Omletbloggen

12 saker du kanske inte visste om hamstrar

En hamster tittar ut ur en tunnel

1)

Hamstrar är gnagare från familjen Cricetinae. De togs till USA från Syrien för första gången 1936.

2)

Det finns ungefär 25 olika arter av hamstrar. Vanligtvis hålls fyra av dem som husdjur: guldhamstrar, ryska dvärghamstrar, kinesiska dvärghamstrar och roborovski.

3)

Hamster kommer från det tyska ordet hamstern,” som betyder “att lägga på hög”. Idag används också order hamstra i svenskan med samma betydelse. Även tama hamstrar kommer samla på sig föda, även fast de inte behöver.

4)

Hamsterungar öppnar inte sina ögon förrän ungefär två veckor efter födseln.

5)

Hamstrar har ganska dålig syn; de är närsynta och färgblinda.

6)
Hamstrar är beroende av sitt doftsinne för att hitta rätt. De har doftkörtlar på kroppen som de gnuggar mot saker medan de rör sig framåt.
7)

Guldhamstrar lever 2-3 år i fångenskap, vilket är betydligt längre än i det fria. Andra populära husdjushamstrar, som ryska dvärghamstrar lever ungefär 3 år i fångenskap.

8)
Hamstrar kommer i många olika storlekar, från den europeiska hamstern som kan bli upp till 35 cm lång, till små dvärghamstrar som aldrig blir längre än 5-10 cm långa.
9)

Hamstrars framtänder slutar aldrig växa, och de har speciella system för att vässa och gnissla tänderna mot varandra när de gnager för att slipa ner dem.

10)

Hamstrar parar sig under vår och sommar och kan få flera kullar per år. En genomsnittlig kull består av 7 ungar, men det är möjligt för hamstrar att få upp till 24 i en enda kull!

11)
Hamstrar har stora kinder för att kunna bära med sig mat tillbaka till boet. Fulla fickor kan göra att deras huvud blir dubbelt, eller ibland tredubbelt, så stort.
12)

En typisk hamsterkost består av frön, nötter, gryn, majs och vissa sorters frukter och grönsaker. En hamster i det vilda kan äta andra små djur, som ödlor och grodor, men inte husdjurshamstrar!

This entry was posted in Hamstrar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *