Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Varför behöver katter ett klösträd?

När en katt klöser mot en vägg eller ett träd är det ett tecken på att starka vindar är på väg in. Om katten klöser mot benen på ett bord betyder det att vädret är på väg att förändras. Åtminstone enligt skrock i många länder…

I det vardagliga livet klöser katter av personliga anledningar, inte för att berätta något för dig som din väderapp kan ha missat! Men skrocket säger någonting väldigt sant, nämligen att katter gärna drar sina klor upp och ner för möbler i sitt hem. Det är därför en skräddarsydd klösmöbel är ett måste för alla husdjurskatter, och deras ägare.

Det råder inget tvivel om att katter älskar känslan av att klösa. Men det finns två praktiska orsaker till detta beteende. Katter slipar sina klor genom att trycka dem hårt mot grova ytor, så ett klösträd är som en sorts manikyrstation. Klösandet gör det också möjligt för katten att sträcka på sig ordentligt.

Katter har också doftkörtlar i sina tassar (som matchar de på kinderna; det doftmarkerar också när de stryker sig längs med dina ben). När de klöser markerar de också sitt revir, för att visa världen vem som bestämmer just här.

Det är inte bara tamkatter som gör detta. Tigrar doftmarkerar t.ex. träd genom att dra sina massiva klor mot dem.

Lära sig klösa på rätt sätt

Husdjurskatter som tillbringar mycket tid utomhus kommer inte klösa lika mycket inomhus. Klorna kommer hållas vassa naturligt när katten utforskar ett större revir. Katter kommer också, precis som tigrar, ta användning av träd och andra naturliga klösstationer.

Om din katt tillbringar större delen av sin tid inomhus kommer det vara viktigare för hen att klösa, och kommer inte bry sig om dina möbler. Du kan förstärka goda klösbeteenden genom att ge katten beröm och uppmärksamhet när hen använder klösträdet du gett hen, och försiktigt säga till om hen riktar klorna mot soffan eller stolsben. Det är viktigt att inte börja gosa med katten för att få hen att sluta klösa, eftersom katten kan se detta som uppmärksamhet, och du vill inte att hen ska tro att “mina klor + dina möbler = kvalitetstid med dig”. 

Klösmöbler – ett måste

En katt som regelbundet drar sina klor över möbler och gardiner måste hitta nya rutiner. Ett alternativ är att täcka kattens favoriter, vare sig det är ett bordsben eller en soffkudde, med aluminiumfolie, dubbelsidig tejp eller plats. Katter tycker inte om känslan av dessa material mot sina klor.

Dofter kan också avskräcka katter. Citrus och mentol är två saker som de flesta kissar kommer hålla sig borta från.

Ett annat trick är att köpa (eller tillverka) ett klösträd och ställa det bredvid den möbel som katten ofta vässar sina klor mot. Lite kattmynta kommer göra det nya trädet oemotståndligt. När katten väl har förstått att hen ska använda klösträdet kan du flytta det någon annanstans.

Det är viktigt att klösmöbeln du väljer är lockande för din katt. Den måste ha en bred, tung bas för att motverka att den vinglar eller ramlar när katten använder den, och måste vara hög nog för att katten ska kunna sträcka på sig helt, mellan 60 och 90cm. Se till att materialet på möbeln har lodräta räfflor, snarare än vågräta. Korrigerat fiber fungerar bra. Det kommer göra klösprocessen lättare och minimera risken att en klo fastnar i materialet (något att vara medveten om ifall du vill bygga din egen).

En klösmatta är en annat alternativ, även om de flesta katter verkar föredra att sträcka sig upp för att klösa. Det kan ha någonting att göra med att de vill att deras doft ska hamna på en perfekt höjd för andra katter som passerar.

Identifiera stressat klösande

Katter klöser ibland när de är stressade, och det är då dina möbler är i fara. Det är viktigt att hitta orsaken bakom att din katt känner sig stressad. Det kan vara en annan katt, ett annat husdjur (vanligtvis en hund) eller till och med ett barn i hemmet som har skrämt din misse. Men det kan också vara en högljudd hushållsapparat, eller någonting utanför huset, som ett flygplan eller ett billarm.

Försök att så gott det går ta bort eller minimera källan till stressen. Ställ också ut ett extra klösträd. Om du har flera katter är det bäst att de får vars en.

Och bara av intresse, nästa gång din katt sträcker ut sig och slipar klorna, titta ut genom fönstret. Verkar det blåsa upp? Håller vädret på att ändras? Väderappar har ju inte alltid rätt.


Letar du efter ett nytt klösträd till din vän? Vi har just nu ett otroligt erbjudande på Igloo klösträd. Denna stabila post är fäst i en mjuk, kvadratisk bas och passar för alla sorters katter. Genom att kombinera den med den innovativa pälsvårdsmattan kan du skapa en perfekt station för din katt och se till att alla dina möbler hålls fria från päls och vassa klor samtidigt som du ger din katt möjlighet att sträcka på sig och markera sitt revir. Just nu från bara 60kr! 

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *