Omletbloggen

Varför har hönsägg olika färger?

Flerfärgade hönsägg i en äggkartong

Förfadern till alla höns är den röda djungelhönan, Gallus gallus, som levt i tusentals år på olika platser i Sydostasien. Äggen från denna djungelhöna hade till att börja med alla ett gräddvitt skal. Men, som alla hönsägare vet, kan äggen hos våra tamhöns variera otroligt mycket.

Idag är de flesta ägg i matbutiker i Sverige vita, vilket troligtvis handlar om att konsumenter kommit att föredra denna färg. I många andra länder, t.ex. Storbritanninen, är äggen oftare bruna, och det fanns länge en myt om att bruna ägg var mer näringsrika (det är inte sant, alla ägg har samma näringsvärde).

På senare tid har det dock skapats en mer nischad marknad för ägg från specifika hönsraser. Chokladbruna, blåa och gröna ägg börjar ta plats på hyllorna i mer specialiserade butiker.

Det är dock ingenting nytt för hönsägare. Sussex och leghorn lägger klart vita ägg, ameraucana och cream legbar producerar fint blåa, barnevelder och welsummer vackert rödbruna och araucana och favaucana lyxigt turkosblå, och om man har en varierad flock kan äggkorgen fyllas med ägg i alla möjliga färger och nyanser.

Men hur, om vi vet att urhönan värpte vita ägg, uppstod dessa olika färger?

Måla ägg på naturlig väg

Det tar ungefär 26 timmar för ett ägg att bildas inuti hönan. Tjugo av dessa timmar läggs på att stärka och färga äggskalet. Styrkan skapas av lager av kalciumkarbonat (vilket är anledningen till att höns behöver massvis med kalcium i sin kost), och färgen tillkommer från pigment. Kalciumkarbonat är i sig själv vitt, så alla andra färger måste “målas” på från insidan.

Uppfödare har skapat hundratals hönsraser genom århundraden, och de har alla särskilda fjäderdräkter och färger. Pigmenten som ger fjädrar färg påvekar i många fall färgen äggen får.

Rasen ameraucana bär t.ex. på pigmentet biliverdin, och det adderas till skalet i ett sent stadie av produktionen i äggledarna. Både insidan och utsidan av skalet har samma blåa färg.

Så är det inte för de vanliga bruna äggen. Om du öppnar ett ser du att det är vitt på insidan. Pigmentet som ger ägget sin bruna färg heter protoporphyrin. Det finns hos i stort sett alla höns till i en större eller mindre mängd, även vita ägg har en liten mängd protoporphyrin i skalet. Raser som har en stor mängd av pigmentet i sina kroppar, som delaware och maraner, lägger vackert chokladbruna ägg.

Många höns värper bruna ägg med mörkare prickar eller linjer, t.ex. neera och welsummer. Detta orsakas av att ägget vänder sig medan det rör sig genom hönan. Detta är väldigt vanligt förekommander hos vilda fågelarter. Det är dessa små detaljer som gör att hönsägare kan urskilja ägg från specifika höns i sin flock (givetvis beroende på hur många höns man har!). 

När de nämnda två pigmenten för blå och brun blandas skapas en turkos eller olivgrön färg. Om det bruna pigmentet är svagt, som hos favaucana och araucana, blir äggen mjukt blågröna, och om det är starkare får äggen en mer olivgrön nyans, som hos den passande namngivna Olive Egger.

Ägg i olika färger på en äggsnurra från Omlet

Vilken färg har hönsens örsnibb?

För vissa det kanske kommer som en chock att höns har örsnibbar. Ännu mer överraskande är det kanske att färgen på dessa kan vara en fingervisning om vilket färg hönans ägg kommer ha.

Örsnibbarna är tydliga när du väl lagt märke till dem. Höns har tre sorters slör, den röda kammen, slöret under halsen och de på sidan av huvudet, mot nacken – örsnibbarna.

Höns med vita eller väldigt bleka fjädrar har oftast vita örsnibbar. Dessa fåglar har väldigt lite pigment i kroppen, och lägger därför vita ägg. Höns med bruna eller rödbruna örsnibbar lägger på samma sätt bruna ägg, och de med gräddvita, skinande örsnibbar lägger blå ägg. Detta gäller inte för alla raser, men kan som sagt ge dig som hönsägare en idé om vilka höns som värper vilka ägg. 

Idag får du ofta betala ganska mycket extra för ägg som inte är helt vita eller bruna. I slutändan, när du knäckt äggen i en stekpanna, kan du inte se någon skillnad, och det är ju först då vi njuter av äggen på allvar. När det kommer till ägg ligger skönheten i betraktarens öga – och i hönsens örsnibbar!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *