Omletbloggen

Vad ska kaniner äta?

Alla kaniner, vare sig de lever i det vilda eller hålls som husdjur, är herbivorer. De betyder att de bara äter saker som kommer från växtriket, framför allt gräs, fröer och grönsaker.

Den främsta anledningen till sjukdomar hos husdjurkaniner kan kopplas till felaktig kost. Förutom livshotande mag- och tarmsjukdomar kan en dålig kost orsaka problem med tänder och en sänkt immunförsvar, så det är väldigt viktigt att du lär dig hur du ska mata dina husdjur.

Vilda kaniner äter i stort sett bara gräs som de hittar ovanför och runt sina tunnelsystem. Eftersom gräs är väldigt näringsfattigt måste de äta enorma mängder för att överleva, och de tillbringar större delen av sin vakna tid med att leta efter och knapra i sig färskt gräs. Husdjurskaniner kommer inte klara av att äta lika mycket per dag, så deras kost måste kompletteras med torrfoder, grönsaker och hö för att de ska få i sig de kalorier, vitaminer och mineraler de behöver för att hålla sig friska och glada.

En bra kost för en kanin bör bestå av ungefär 80% hö av god kvalitet, och de måste alltid ha en obegränsad mängd i sin bur. Höet ger inte bara kaninerna de näringsämnen de behöver, det hjälper dem också att slipa ner deras konstant växande tänder. Det är inte nog att bara se till att kaninerna har gott om hö, du måste också begränsa andra sorters mat, eftersom de annars kommer prioriteras över det livsviktiga höet.

FODER

De vanligaste sorterna av foder för kaniner är pellets och foderblandningar. Pellets är alltid ett bättre val, eftersom de innehåller mer fibrer (åtminstone 18%, helst 20-25%) och inte lika mycket fett och onyttiga kolhydrater, som socker. Pellets motverkar också selektivt matintag eftersom näringsämnena är jämnt spridda i varje pellet. Du kan alltså vara säker på att alla kaniner får i sig samma mat.

Ge kaninerna en liten mängd pellets varje dag. En kanin som får för mycket av det goda kommer som sagt prioritera fodret över sitt hö.

GRÖNSAKER

Färska grönsaker är en fantastisk källa till näring för kaniner, och de varierade käkrörelser som krävs för olika grönsaker hjälper till att hålla tänderna friska. Försök att variera vilka grönsaker du ger dina husdjur under veckan, och satsa på tre olika sorter per dag. Bra exempel är gräs, klöver, maskrosblad, morotsblast, löv från fruktträd och persilja. Spenat, mangold, kål och brysselkål är också nyttigt, men bör bara ges ibland. Över lag är det bra att introducera nya grönsaker sakta och hålla utkik efter tecken på en orolig mage.

Se till att grönsakerna du ger dina kaniner håller sig fräscha längre genom att lägga dem i en godsaksbehållaren, som Caddi. Det gör det lättare och mer hygieniskt att mata dina kaniner, samtidigt som du ger dem ett roligt och interaktivt sätt att försöka få tag på sina vitaminer.

GODSAKER

Andra grönsaker, frukter och bär kan ges i små mängder då och då. Undvik all “människomat” som innehåller socker eller salt, samt nötter och frön. Det är lockande att skämma bort dina husdjur, men om du inte begränsar godisbitarna kan din kanin bli överviktig och sjuk.

Det är också viktigt att tänka på att vissa frukter och grönsaker är farliga eller till och med giftiga för kaniner, och dessa måste undvikas helt. Innan du provar någonting nytt, dubbelkolla så att det är säkert för kaniner.

NATTAVFÖRING

För att få ut så mycket näring som möjligt från maten de äter kommer kaniner producera små, mörka, vindruvsliknande bollar, som skiljer sig från de vanliga kaninlortarna. Dessa äter kaninerna direkt från sin rumpa. Det kan verka märkligt för oss, men det är väldigt viktigt att de får i sig dessa otroligt näringsrika mellanmål.

Om du upptäcker denna nattavföring, eller cecotrofer som de också kallas, runt om i buren, eller om de fastnar i pälsen runt kaninens rumpa är det ett tecken på att kaninens får för mycket mat. Försök att minska mängden foder och lägg till mer hö, och kontakta din veterinär om problemen fortsätter.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *