Omletbloggen

Vilka färger kan en hund se?

Många tror att en hund bara kan se svart och vitt, men det är en myt. Däremot är hundens färgseende begränsat jämfört med oss människor.

En tax ligger på Omlets bolsterbädd med memory foam och tittar in i kameran

Vilka färger ser hundar bäst?

De flesta människor kan se “alla regnbågens färger” från rött till violett, men hundar har inte samma ljusreceptorer i ögonen som oss så de kan inte se den röda delen av regnbågens färgspektrum. Däremot kan de se de gula och blå färgerna, så en hund ser en regnbåge som många olika nyanser av gult och blått.

Vilka färger kan hundar inte se?

De röda och orange färger som hunden inte kan se kommer den istället att se som olika nyanser av gulbrunt. Hunden ser också grönska som gräs, träd och andra växter i de här nyanserna. Du kanske ser den där röda bollen som ligger i buskarna väldigt tydligt, men din hund ser både bollen och gräset som något brunt. Om du däremot köper en gul eller blå boll kommer din hund att se färgen lika tydligt som dig.

Som tur är för hundar använder de sitt luktsinne mer än sin syn, så det kommer inte vara så svårt att hitta bollen på gräsmattan, oavsett vilken färg den är.

Kan en hund se färgen på sin säng och sina leksaker?

Så länge du inte väljer att lägga till detaljer i färgerna röd, orange och grön (som alla ser bruna ut för en hund) på hundkojorna Fido Studio och Fido Nook eller på hundens vanliga mysiga vrå så kommer din hund att uppskatta lite färg, och det är såklart heller inget fel med olika bruna nyanser! Det betyder att du kan välja en bolsterbädd med vetskapen om att din hund inte bara kommer att se gråtoner. De här hundsängarna finns också i många olika färger som alla är hundvänliga!

Det finns heller inga bevis på att en hund föredrar en boll som är gul eller blå istället för en som är röd eller grön. Men det kommer att vara svårare för hunden att se en ljusbrun boll i ljusbrunt gräs.

Hur ser hundar färger?

I den allra tidigaste forskningen runt hundens syn lärde man hundar att välja ett föremål som var en annan färg än alla andra genom att röra vid det med nosen. Om den valde rätt föremål fick hunden godis, vilket alla hundägare ju vet brukar fungera fantastisk bra som motivation! Men ibland kunde inte ens de smartaste hundarna välja det udda föremålet och forskarna drog slutsatsen att hundar inte kan skilja på vissa färger. När alla föremål var röda förutom ett som var grönt var allt hundarna kunde se ljusbrunt!

Forskarna använda också elektroretinografi för att mäta hur djurens ögon reagerar på ljus. Det blev snart bekräftat att den cell som registrerar färger i människans hjärna saknades hos hunden. Människor har tre olika typer av receptor och hunden har bara två.

Har hundar bra syn?

Det kan också vara något oväntat att hundar, förutom att de inte har lika bra färgseende, inte heller kan se lika klart som oss människor. Bortom ett visst avstånd blir allting suddigt för en hund eftersom deras gener gör dem närsynta vilket betyder att de inte kan se föremål långt borta väldigt tydligt. Hur närsynt hunden är beror på hundrasen, och det kanske inte är någon överraskning att hundar som afghaner, greyhound, irländsk varghund, skotsk hjorthund och whippet har bättre syn än chihuahua, mops och bulldogg. Du kan läsa mer om alla fantastiska hundraser i vår guide.

Däremot kommer hundens syn till sin rätt vid gryning och skymning då de kan se precis lika bra som de gör i dagsljus. Precis som katter har de näthinnor som fungerar precis lika bra när det är mörkare. Det är formen på cellerna i hundögats ljusreceptorer och ett reflektivt vävnadsskikt i ögat som i kombination skapar den här fantastiska synen i svagt ljus.

Och ja, det är det där reflektiva vävnadsskiktet som gör att hundar (och katter) alltid har röda ögon i foton och bilens strålkastarljus. Det är ju de där lysande ögonen som gör att en vargflock ser farlig ut i skräckfilmer!

Hundar har också ett bredare synfält än människor eftersom deras ögon sitter längre ut på sidan av deras huvud än våra. Det betyder att de kan se detaljer som vi skulle missa eller bara se i ögonvrån.

Varför kan en hund inte se lika många färger som oss människor?

Hundar har utvecklats som jägare, precis som vargar, vilket betyder att många antar att de behöver ha en fantastisk syn, precis som rovfåglar har. Men skillnaden på en hund och en örn är att hunden utvecklats för att jaga på natten, i gryningen eller vid skymning. En jägare behöver inte ha bra färgseende på natten eftersom de flesta färgerna försvinner när solen går ner. Den viktigaste egenskapen är att kunna se rörelse och se bra även när ljuset är dåligt. Under de här förhållandena är hundens syn utmärkt och deras ögon är väldigt känsliga när det gäller att se rörelse.

Människor utvecklades istället för att jaga på dagtid och det är därför vårt färgseende är bättre. I mörkret på natten är våra ögon inte alls lika bra om det inte finns någon ljuskälla och våra hjärnor har också väldigt svårt att tydligt se rörelse vid skymning och gryning. Det är därför spöken, troll och andra övernaturliga väsen ofta kommer ut vid den här tiden, det är helt enkelt vår hjärna som försöker se tydligt i det dåliga ljuset!

Människans färgseende innehåller fler färger än hundens, men vi har definitivt inte den bästa synen eftersom många insekter som bin och fjärilar liksom många fiskar och skaldjur har många fler ljusreceptorer än oss och kan därför se många fler färger både i en regnbåge och i sina omgivningar.

Men hundens syn är ändå perfekt, för en hund!

Vi kanske ser världen på ett annorlunda sätt än våra husdjur, men både ägare och hund kan vara överens om att våra pälsklädda vänner förtjänar att leva i lyx! Köp Omlets hundprodukter idag för att hitta den perfekta hundsängen eller andra tillbehör till Fido!

Tre flickor tittar på en långhårig hund som sitter på hundsängen Topology från Omlet

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *