Omletbloggen

Varför blir hönsfötter inte kalla på vintern

Ett par hönsfötterNär man ser höns som vandrar omkring på frostiga gräsmattor eller krafsar i snön kan man ibland fundera på hur de håller sina fötter och ben varma. Det är trots allt den enda delen av kroppen som inte har några fjädrar (såvida du inte har en ras med befjädrade ben, som cochin, brahma eller silkeshöns).

Något förvånansvärt är det enkla svaret på frågan hur höns håller sina ben varma att de inte gör det. De tunna, kala benen har fjäll, som till viss del håller in kroppsvärme, men de kommer fortfarande bli kalla om hönan står still för länge.

Det är en viktig detalj. En höna håller benen varma genom att röra på sig, och att inte hålla alla tår på marken för länge, eftersom de snabbt förlorar värme. Lösningen är dock ganska enkel.

Att sitta och hålla om en pinne är ett effektivt sätt att behålla kroppsvärmen. Hönan hukar sig ner och stoppar in benen under sin varma kropp. Om du har plats i hönshuset, sätt i en extra platt sittpinne. En planka som är ungefär 10cm bred kommer göra det möjligt för hönan att vila utan att behöva hålla om pinne, vilket kan minska risken att tårna fryser när det är riktigt kallt.

Men givetvis kan hungriga höns inte tillbringa hela dagen på sin pinne, så även om det är väldigt kallt kommer hon tvingas vara i kontakt med den isiga marken.


Höns utomhus i snön vid ett Eglu Go-hönshus

Enbenta höns

Precis som många fåglar väljer höns ofta den enbenta looken och stoppar upp ena benet mot den varma kroppen. Det minimerar förlorad kroppsvärme, och minskar risken att fötter och klor fryser.

En uppvänd kruka, en stock, bänk eller annan upphöjd plats (utan snö och is) kommer hjälpa hönsen att få igång cirkulationen igen, utan att behöva oroa sig över tjälen i marken. Precis som alla fåglar, och oss människor, är höns varmblodiga, och deras egen kroppsvärme kommer stråla ner i benen. Höns har en genomsnittlig kroppstemperatur på ungefär 41 grader, så de kan fortsätta vara aktiva även under de kallaste av vinterdagar.

Denna benvärmar-process påskyndas med andra tricks. Höns fluffar upp sina fjädrar för att skapa små värmefickor med luft som värms upp av kroppvärmen från hönsen.

Vissa ägare ger sina höns extra gryn och majs när det är kallt. Dessa tar längre tid för hönsen att bryta ner än pellets och foder. En del av matsmältningen innefattar att skapa värme, så genom att äta mer krävande saker håller hönsen sig varma.

Över lag kommer hönsen äta mer under de kallare månaderna, eftersom de måste lägga mer energi på att hålla sig varma. Vissa ägare väljer att ge sina höns lite extra protein och talg för att bygga upp fettdepåerna redo för vintern. Fett binder värme, och hela hönan drar nytta, inte bara benen (som kommer vara lika smala som vanligt).

Hjälp till med värmen

Du kan hjälpa dina höns hålla tårna varma genom att se till att deras hönshus är rent och torrt. Städa bort all snö som kommit in från hönsens fötter, och lägg ett isolerande lager strö på golvet. Du kan ge hönsen extra skydd genom att isolera hönshuset, men se till att det fortfarande är bra ventilerat, så att fukt och gaser från spillningen kan ta sig ut.

Du kan installera en automatisk dörr för att se till att hönshuset håller sig så varmt som möjligt så fort hönsen gått in för att sova. Värmare är också en möjlighet, men använd aldrig någonting som inte är specifikt designat för hönshus. Det är också bäst att bara använda värmeelement av alla slag om det blir kallare än -5°C, annars kan hönsen vänja sig vid att alltid vara varma, och kan få en allvarlig chock om värmaren mot all förmodan skulle gå sönder. Höns som inte anpassat sig och vant sin kropp vid kyla kan dö av plötslig kyla.

Hönshus ska inte ha något drag, men får inte vara helt tillslutna, eftersom ventilation är viktigt för att hålla hönsen friska. Under dagen, se till att de har en skyddad plats på gården eller i trädgården där de kan slappna av och värma de hårt kämpande benen.

Höns är otroligt tåliga fåglar, och även om de inte direkt är varma, kommer deras ben klara av det mesta. Åtminstone så länge de har en sittpinne att värma upp dem på då och då!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *