Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Hur du hjälper din katt att gå ner i vikt

En katt tittar på mat i katträdet Freestyle från OmletÖvervikt är ett vanligt hälsoproblem hos husdjur, och överviktiga katter löper större risk att utveckla allvarliga sjukdomar, som hjärtproblem, cancer, diabetes och artros. Övervikt och fetma orsakas vanligtvis av kattens stillasittande livsstil i kombination med för mycket mat och för många godisbitar. Vissa menar också att revirbeteende och konkurrens mellan katter kan leda till att katter äter för mycket.

Att hjälpa din överviktiga katt gå ner i vikt är det bästa du kan göra för att förbättra hens allmänna hälsa och se till att hen lever ett långt och lyckligt liv!

Det är inte alltid enkelt att se om din katt är för tjock, speciellt inte om hen har lång päls och tillhör en ras som vanligtvis är lite kraftigare, men en frisk katt ska ha en välproportionerlig kropp med definierad midja och nacke. Du bör lätt kunna känna kattens revben och höftben, och katten bör ha minimalt med bukfett. Du kan också ta reda på hur mycket en katt av samma ras vanligtvis väger, och jämföra med hur mycket din katt väger. Om din katt är 15% över idealvikten är hen överviktig.

Om du är osäker på om din katt behöver gå ner i vikt kan du alltid prata med din veterinär.

Det är överlag alltid bra att prata med veterinären innan du gör några större ändringar när det kommer till din katts kost, eftersom viktuppgång kan orsakas av underliggande hälsoproblem, snarare än för mycket mat.

Om du har bestämt dig för att din katt behöver gå ner i vikt, kolla in våra bästa tips:

Kontrollera kaloriintag

Leta efter kattmat på burk som har hög kvalitet, hög proteinhalt och är lättsmält. Råkost eller våtfoder innehåller mycket vatten, vilket kan hjälpa katten känna sig mätt på färre kalorier, och låter dig också kontrollera hur mycket mat du ger katten varje dag. Det är också bättre än torrfoder eftersom katten inte kommer gå och småäta under dagen utan att hen faktiskt är hungrig.

Mät ut hur mycket mat du ska ge katten under dagen, och se till att hålla dig till det. Det kan vara bra att dela upp maten på mindre, men fler, måltider om du märker att din katt verkar hungrig, men håll koll på vad och hur mycket du ger hen. Om du har fler än en katt är det bäst att mata den överviktiga katten i ett annat rum för att se till att hen inte äter de andra katternas mat.

Begränsa godsaker

Gör dig av med alla godisbitar och snacks som har hög kalorinivå, och se till att alla i familjen känner till reglerna! Det kan kännas orättvist att helt sluta belöna din katt med godisbitar, men det snällaste du kan göra mot din katt i nuläget är att hjälpa hen gå ner i vikt.

Försök att byta ut godisbitarna mot en mysig kram eller en leksak, eftersom de flesta katter kommer svara lika bra på uppmärksamhet som på godis. Om du ändå känner att du vill ge din katt någonting ätbart, leta efter lågkaloribitar i djuraffären, eller ge nyttiga saker, som en bit broccoli eller gröna bönor.

Ha inte bråttom

Viktminskning bör ske långsamt och stadigt för att minska risken för komplikationer och sjukdomar. Katten bör inte gå ner mer än 3-4% av sin totalvikt per månad.

Om du ändrar din katts kost, se till att du gör detta gradvis för att inte oroa kattens mage. Byt ut större del av den gamla maten varje dag, eller minska andelen mat gradvis, tills du nått rätt nivå.

Lek mer

Att introducera nya leksaker och lekar i kattens liv minskar inte bara uttråkning, hjälper katter knyta an till varandra och sina ägare och ökar rörlighet och koordination, utan hjälper också katten gå ner i vikt. Att röra på sig kommer bränna kalorier, och ta bort fokus från mat.

Försök ta reda på vilken sorts leksaker din katt tycker om, och byt ut dem ibland för att se till att hen inte blir uttråkad. Olika katter gillar olika leksaker, men fjädrar och kattmynta i kombination brukar vara en hit hos de flesta! Hitta på lekar som tvingar katten att röra på hela kroppen, som att leta efter gömda saker eller jaga efter leksaker.

En vit katt sitter i katträdet Freestyle och leker med en kattleksak från Omlet som innehåller kattmynta

Försök gå på promenad med katten

Vissa katter hatar verkligen att gå på promenad i koppel, men andra tycker att det är trevligt eftersom de får komma ut i friska luften och umgås med sin favoritmänniska. Låt katten vänja sig vid kopplet hemma, och börja med en kort promenad i trädgården eller runt kvarteret. Om det fungerar kan ni öka sträckan efter hand.

Oroa dig inte om det är väldigt svårt – vissa katter kommer aldrig acceptera kopplet, och du bör aldrig tvinga dem, men om det fungerar blir det bra motion för både dig och din katt att gå på en promenad om dagen.

Ge din katt kosttillskott

Beroende på vad för mat du ger din katt som en del av hens nya diet kan det hända att hen inte får tillräckligt av de näringsämnen hen behöver för att hålla sig frisk och aktiv. Kolla den nya kosthållningen hos veterinären, så kan hen rekommendera möjliga kosttillskott som kan vara bra för din katt, som omega 3 eller multivitaminer.

Skapa en spännande och berikande miljö för katten

Du vill se till att din katt uppmuntras att röra på sig i hemmet även när du inte är där och kan leka med hen. Ge katterna ett klösträd, en klätterställning och stimulerande leksaker, både för att motverka att de blir uttråkade och se till att de håller sig aktiva.

Om du har en innekatt kan det vara bra att fundera på att skaffa en utegård, så att katten har möjlighet att leka utomhus.

Hjälp till med pälsvård

Detta är kanske inte direkt ett tips, men någonting att tänka på. Överviktiga katter kan ibland ha svårt att hålla sin päls fin och ren, eftersom de kanske inte har rörligheten att nå överallt. Medan din katt håller på att gå ner i vikt är det därför bra att hålla koll på pälsen!

En katt med ett glas mjölk på en katthylla från Omlet

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *