Omletbloggen

Kan man kompostera använd kattsand?

Med den ökade medvetenheten om hur vi människor påverkar och skadar miljön är det inte konstigt att många husdjursägare försöker göra mer miljömedvetna val i hemmet också när det gäller husdjuren.

Det går att kompostera vissa varianter av kattsand, men inte alla. Om du vill kunna slänga den använda kattsanden på komposten är det viktigt att den är tillverkad av ett naturmaterial som är biologiskt nedbrytbart.

Kattsandens ursprung

Kattsand har alltid setts som en engångsprodukt som måste slängas bort efter användning. Den uppfanns av den amerikanska affärsmannen Edward Lowe i slutet av 40-talet när han började använda den absorberande lerbaserade mixen “Fuller’s Earth” istället för aska, jord eller sand och han patenterade 1947 produkten under namnet “Kitty Litter”.

Många varianter av modern kattsand innehåller silica som bryts ner väldigt långsamt efter att det har hamnat i soporna och som inte kan komposteras hemma. Ibland kan du se kattsand som marknadsförs med att den kan spolas ned i toaletten, men det finns bevis på att det kan vara skadligt för miljön. Kattsanden är tillverkad av ingredienser som majs, trä, tall eller vete, vilket betyder att den är biologiskt nedbrytbar. Men kattsand som spolas ner i toaletten skulle potentiellt kunna sprida toxoplasmos, vilket kan smitta både djur och människor och de flesta reningsverken har inte rätt utrustning för att kunna eliminera den här organismen. Ett bra immunsystem kan bekämpa sjukdomen toxoplasmosis som de här bakterierna orsakar, men sjukdomen kan vara livshotande för människor som redan är sjuka eller har ett nedsatt immunsystem.

Ett annat problem är att kattsand som spolas ner i toaletten kan orsaka stopp. Om du har en septitank (som ibland kallas sluten avloppstank) är det inte lika lätt för den torkade avföringen och kattsanden att brytas ner och i de här fallen är det bättre att slänga den använda kattsanden i komposthinken. Kattsand som inte är smutsig kan i teorin komposteras.

Att välja den bästa kattsanden för just din katt

Men vad tycker katterna om det här?

Alla katter är olika och vissa är väldigt kräsna när det gäller vilken kattsand som används i lådan. Varje katt har sina egna behov, egenheter och preferenser och vissa katter gillar till exempel inte att dela låda med en annan katt eller vägrar att använda lådan om den inte innehåller en kattsand de tycker om.

Det kan vara svårt att hitta en kattsand som din katt tycker om och som samtidigt är miljövänligt, men Omlet gör det lite lättare genom att erbjuda fyra olika alternativ av biologiskt nedbrytbar kattsand.

Omlets kattsand Nr 2 – Tofu är tillverkad av biprodukten från tillverkningen av tofu och är en av de mest miljövänliga alternativen av kattsand på marknaden. Den är heller inte bara bra för miljön, utan också för ditt hem eftersom kattsanden räcker länge och väldigt effektivt absorberar dåliga lukter.

Omlets kattsand Nr 4 – Clay/Lera är tillverkad av bentonitlera som är klumpbildande så det är lätt att bara skopa upp klumparna med den använda produkten när katten har gått på lådan. Den här kattsanden går inte att kompostera, men den kommer heller inte att skada miljön när du slänger den.

Om din katt bara vill använda en kattsand tillverkad av silica kan det vara en bra idé att ta med den använda produkten till din lokala sopstation istället för att bara slänga den i de brännbara soporna hemma. På sopstationen kan det nämligen finnas ett mer miljövänligt sätt att slänga den använda kattsanden än att den bara hamnar i den vanliga soptunnan.

Hur komposterar man kattsand?

Du komposterar kattsand precis som du komposterar annat avfall, det viktigaste är att du har rätt sorts kompost. Följ de här fem tipsen så kommer det inte vara några problem:

  • Se till att komposten inte står på eller nära grönsakslandet eller andra områden där du odlar mat.
  • Det är viktigt att ha en komposttunna som är tillräckligt stor för att kunna lufta den regelbundet genom att röra runt i den. En tunna som är minst en kubikmeter är lagom stor.
  • Endast kattsand som är tillverkad helt av växtbaserade material kan komposteras på det här sättet. Kattsand som innehåller lera eller som har berikats med kemikalier som parfym kan inte komposteras.
  • Lägg till trädgårdsavfall som gräs och löv, köksavfall från komposthinken och kompostströ. Gödsel från höns eller hästar hjälper också komposteringsprocessen.
  • Lämna komposten i upp till två år innan du använder den i trädgården och använd den bara för dina växter, inte på trädgårdslandet eller andra platser där du planerar att odla något som ska ätas.

Det är bäst att plocka bort klumpar som innehåller avföring och antingen spola ner dessa i toaletten eller slänga dem i soporna innan du komposterar kattsanden. Avföringen innehåller bakterier som kan orsaka sjukdom om den kommer i kontakt med mat.

Lycka till med komposteringen!

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *