Omletbloggen

Hönor och ägg som slår världsrekord!

Plockar in ägg från hönshuset Eglu Cube från Omlet

Dina hönor kommer att uppskatta hönshuset Eglu Cube året runt!

Världens tyngsta höna

Den tyngsta hönsrasen är white sully som avlats fram på en bondgård i Kalifornien. Det är en blandras som avlats fram från rhode island red och andra tunga hönsraser. Den tyngsta fågeln vars vikt officiellt registrerats var en tupp som hette Weirdo och som vägde strax över 10 kg. Det sägs att han under sin livstid var så aggressiv att han dödade två katter och allvarligt skadade en hund som kom för nära hans revir.

Världens äldsta höna

Det här världsrekordet innehas av Muffy från Maryland i USA som var en höna av rasen red quill muffed american game och som blev hela 22 år gammal. En mer välkänd höna som också blev väldigt gammal var hönan Matilda från Alabama i USA. Hon var en red pyle och var den första hönan som gavs titeln “World’s Oldest Living Chicken” av Guinness rekordbok och hon blev hela 16 år gammal. Veterinärer sa att det var troligt att hon levt så länge eftersom hon bodde inne i sina ägares hus som ett husdjur och inte värpte ett enda ägg i hela sitt liv.

Världens tyngsta ägg

Det tyngsta ägget vars vikt officiellt registrerats värptes redan 1956 av en vit leghorn-höna i New Jersey i USA. Ägget vägde 454g och hade både en dubbel gula och dubbelt skal.

Världens största ägg

Men det tyngsta ägget var faktiskt inte det största ägget, utan Tony Barbouti som bor i Eastwood i Sussex hittade en gång ett ägg i sitt hönshus som var 23 cm i omkrets. Det här ägget vägde endast 161g men det gav Barbouti en riktig chock! Han sa senare att hönan också verkade riktigt chockad efter att ha lagt ett så stort ägg och att hon gick lite konstigt i ett par dagar, men sen återhämtade sig helt.

Världens längsta flygtur

Höns är inte kända för sin förmåga att flyga. Många menar till och med att de tekniskt sett faktiskt inte kan flyga utan bara hoppar högt och flaxar med vingarna för att hålla sig i luften. Den längsta flygturen utförd av en höna noterades som 13 sekunder lång. Ett annat rekord för det längsta avståndet som en höna flugit är strax under 92 meter. Båda är imponerande för en fågel som inte anses kunna flyga!

PoleTree - Anpassningsbart hönsträd med sittpinnar - Underhållning för dina hönor!

Världens mest produktiva äggläggare

Professor Harold V. Bieller utförde experiment på hönor i slutet av 70-talet när han jobbade på College of Agriculture som tillhörde University of Missouri. Den hönsras som kunde lägga flest ägg var en vit leghorn som 1979 värpte hela 371 ägg på 364 dagar!

Världens mest produktiva hönsmamma

Den nordirländska bonden John Dolan har haft två hönor som har lyckats ta sig in i Guinness rekordbok. Hans höna Sally slog rekord genom att kläcka två kycklingkullar på bara 55 dagar där den senaste producerade 11 överlevande kycklingar från 12 ägg. Hönor tar vanligtvis hand om sina kycklingar i minst tre månader, men Sally började lägga ägg igen efter bara 21 dagar. Johns andra höna som slog ett världsrekord var Marmalade som kläckte otroliga 107 kycklingar på bara två år!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *