Omletbloggen

Varför behöver katter ett klösträd?

En katt i ett vardagsrum använder klösträdet Stak från Omlet

Att klösa är för katter som att vifta med svansen är för hundar – det är ett inneboende beteende som är hälsosamt för dem. Men hur hjälper det katter att klösa? På många sätt faktiskt! Att klösa för katter är en känslomässig frigörelse för att bli av med stress och spänningar, men det är också en nödvändig handling som gör att de kan ta hand om sina klor och stretcha kroppen. Och det är därför katter behöver klösträd så att de har en säker plats där de kan ägna sig åt denna naturliga kattaktivitetet.

4 skäl till att din katt behöver klösa

Att klösa för katter är inte något särskilt – det är faktiskt en helt naturlig och medfödd instinkt som är en del av deras medfödda kattbehov. Katter klöser av olika anledningar för att hjälpa både deras kroppar och deras sinnen.

 • För att ta hand om sina klor:
  I naturen skrapar katter på stockar eller träd för att vässa klorna och rensa bort all smuts eller skräp som fastnat i tassarna. Precis som vid en manikyr kan katter faktiskt klippa sina naglar och hålla dem hanterbara genom att klösa.
 • För att stretcha: Vad är bättre än en helkropps-stretch tidigt på morgonen? Om du frågar din katt, är svaret inget. När katter klöser på ett klösträd för katter kan de stretcha deras kropp, ben och tassar och göra nödvändiga rörelser i deras muskler för att hålla dem friska och starka.
 • För att frigöra känslor: Det råder ingen tvekan om att katter tycker om att klösa av fysiska skäl, men att ägna sig åt denna naturliga aktivitet är faktiskt också väldigt bra för deras mentala välbefinnande. När katter klöser kan de släppa all uppdämd stress eller spänning för att lugna sig känslomässigt på det sätt som bäst passar deras sinnestillstånd.
 • För att markera sitt revir med dofter: Visste du att katter använder klor som ett kommunikationsverktyg? Med små doftkörtlar placerade över hela tassarna, klöser katter som ett sätt att “markera sitt revir” och berätta för andra djur att detta är deras område.

5 fördelar med klösträd för katter

Klösträd för katter är mer än bara ett kattgym där din lurviga vän kan få utlopp för sina fysiska, mentala och känslomässiga behov. Med sin robusta konstruktion och lockande utseende är klösträd räddaren i nöden för dina möbler så att de kan hålla sig fria från tassar. Låt oss ta en närmare titt på alla fördelar med klösträd för katter:

 • Förhindrar klösning på möbler: Din katt behöver klösa. Så att ha ett slitstarkt och robust klösträd ger din katt möjligheten att få utlopp för sitt medfödda beteende samtidigt som du håller dina möbler fria från tassar.
 • Släpper stress: Hur gör du dig av med stress efter en hård dag på jobbet? Även om katter kan få livet att se enkelt ut, kan våra kattvänner också drabbas av stress. Och med ett klösträd kan din katt släppa alla känslor av spänning eller oro som har byggts upp på ett hälsosamt och aktivt sätt.
 • Vårdar tassar och klor: Som kattförälder vet du alltför väl att det är uteslutet att försöka ge din katt en manikyr. Så hur håller du din katts klor rena och korta? Med ett klösträd såklart.
 • Uppmuntrar till motion: Att se till att din katt håller sig aktiv är viktigt för deras hälsa. Och då de flesta katter inte vill promenera runt kvarteret i koppel, ger klösande den nödvändiga träningen som de behöver. Särskilt för katter som inte har möjlighet att gå ut, ger ett robust katträd din katt möjligheten att stretcha och röra sig på ett sätt som de älskar.
 • Främjar interaktion mellan katter: Om du har mer än en katt så finns det många fördelar med klösträd. Du kan absolut skaffa ett klösträd för varje katt, men att ha ett som de kan dela på uppmuntrar till positiv interaktion och är ett bra sätt för dem att lära sig komma överens.

Ska kattungar ha ett eget klösträd?

Som yngst i kattvärlden har kattungar massor av energi! Och för att se till att de får en god natts sömn är det viktigt att hitta ett sätt att uppmuntra dem till att få utlopp för all energi. Ett klösträd är ett utmärkt sätt för din kattunge att få röra på sig innan det är dags för sängen och även lära sig hälsosamma sätt att uttrycka sina naturliga instinkter. Att ge dem ett helt eget utrymme förhindrar inte bara oönskade klösmärken på dina möbler, utan hjälper också till att skapa ett positivt beteende när de bli vuxna.

Vi presenterar Omlets hållbara klösträd

På Omlet förstår vi katter och deras medfödda, ursprungliga instinkter. Det är därför vi tänker utanför ramarna och skapar produkter som för dig och ditt husdjur närmare varandra. Så när vi började designa ett nytt katträd, utmanade vi våra designers att skapa en produkt som din kattvän inte bara skulle älska, utan som även skulle vara hållbar och samtidigt se bra ut i ditt hem.

Vi introducerar Stak klösträd för katter, designad av Omlet. Det är ett elegant och robust katträd som är helt tillverkat av hållbara material för att ge din katt oändliga klös. Stak utmanar kattvårdsnormen för förbrukningskatträd med sina påfyllningsbara, staplingsbara kartongtrianglar så att din katt alltid kommer ha något att klösa, och du behöver inte oroa dig för att någonsin behöva köpa ett annat katträd. Det här är bokstavligen det sista katträdet du någonsin kommer att behöva köpa. Eftersom kattungar och katter klöser varje dag, skapade vi detta katträd för att de ska kunna använda det varje dag – livet ut. När kartongen slits ner tar du bara bort den, återvinner den och ersätter den med nya Stak-trianglar.

Förhindra dina lurviga vänner från att klösa på möblerna

Om din katt inte har ett klösträd kommer den att hitta något annat att klösa på. Så om du ser att din lurviga vän använder sina klor på dina väggar, matta eller soffa, är det dags att omdirigera detta destruktiva beteende. Här är våra bästa tips för att få din katt att sluta klösa på möblerna:

 • Först och främst, introducera din katt till ett klösträd. För att uppmuntra din katt till att använda klösträdet istället för din skinnfåtölj eller ullmatta, strö lite kattmynta på katträdet. Den oemotståndliga doften av kattmyntan kommer att göra katträdet till din lurviga väns nya favoritställe att klösa.
 • Katter är speciella – speciellt när det kommer till att klösa på olika ytor. Så om soffan och fåtöljen är deras favoritställen att slipa klorna på, täck dem med material som din katt inte gillar, så kommer den att söka efter något annat. Aluminiumfolie, dubbelhäftande tejp eller plastfolie är alla ytor som kommer att avskräcka destruktiva klor och få dem att flytta till en bättre yta som ett klösträd.
 • En av de bästa sakerna med att ha katt är att mysa i soffan efter arbetsdagen med din favoritkatt. Men vad händer om mysstunden i soffan leder till att katten klöser i soffan? Täck helt enkelt kattens plats med enmysig kattfilt för att uppmuntra till mys och inte klös.
 • Om du börjar höra din katt skrapa på väggarna i sin kattlåda, kan det vara deras sätt att säga till dig att de vill ha mer integritet. Och det kan man förstå! Så ge din katt en snygg och hygienisk kattlåda och kanske även ett eget katthus så att de lätt kan gå ner i varv var de än är.
 • Det är känt i hela djurvärlden att vissa lukter avskys av vissa djur. Och katter är inget undantag. Så om du har en återkommande möbelklösande katt i huset, försök spraya citrus- eller mentoldofter på de områden du vill att de ska hålla sig borta från. Dessa lukter kommer att avskräcka de mest ihärdiga klös.

Träna din katt på att använda deras nya klösträd

Det viktigaste att komma ihåg när du köper ett klösträd är din katts specifika behov och klösstil. Har du en liten katt eller en lång katt? Gillar din katt att klia sig på bakbenen eller att klia sig liggande? Genom att se till att du ger din katt ett klösträd som är lämplig för deras storlek och behov ser du till att de använder klösträdet framför allt annat.

Att hitta ett klösträd som är robust och brett är en annan viktig sak att tänka på. En stark, tung bas kommer att hjälpa till att förhindra att klösträdet faller omkull när det används och låter även långa katter stretcha till fullo. Se sedan till att klösträdet är täckt av vertikala spår att skrapa snarare än horisontella för att ge den ultimata skrapupplevelsen. Kartong är ett utmärkt val med sina korrugerade fibrer som hjälper till att minska risken för att klor fastnar när de skrapar.

När du har valt det perfekta klösträdet är allt du behöver göra att introducera det till din katt. Var noga med att placera klösträdet på en plats där din katt ofta är, så att de snabbt kan vänja sig vid det. Och varje gång de försöker klösa på dina möbler, omdirigera dem helt enkelt genom att ställa klösträdet framför dem. Katter är nyfikna men också väldigt smarta, så de kommer att lära sig på nolltid.

Hur tiden utomhus påverkar din katts behov av att klösa

Det finns husdjurskatter som lever inomhus, utomhus eller en kombination av båda i hem över hela landet. Och även om varje katt behöver få utlopp för att uttrycka sina naturliga klösinstinkter, behöver utekatter inte så många klösprodukter i hemmet eftersom de kan få mycket utlopp för deras klösbehov ute. Utekatter använder träd eller andra naturliga ytor för att slipa sina klor, släppa spänningar och motionera.

Så om din katt är inomhus mer än ute, fundera på att skapa en säker utomhusmiljö där den inte bara kan leka, utan även hjälpa till att motverka att den klöser inomhus. Om du har en rymlig trädgård kan du lägga till en kattgård utomhus där din katt kan utforska naturen på ett säkert sätt. Bor du i en lägenhet utan trädgård? Inga problem! Skapa en kattsäker balkong med en balkonggård för katter. Din kattvän kommer att älska den friska luften och den naturliga miljön där den kan få utlopp för sina naturliga instinkter och du kommer att älska att dina möbler och väggar hålls klösfria.

Identifiera stress hos ditt kattdjur

När katter är stressade har de en tendens att släppa ut sina känslor genom klorna. Och det är då dina möbler kan vara i verklig fara! Så för att undvika kattklös på dina tillhörigheter, ta reda på vad somorsakar stressen hos din katt så att du kan hjälpa till att förhindra det från att hända.

Det finns en mängd olika anledningar till varför katter blir stressade – det kan vara en annan katt, ett annat husdjur (vanligtvis hunden) eller till och med ett barn i hemmet som har gjort något för att skrämma din stackars katt. Det kan även bara vara bruset från diskmaskinen eller ett flygplan som flyger förbi som kan trigga deras känslor.

Om du är uppmärksam på din katts beteenden innan de börjar klösa kan det ge dig bättre ledtrådar till orsaken och hjälpa dig att minimera eller ta bort det som orsakar stressen helt och hållet. Och att lägga till ett andra klösträd kommer att uppmuntra dem till att få utlopp för deras instinktiva beteende på ett hälsosamt och mindre destruktivt sätt.

Raser som är minst benägna att klösa

Om du är en ny kattägare och klösning är ett stort problem, var inte rädd. Det finns en del kattraser som är mindre benägna att klösa när de får ett bra klösträd för att få utlopp för deras klösinstinkter. Här är de främsta kattraserna som hellre vill mysa på din soffa än klösa på den:

Generellt sett är kattraser som är mer benägna att klösa ofta också katter med högenergisk personlighet. Även om detta kan skilja sig från katt till katt, tenderar raser som t.ex Bengal katter och Siberiska katter att ha ett större behov av att klösa oftare.

Kattvård med Omlet

På Omlet är vårt mål enkelt – att tillverka produkter som hjälper till att ta hand om ditt husdjur på bästa möjliga sätt. Från klösträd för katter, till bekväma kattsängar, till katträd för utomhusbruk eller kattsand, vi har allt du behöver för att göra livet med din katt bättre. Och när du ger din katt allt den behöver, kan ni fokusera på att göra mer av det ni båda älskar – att spendera kvalitetstid tillsammans.

En katt använder Omlets väggmonterade Stak klösträd

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *