan torkar du den med en handduk. Om du är ute efter en lösning som är ännu lättare att göra rent kan det vara bra att välja en kattlåda som har en tvättbar innerpåse som förebygger att smuts fastnar. Kattlådan Maya har en vattentät innerpåse som håller länge och som gör det extra lätt att göra rent.

Skopa regelbundet upp använd kattsand

Gör rent i kattlådan minst två gånger om dagen. Det kanske kan låta mycket, men din katt föredrar verkligen en låda som är ren och torr för att fortsätta använda den. Att regelbundet skopa upp och kasta använd kattsand och avföring betyder också att det inte finns lika mycket tid för dåliga lukter att bildas och börja sprida sig. Det är viktigt att byta ut både skopan och kattlådan en gång om året eftersom plasten i skopan efter ett tag reagerar med syran i kattens urin vilket bryter ner plasten, vilket sen luktar.

Använd klumpbildande kattsand

Klumpbildande kattsand klumpar ihop sig när den blir blöt. Det som är bra med det här alternativet är att det är lätt att skopa upp både urin och avföring innan det hinner byggas upp och börja lukta. Om du är ute efter ett bra klumpbildande alternativ är kattsand av lera ett populärt alternativ eftersom den är högabsorberande. Omlet har flera klumpande alternativ som lera, vilket kommer att hjälpa dig att hålla kattlådan fräsch längre. Eftersom klumpande kattsand torkar kattens avföring och absorberar vätskan är det fantastiskt bra på att hindra något från att nå hela vägen ner till botten på kattlådan, vilket gör det mycket lättare att göra rent.

Skaffa ytterligare en kattlåda

Om du har mer än en katt så ver du säkert hur illa en kattlåda kan lukta! Vi vet alla hur det luktar från en katts avföring, så tänk hur mycket värre det blir med två eller tre katter! Om du köper ytterligare en kattlåda kan det hjälpa dig att kontrollera dåliga lukter eftersom katten använder lådan mer sällan. Tumregeln är att ha en kattlåda per katt.

Testa en deodorant för kattlådan

En deodorant för kattlådan ska inte användas istället för regelbunden rengöring, men det är ett fantastiskt komplement för att kattlådan ska dofta rent och fräscht när du har rengjort den. Deodoranter finns i många olika former och finns som puder, pärlor, korn och spray, och de finns i många olika dofter. Ett annat alternativ är att använda en kattsand med doft, som också finns i många olika dofter. Det är dock viktigt att tänka på att vissa katter kan vara känsliga mot nya lukter så kanske inte gillar att använda en låda som luktar annorlunda. I så fall är ett annat alternativ en doftfri deodorant som bara neutraliserar odörer och det här alternativet kan vara bättre för katter som inte gillar starka dofter.

Kattsand med kol

Precis som lera så är kol, eller aktivt kol, högabsorberande vilket gör det perfekt för att bli av med odörer. För att inkludera kol kan du antingen välja kattsand som innehåller aktivt kol eller köpa en deodorant för kattlådan som innehåller det. Kattlådan Maya har ett aktivt kolfilter som hindrar dåliga lukter från att ta sig ut ur lådan. Många av alternativen i Omlets sortiment av kattsand innehåller också aktivt kol för att hjälpa till att eliminera dåliga lukter.

Använd bikarbonat

Om du inte tycker att en deodorant för kattlådan är något för dig och din katt kan du istället använda bikarbonat för att bli av med dåliga lukter, trots att det kanske låter som en ovanlig lösning. Bikarbonat är inte bara ett helt naturligt, säkert och husdjursvänligt alternativ för din katt, det kan också användas med alla olika alternativ av kattsand och fungerar genom att absorbera kattens urin. Lite bikarbonat räcker, så du kommer bara behöva ett par teskedar, även för en större låda.

Faror med en smutsig kattlåda

Därför kan en smutsig kattlåda vara farlig för människor

Den vanligaste anledningen till dåliga lukter från kattlådan är ammoniak, vilket finns i ungefär 0,5% av kattens urin. När kattlådan fortsätter samla avföring och urin i ett rum i ditt hem som kanske inte är välventilerat bildas den skadliga gasen ammoniak. Om du utsätts för ammoniak under en längre tid kan du känna dig illamående och få huvudvärk, men om det blir allvarliga kan det leda till lunginflammation. För dem som har ett nedsatt immunsystem eller är gravida kan överexponering av ammoniak vara början på toxoplasma, en infektion som orsakas av parasiten toxoplasma gondii och som kan innebära livsfara.

En annan sjukdom som kan drabba människor är kattklössjuka, vilket är en bakteriell infektion som orsakas av bakterien bartonella henselae som finns i kattens avföring. Trots att sjukdomen är ovanlig kan den orsaka allvarliga symptom som trötthet, svullna lymfkörtlar och feber.

Därför kan en illaluktande kattlåda vara farlig för din katt

Katter är väldigt rena av sig, vilket betyder att många bara vill använda en ren kattlåda. Det betyder att katter ofta gör allt de kan för att undvika en smutsig låda även om det betyder att behöva hålla sig väldigt länge. Det är inte bra för katten att försöka hålla sig eftersom de kan drabbas av urinvägsinfektioner, inflammation i urinblåsan och problem med njurarna. Alla de här åkommorna kan behandlas av en veterinär, men det är alltid bättre att förebygga problemen.

Katter kan också drabbas av kattklössjuka och symptomen liknar de som människor drabbas av, de vanligaste är trötthet, svullna lymfkörtlar och tappad aptit.

Bara för att du har en katt ska du inte behöva kompromissa på hur ditt hem luktar. Dåliga lukter från kattlådan kan ibland vara överväldigande, men så behöver det inte vara. Vi hoppas att du med våra tips är ett steg närmare att slippa odörer från lådan för alltid.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *