Omletbloggen

Föda upp kycklingar och ankungar i en Eglu Go

Omlets Eglu Go – det perfekta hemmet för kycklingar och ällingar

Af Lotte Denckert – www.selvforsyningilandsbyen.dk @selvforsyningilandsbyen


Jag har haft tur nog att få prova Omlets Eglu Go. Över vår och sommar i år hade jag först en kull med kycklingar och sen en kull med ällingar som båda bodde i Eglu Go.

Huset är fantastiskt för att använda för uppfödning, och för växande kycklingar. Huset är lätt att rengöra, har bra ventilation utan drag och är en bra storlek för kycklingar och ällingar. Den tillhörande gården skyddar också de små när de är väldigt exponerade för rovfåglar och andra ovälkomna gäster.

Eglu Go som kycklinghus

Till att börja med bodde mina kycklingar i en bur i vårt gästrum. De kläcktes i maskin och behövde värmelampor de första månaderna eftersom det var väldigt kallt ute. När temperaturen gick upp något och kycklingarna fått mer utvecklade fjädrar flyttade jag ut dem i min Eglu Go. Där bodde de i ungefär 10 veckor. Jag fick 10 kycklingar, och de hade gott om plats i huset tills de var stora noga att flytta in i mitt vanliga hönshus med de vuxna fåglarna. Jag tog bort sittpinnarna i huset eftersom små kycklingar inte använder dem. Istället la jag ett tjockt lager träflis och halm på golvet, vi hade nämligen en ganska kall vår.

Huset är ganska lätt att flytta runt på, speciellt med hjulen. Man kan därför flytta runt huset och gården när man märker att gräset börjar bli nött, så att kycklingarna alltid har färskt gräs att gå runt på.

Jag tycker det är jättebra att ha en stängd gård i början. Små kycklingar är perfekta byten för rovfåglar, och gården håller dem säkra. Mina vuxna höns var också en fara för de små fåglarna, de är inte alltid de mest gästvänliga när de kommer till nya medlemmar i flocken. Kycklingarna kunde vara för sig själva på gården, och de andra hönsen kunde sakta men säkert vänja sig vid deras närvaro. Det gjorde det mycket lättare när jag sedan släppte ut dem, eftersom de redan kände varandra.

Första tiden i Eglu Go

När kycklingarna var för stora för att bo i huset lät jag dem flytta in med den större flocken, och då hade jag plötsligt en tom Eglu Go. Min ankor hade lagt massvis med ägg i stora reden, men ingen av dem var intresserade av att ruva på dem. Jag hade dock två liggsjuka silkeshöns, så jag provade att lägga ankäggen under dem. Hönsen brydde sig inte om var äggen kom ifrån, och var nöjda med att ruva på dem. Ungefär en vecka innan äggen skulle kläckas flyttade jag de två ruvande hönorna och deras ägg in i min Eglu Go. Det gick jättebra, och hönsen fortsatte att envist ligga på äggen tills de kläcktes en vecka senare och 8 stora ällingar kom till världen.

Än en gång hade jag tagit bort sittpinnarna från huset eftersom de inte behövs för ankor. På så sätt fanns det också plats för två reden. Hönsen kom bra överens och verkade inte bry sig om att deras bebisar hade simfötter.

Även den här gången fick de andra fåglarna i trädgården tid att sakta vänja sig vid de nya familjemedlemmarna, och den uppstod inga problem när jag, ett par veckor senare, släppte ut ankungarna och deras mödrar för att träffa de andra.

Fördelen med att ha ankor i en Eglu Go är att ankor ofta föredrar att sova utomhus. På natten stänger jag in dem på gården, så att de är skyddade från rovdjur, men de kan själva bestämma när de vill gå in och ut ur huset. På morgonen öppnar jag dörren på gården, så att de kan springa fritt i trädgården och äta sniglar, snäckor och insekter.

Jag kan definitivt rekommendera Eglu Go till både kycklingar och ällingar, vare sig de kläcks naturligt eller i en maskin. Det är en bra idé att ha en 3 meter lång gård, så att de får lite extra plats att leka och utforska.

 

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts