Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omletbloggen

Så här tar du hand om dina marsvin på bästa sätt

Att hålla dina husdjur och deras omgivningar rena och hygieniska är ett av de bästa sätten att förebygga sjukdomar och stress. Det brukar vara uppenbart när dina marsvin är på på gott humör och känner sig friska och krya eftersom de då springer runt, leker, “pratar” och beter sig som vanligt. Men om dina marsvin verkar känna sig lite krassliga, och ett besök hos veterinären inte har hittat några problem, kan det vara ett tecken på att du måste förbättra skötseln och hygienen av buren och gården.

Marsvin som är friska och krya är rena djur som gillar att känna sig säkra i sitt habitat. Därför är buren och marvsinsgården de bästa ställena att börja på när du vill försöka förbättra omgivningarna. Beroende på vilket material buren och gården är tillverkade av kan du behöva speciella rengöringsmedel, och att använda rätt rengöringsmedel betyder att både buren, tillbehör och leksaker håller längre.

Hur gör jag rent i marsvinsburen?

Om ditt marvin bor i en bur är en husdjurssäker rengöringsspray perfekt för att göra rent buren, plasttillbehör och leksaker. Det kan vara en bra idé att låta buren ligga i blöt i vanligt vatten och sen låta den torka innan du gör rent med en desinficerande rengöringsspray eftersom vattnet kommer att lösa upp smuts och göra det lättare för sprayen att göra sitt! Om det inte verkar räcka att använda en rengöringsspray och buren luktar illa kan du istället testa andra produkter som tagits fram speciellt för att eliminera dåliga lukter i buren.

Hur gör jag rent i en träbur?

Om dina marsvin bor i en bur av trä måste du göra rent och desinficera den precis som med andra burar och det kan vara en bra idé att göra rent burens alla träytor med en borste, varmt vatten och rengöringsmedel ungefär en gång i månaden. Till skillnad från en bur av andra material ska du inte lägga en bur av trä i blöt utan det är istället viktigt att du vrider ut så mycket vatten som möjligt innan du använder en trasa eller borste. Om buren har ett foder i fleece-tyg brukar det gå att tvätta det i maskin och det är också bra att tvätta dem oftare än du gör rent resten av buren. Oavsett vilken sorts bur du har är det viktigt att låta den torka ordentligt innan dina marsvin flyttar in igen.

Behöver mitt marsvin ta ett bad då och då?

Om ditt marsvins päls behöver göras ren är det några viktiga saker du bör tänka på. Att bada ett marsvin i vatten kan faktiskt vara dåligt för deras hälsa eftersom de vanligtvis håller sig rena genom att tvätta sig själva eller varandra och därför kan deras hud torkas ut om du badar dem i vatten. Istället är det bättre att använda ett pälsvårdskit. Det här är framförallt bra om ditt marsvin bor ensamt eftersom du då kan ta dig an rollen av andra marsvin och ta hand om pälsen (men tänk på att marsvin inte får hållas ensamma förutom i vissa undantagsfall).

Om marsvinets päls blir smutsig och tovar ihop sig kan du behöva använda rengöringswipes utan kemikalier för att fukta pälsen så att du kan torka rent. Om pälsen blir blöt är det viktigt att se till att ditt marsvin har många filtar och leksaker runt sig efteråt.

Hur ofta behöver jag byta ut tillbehör och leksaker?

Olika saker som du köper till ditt marsvin kommer att hålla olika länge, men det är ofta bra att byta ut tillbehör när de börjar bli slitna och innan de går sönder. En typisk vattenflaska för husdjur kan hålla i många år innan den går sönder, men det är ändå en bra idé att byta ut den varje år. Anledningen är att slitage på plastflaskor kan resultera i att djuren får i sig väldigt små plastbitar, eller mikroplast i vattnet.

Det kan också vara bra att byta ut tillbehör som är svåra att göra rena. Dina marsvin kommer också att uppskatta att få nya leksaker, men tänk efter innan du slänger en av favoritleksakerna som ditt marsvin har haft sedan det var litet. De är nämligen lika sentimentala som oss människor!

Borde jag borsta tänderna på mitt marsvin?

Ett marsvins tänder är naturligt gula eller orangea, så du behöver inte försöka hitta den minsta möjliga tandborsten för att få dem vita! Men om du märker att ditt marsvins tänder har blivit väldigt långa, eller om ditt marsvin verkar ha problem att äta, är det bra att höra efter med en veterinär om du behöver göra något för att hjälpa ditt husdjur. Du bör också prata med en veterinär om du tycker att ditt marsvins klor börjar bli väldigt långa.

Det går inte att garantera att dina marsvin alltid kommer vara friska och krya, men så länge du håller ett öga på deras hygien och ser till att de får i sig alla näringsämnen de behöver har du gjort vad du kan för att de ska kunna leva länge och hålla sig friska. Det är viktigt att läsa på om vad som gäller för marsvin och hur du kan ta hand om dem på bästa sätt, till exempel så behöver marsvin massor av C-vitamin och de får ofta inte i sig tillräckligt genom sin vanliga kost utan behöver ibland tillskott.


Det har heller aldrig varit lättare att veta vad den senaste forskningen och råden för marsvins hälsa är än på vår blogg, så se till att du håller ett öga på våra senaste artiklar!

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *