Omletbloggen

Danska Marsvinsmästerskapen 2018

I maj hölls de danska mästerskapen för marsvin i Köpenhamn. Vi var där för att prata med några av de tävlade och lära oss mer om dessa fantastiska små djur, samt se vad som händer i marsvinsvärlden just nu.

Mästerskapet anordnades av Dansk Marsvineklub. Klubbens syfte är att sprida kunskap om djuren och hur man på bästa sätt tar hand om dem. Förutom dessa anordnar man utställningar över hela landet där medlemmar kan mötas och visa upp sina djur, t.ex. de danska mästerskapen.

På utställningen finns tre klasser:

Rasklass: Djuren bedöms efter standarden för varje ras, t.ex. huruvida färgen på pälsen stämmer överens, om ögon och öron är rätt storlek och placerade på rätt plats etc.
Husdjursklass: Här är alla välkomna, och fokus ligger på djurens allmänna tillstånd, hälsa och temperament. Danmark är kända för att ha de bästa husdjursmarsvinen i Norden. Vi återkommer till detta.
Juniorklass: En klass för utställare under 15 år. Samma bedömning som i husdjursklassen, med ytterligare fokus på interaktionen mellan barn och djur, och barnets kunskap om daglig omvårdnad.

 

För utom detta finns också några “roliga” tävlingar:

  • Vikttävling
  • Gurkätartävling
  • Bästa utklädnad

Här kan du se våra bilder från tävlingen, och du kan läsa allt om vad vi lärde oss från de marsvinsentusiaster vi pratade med!

Vad gör marsvin till bra husdjur?

“De är de bästa husdjuren!”

“Marsvin är en bra storlek, och i jämförelse med t.ex. kaniner är de väldigt tysta och lugna. Marsvin är faktiskt mycket bättre djur för barn eftersom de inte rör sig lika snabbt som kaniner, och inte biter lika mycket.”

“Och ungarna. Med kaniner kan du inte röra bebisarna när de är nyfödda, eftersom mamman då skulle avvisa dem. Men marsvin föds som helt färdiga barn – små mirakel. Ett par timmar efter att de fötts sitter de i matskålen. Du går och lägger dig med en höggravid marsvinsmamma och vaknar upp till en kull med små minimarsvin med färdiga ögon, öron och tänder som tuggar på hö eller försöker få tag på en stor morot. Jag kan fortfarande bli förvånad över hur fantastiska små marsvin är.”

“De är så himla roliga. Hos familjerna jag säljer till blir föräldrarna lika involverade i husdjuren som barnen, och jag tror folk ofta blir förvånade över hur mycket de bryr sig om marsvinen efter bara några dagar. Det är åtminstone vad jag hör. De är verkligen supermysiga djur.”

“De är lätta att ta hand om och uppskattar sina ägare. Marsvin är vad du gör dem till. Om du har ett marsvin som du inte vill gosa med varje dag kommer de vänja sig vid det, men de kan också blir så tama att de kommer älska att sitta i din famn i timmar. Marsvin anpassar sig efter dig, vare sig du vill ha dem som husdjur eller hobby.”

“Med kaniner sitter de bara där och tittar på dig. Du vet inte vad de tycker eller tänker. Marsvin piper och babblar, så det finns aldrig någon tvekan om huruvida de tycker om någonting eller inte.”

Varför har du valt att ställa ut dina marsvin, snarare än att bara ha dem som husdjur?

“För att det är kul, men också för att vinna rosetter!”

“Det ser bra ut på stamtavlan. Det visar att djuren lever upp till rasstandarden, nästan som ett bevis på att de är bra djur.”

“Det för dig också samman med andra som har samma hobby. Det är kul att vara på en plats där andra förstår dig.”

Vad är det bästa med att vara med i Danska Marsvinsklubben?

“Absolut den sociala delen, det är så roligt att komma på utställningar. Nu är jag den enda som har skinny pigs (marsvin med i stort sett ingen päls), så jag har inte så många att prata med om just dem, men marsvin är marsvin, så jag kan givetvis ta del av utbytet även om det inte är samma ras. Man lär känna folk och de frågar hur mina skinny pigs mår och sådär.”

Vad är skillnaden mellan ett renrasigt marsvin och ett från en djuraffär?

“Fördelen med att ha ett renrasigt marsvin är att de oftast avlats att vara lugna, och du vet att de är friska. Om du går ner till djuraffären kan marsvinen t.ex. ha skabb, vilket är en dödlig sjukdom för marsvin, eller löss, vilket är väldigt otrevligt. Sen finns också problemet med att de som jobbar på djuraffären sällan har koll på om marsvinen är honor eller hanar, så du kan komma hem med två marsvin av olika kön och vakna upp till en hel kull med ungar en dag…”

“Det finns också en risk att marsvin i djuraffärer har skiljts från sina mammor för tidigt, men folk vet inte detta eftersom de har päls och öppna ögon och kan äta själva.”

Har du några tips till de som vi skaffa marsvin för första gången? Vad är bra att tänka på?

“Det allra viktigaste är att ha två marsvin! När jag växte upp hade jag bara en, det var så man gjorde på den tiden, men de är flockdjur precis som hästar och höns. De är inte sig själva om de måste bo ensamma. Vissa säger ‘mitt marsvin gillar att vara själv’, men de är sociala djur, och det är mot deras natur att vara ensamma. Så se till att ha åtminstone två honor eller två hanar. Det är förmodligen det viktigaste. Och rätt foder! Det du hittar i mataffären är inte bra nog. Köp det i en djuraffär. Om du vill att dina marsvin ska vara friska måste de få rätt mat. Så välj rätt foder från ett bra företag!”

“Det finns så många olika sorters marsvin. När de kommer till päls finns t.ex. långhåriga, korthåriga, nakenmarsvin, teddy etc. Den långa pälsen kräver mycket vård och omsorg, så det är bäst att börja med korthåriga marsvin.”

“Titta på pälsen. Ofta kan du ganska tydligt se om de har löss eller annan ohyra. Kolla också på pälsens glans, den måste vara klar, och inget mjäll, kala fläckar eller sår. Pälsen måste vara fin hela vägen ner till huden.”

“Se vilket foder de fått, och om de fått grönsaker och hö etc. Om de inte fått grönsaker från en tidig ålder måste man försiktigt introducera detta, annars finns det stor risk för magproblem.”

“När du väljer marsvin är det också bra om de är lite busiga, energiska och nyfikna – de måste vara livliga. Ett marsvin som sitter i ett hörn och kramar om sig själv och verkar orolig och defensiv är inget bra tecken. Om du plockar upp marsvinet bör hen visa lite intresse, även i djuraffären bör de vara nyfikna.”

 
 

Vad behövs för att ta hand om marsvin?

“Givetvis behöver de mat ett par gånger om dagen. Allra helst fler än två gånger, främst så att C-vitaminen inte försvinner från fodret, men också för att de tycker om att vara aktiva. Du kan ge dem en skål med foder och lite grönsaker som de kan njuta av hela dagen. Men hemma hos oss matar vi dem tre gånger varje dag eftersom de är aktiva och tycker om att äta. Så det behövs verkligen inte så mycket. Du måste givetvis också städa buren en eller två gånger i veckan, beroende på hur stor den är och hur mycket oreda de skapar.”

 

Vi har hört att Danmark är känt för att ha de bästa husdjursmarsvinen i Norden, varför är det så?

“Det beror på väldigt selektiv avel, där bara de friskaste djuren med de bästa temperamenten använts i avelsprogram under många generationer. Det är därför det är viktigt att ha renrasiga marsvin, så att vi kan gå tillbaka många generationer och år. Friska, starka kroppar kommer från försiktig avel samt rätt skötsel. Man spenderar massvis med pengar för att se till att de får perfekt grönt hö, grönsaker och foder med en välbalanserad vitamin- och mineralsammansättning. Du kan jämföra det med en idrottare, de kommer inte vinna medaljer om de bara äter vitt bröd och pizza. På samma sätt rekommenderar jag och andra uppfödare att du inte köper marsvin i djuraffärer eller från privatpersoner på nätet, eftersom du inte vet hur de vuxit upp. På dessa platser säljs marsvin oftast för att tjäna pengar, medan en uppfödare känner djuren och föder upp marsvin på grund av kärlek och intresse för djuren.”

Vad är de senaste trenderna i marsvinvärlden?

“Jag har precis provat någonting nytt, nämligen att ge mina skinny pigs ett oljebad istället för ett vanligt bad. Det betyder att jag smörjer in dem helt i olja och låter det gå in i huden. Sen masserar jag dem så att all smuts och döda hudceller ramlar av, och sedan sköljer jag av dem. Det torkar inte ut huden på samma sätt som när du använder tvål. Och jag tycker faktiskt att de är mjukare än vanligt, så jag ska nog fortsätta med detta.”

VINNAREN I GURKÄTARTÄVLINGEN

Hur förberedde ni er inför denna tävling?

“Djuren känner sig säkra med oss – det är vår teori. De känner sig säkra när de ser oss där nere på bordet. Så de kommer till oss, och eftersom vi tar hand om dem vågar de sitta där och bara äta och slappna av. Till och med den lilla, som är 2 månader, kom på tredje plats i tävlingen. Vi vann första, andra och tredje pris – och det händer nästan varje gång. Vi plockar upp marsvinen och matar dem varje dag – de är riktiga husdjur! Så man skulle kunna säga att vi övar varje dag.”

Denna familj vann första, andra och tredje pris i gurkätartävlingen. Pojkarna är båda 14 år, så det är sista året de kan tävla i juniorklassen. Nästa år får de tävla i husdjursklassen.

Hur känns det?

“Vi får faktiskt redan tävla i husdjursklassen nu, det är bara de vuxna som inte får vara med i juniorklassen.”

Familjen har bara en gång åkt hem från en utställning utan gurkätarrosetten.

“Det var i februari. Vårt favoritmarsvin var sjuk, så vi bestämde att hon skulle få vara med i tävlingen en sista gång, även om hon förmodligen inte skulle vinna någonting.”

Du kan läsa med om Dansk marsvineklub på deras hemsida. På Svenska Marsvinsföreningens hemsida kan du också se var och när du kan ställa ut dina marsvin i Sverige. Alla är välkomna till utställningarna, vare sig du vill ställa ut ditt marsvin eller inte.

 

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *