Omletbloggen

De bästa sätten att hjälpa din katt att gå ner i vikt

En katt klöser på klösträdet Switch med gula ljus

Visste du att det blir allt vanligare att våra husdjur är överviktiga? Fetma hos katter är inte bara en risk för deras fysiska hälsa, vilket ger dem en större risk att utveckla allvarliga problem som hjärtsjukdomar, cancer, diabetes och artrit, utan kan också ha en inverkan på deras välbefinnande. Som tur är, är det både lätt och roligt att hjälpa din katt att gå ner i vikt, vilket betyder att din katt snart kan vara på väg att leva ett hälsosammare och längre liv.

Beror övervikten på rasen eller fetma?

Det är inte alltid så lätt att avgöra om din katt är överviktig, särskilt om den har lång päls och är en generellt tjockare ras. Men en frisk katt bör ha en välproportionerad kropp med en definierad midja och hals. Du bör lätt kunna känna din katts revben och höftben, och de bör ha minimalt med fett på magen. Prata med din veterinär om vad den idealiska vikten är för din kattras men generellt sett anses din katt vara överviktig om den är mellan 10%-19% över detta. Om din katt är 20% över sin optimala vikt anses den vara fet.

5 tips för att hjälpa din katt att gå ner i vikt

Att fatta beslutet att hjälpa din överviktiga katt att gå ner i vikt är det första steget i att ge den det liv den förtjänar. Men innan du tar till åtgärder för att ändra din katts diet, rådfråga din veterinär. De kommer att kunna rekommendera hur mycket du ska mata din katt och identifiera om det finns några andra medicinska orsaker som kan bidra till deras vikt.

1. Kontrollera kaloriintaget

Leta efter konserverad, högkvalitativ, köttbaserad och lättsmält mat att ge till din katt. Konserverad mat eller “raw food” innehåller en stor andel vatten, vilket kan hjälpa en katt att känna sig mätt på färre kalorier, och låter dig även kontrollera hur mycket mat din katt äter varje dag. Konserverat våtfoder är också bättre än torrfoder, eftersom det betyder att din katt inte småäter hela dagen, utan äter när den är hungrig.

Mät ut hur mycket mat du ska ge din katt på en dag och se till att du håller dig till det. Att dela upp maten i mindre och tätare måltider kan hjälpa om du känner att din katt är hungrig, men håll koll på vad och hur mycket du ger den. Om du bor i ett hem med fler än en katt, mata ditt husdjur som går på diet separat för att hindra dem från att stjäla mat.

2. Mindre godsaker, mer tillgivenhet

Sluta ge din katt kaloririka godsaker och se till att alla i familjen känner till reglerna! Det kan verka orättvist att helt sluta ge din katt godis, men det är det bästa du kan göra för dem i denna situation för att hjälpa dem att gå ner i vikt.

Prova att ersätta godsaker med mys eller en kattleksak. Du kommer att märka att de flesta katter kommer att reagera bra på den extra uppmärksamheten. Om du fortfarande känner att du vill behandla din katt med något ätbart, leta efter godsaker med lågt kaloriinnehåll eller prova lite kattvänliga grönsaksbitar som broccoli, selleri eller pumpa.

En katt tittar på maten i Freestyle katträd från Omlet

3. Stressa inte

Viktminskning bör ske långsamt och stadigt för att minska risken för hälsoproblem, som t.ex. fettleversjukdom. Din katt ska inte gå ner mer än 3-4 % av sin totala kroppsvikt per månad, så det är viktigt att ha tålamod med viktnedgången.

Om du ändrar din katts diet, se till att du gör detta gradvis för att undvika att magen blir upprörd. Byt ut mer och mer av den gamla maten med ditt nya, hälsosammare val varje dag, eller minska mängden mat lite i taget.

4. Hitta tid för lek

Att introducera nya kattleksaker och lek i din katts liv minskar inte bara tristess, utan hjälper också katter att knyta an till sina ägare och förbättra deras smidighet och koordination, vilket kommer att hjälpa dem att gå ner i vikt genom att bränna fler kalorier.

Försök att ta reda på vilka typer av leksaker din katt gillar, och byt ut dem då och då för att se till att de inte blir uttråkade. Olika katter gillar olika leksaker, men fjädrar och leksaker som luktar kattmynta kommer att bli en hit hos de flesta katter! Uppmuntra lekar som tvingar din katt att röra på sig och använda hela kroppen, som att leta efter gömda saker eller jaga leksaker.

Ett klösträd är ett annat bra val av kattleksak, speciellt ett som lyser upp. Vårt Switch klösträd ger alla fördelarna med klösande som att stödja deras jaktinstinkter och se till att ditt husdjur är aktivt, och tar din katts kondition till en annan nivå.

Med klösträdet Switch kan du ge din katt sin alldeles egna ljusshow och interaktiva underhållningssystem. Var med på det roliga på kvällarna för att leka med din katt, eller slå på strömbrytaren när du är på gymmet för att ge din katt sitt eget träningspass.

Med över 1200 inställningar för att kontrollera ljus, hastighet och ljusstyrka, kan du hitta det bästa sättet att knyta an till din katt i färg med klösträdet Switch.

5. Koppel är inte bara för hundar

Vissa katter älskar att gå i koppel, andra gör det inte. Om du aldrig har provat förut, låt din katt vänja sig vid sin sele hemma först. Du kan sedan börja med en kort promenad i trädgården eller runt kvarteret. Om deras kroppsspråk säger att de är avslappnade och nöjda, kan du öka avståndet gradvis.

Oroa dig inte om det visar sig vara en riktig utmaning – vissa katter kommer aldrig att acceptera att gå i koppel, och du bör aldrig tvinga dem. Håll dig till andra träningsformer som att leka med leksaker eller ett Freestyle katträd från Omlet,
som gör att de kan röra på sig och släppa loss sin inre vilda sida, samtidigt som de är trygga i hemmet.

Omlet och din katt

Omlet designar produkter för att möta behoven hos katter i alla storlekar och raser. Våra geniala kattprodukter skapar ett starkare band mellan husdjur och ägare, så att varje katt kan leva ett så bra liv som möjligt. Från vårt Switch klösträd med belysning till vårt roliga Freestyle klösträd, vi fortsätter att utveckla unikt designade produkter ju mer vi fortsätter att fråga vad våra husdjur och deras ägare vill ha.

En katt på toppen av klösträdet Switch

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *