Omletbloggen

Fem skötseltips för marsvin

Att hålla dina husdjur och deras omgivningar rena och hygieniska är ett av de bästa sätten att förebygga sjukdomar och stress. Det brukar vara uppenbart när dina marsvin är på på gott humör och känner sig friska och krya eftersom de då springer runt, leker, “pratar” och beter sig som vanligt. Men om dina marsvin verkar känna sig lite krassliga, och ett besök hos veterinären inte har hittat några problem, kan det vara ett tecken på att du måste förbättra skötseln och hygienen av buren och gården. Här är våra fem tips på hur du bäst tar hand om dina marsvin!

1. Undvik att bada ditt marsvin!

Om ditt marsvins päls behöver göras ren är det några viktiga saker du bör tänka på. Att bada ett marsvin i vatten kan faktiskt vara dåligt för deras hälsa och deras hud kan torkas ut om du badar dem i vatten.

Marsvin håller sig vanligtvis rena genom att tvätta sig själva eller varandra. Om marsvinets päls blir smutsig och tovar ihop sig kan du behöva använda rengöringswipes utan kemikalier för att fukta pälsen så att du kan torka rent. Om pälsen blir blöt är det viktigt att se till att ditt marsvin har många filtar och leksaker runt sig efteråt.

Det är också bra att investera i ett bra pälsvårdskit och det är framförallt bra om ditt marsvin bor ensamt eftersom du då kan ta dig an rollen av andra marsvin och ta hand om pälsen (men tänk på att marsvin inte får hållas ensamma förutom i vissa undantagsfall)!

2. Håll ett öga på marsvinens tandhygien

Men om du märker att ditt marsvins tänder har blivit väldigt långa, eller om ditt marsvin verkar ha problem att äta, är det bra att höra efter med en veterinär om du behöver göra något för att hjälpa ditt husdjur. Du kan läsa mer om att ta hand om marsvinens tänder i vår guide om marsvinsvård.

3. Klipp dina marsvins klor

På samma sätt måste du också hålla koll på dina marsvins klor. De måste klippas regelbundet så att dina husdjur kan hålla sig själv rena och fina. Om klorna är vita är det relativt lätt att se puplan, blodådran i mitten på klon, så att du kan undvika den när du klipper. Om klorna är mörkare kan det dock vara svårare. Är du osäker är det alltid bäst att kontakta veterinären, så att du kan få hjälp de första gångerna.

4. Rengör marsvinsburen regelbundet

Du kanske undrar hur du bäst gör rent i marsvinsburen, men det är faktiskt rätt enkelt (framförallt om du har marsvinsburen Eglu Go!).

Burar i plast

Friska marsvin är relativt renliga djur som lägger stor vikt vid sitt hem. Om du vill se till att dina husdjur mår bra är det därför viktigt att se till att deras bur, gård och andra utrymmen är säkra och rena. Vilka sorts produkter du behöver för att städa buren beror på vilka material den är gjord av, men att rengöra den på rätt sätt är viktigt för att få ut så mycket som möjligt av sakerna du köper till ditt marsvin.

Om dina marsvin bor i en bur gjord av plast räcker det oftast med vatten och ett husdjurssäkert rengöringsmedel för att städa buren och leksakerna. Det kan vara bra att spola av buren med vatten och låta den torka, eftersom det kan göra att större bitar smuts ramlar av innan du använder några rengöringsmedel. Du bör rengöra dina marsvins bur ungefär två gånger i veckan. Ta bort allt strö från deras sovplats, töm och rengör matskålar, torka av ytor och fyll sedan på med färskt strö och ny mat. Det är troligt att du kommer behöva göra detta oftare om du har många marsvin, men det beror delvis på hur mycket plats de har.

Burar i trä

Om dina marsvin bor i en träbur är det en bra idé att åtminstone en gång i månaden skrubba alla ytor med vatten och rengöringsmedel. Försök att minimera mängden vatten som sugs upp av buren genom att krama ur svampen noggrant innan du börjar skrubba. Om du har isolering gjord av fleece eller annat tyg kan den oftast tvättas, och det bör också göras regelbundet. Vilken sorts bur du än har är det viktigt att alltid låta den torka helt innan du flyttar in marsvinen igen.

5. Byt ut marsvinens saker

Allt du köper till dina marsvin har olika livslängd, men det är bra att byta ut saker innan de går sönder helt. En typisk vattenflaska kan hålla i många år utan att gå sönder, men vi skulle rekommendera att köpa en ny ungefär en gång om året. Detta eftersom det finns en risk att dina marsvin när flaskan börjar försvagas kan få i sig plast, antingen som faktiska små bitar eller i form av mikroplast i vattnet.

På samma sätt är det viktigt att byta ut leksaker och tillbehör som inte längre verkar gå att rengöra helt. Omlet har ett stort utbud av marsvinstillbehör som med säkerhet komma hålla dina husdjur underhållna!

Även om det inte finns någonting du kan göra för att helt säkerställa att dina marsvin håller sig friska kommer god hygien och en nyttig varierad kost göra under för deras hälsa. Som marsvinsägare är det viktigt att du vet vad dina husdjur behöver, så det är upp till dig att läsa på. Marsvin behöver t.ex. massvis med vitamin C, och det är vanligt att de inte får i sig tillräckligt. Vi har skrivit ett inlägg om varför vitamin C är så viktigt för marsvin, så att du kan lära dig allt du behöver veta om just detta.

Marsvin i den skinande rena marsvinsburen Eglu Go

Omlets blogg är en perfekt plats att lära dig allt du behöver veta om dina husdjur. Du kan också besöka Omlets hemsida; där hittar du tillbehör till marsvinsgården, matbehållare, och burarsom dina husdjur kommer att älska!

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *