Omletbloggen

Våra bästa tips för att ta bra bilder på dina husdjur

Följ de här tipsen om du vill kunna ta den där perfekta bilden av din lurviga eller fjäderklädda vän!

Långhårig hund sitter framför hönshuset Eglu Cube från Omlet.

Tålamod

Det första du måste tänka på är att husdjursfotografi kräver tålamod. Det spelar ingen roll om du vill ha ett poserat foto av din kanin eller en actionshot på din hund, du kommer förmodligen bli frustrerad när dina modeller inte gör som du vill att de ska göra. Så se till att du är beredd på att det kan ta tid, och tvinga aldrig ditt husdjur att göra någonting som hen inte känner sig helt bekväm med.

Be om hjälp

Om du har en familjemedlem eller kompis nära till hands kan du fråga dem om de skulle vilja hjälpa till. De kan använda leksaker eller godisbitar för att få djurets uppmärksamhet och rikta blicken medan du fokuserar på att få till en bra bild. Om du är ensam får du försöka hitta andra sätt. Ibland kan ett plötsligt ljud fånga ditt husdjurs uppmärksamhet, men förmodligen bara i en sekund eller två, så se till att du är redo. Beroende på vilken sorts foto du är efter kan det vara lättare att fotografera efter att ni lekt tillsammans ett tag så att ditt husdjur är mindre uppspelt och studsigt.

Använd naturligt ljus

Om du inte är en professionell fotograf med tillgång till olika objektiv och blixtar är det förmodligen lättast att utnyttja dagsljuset. Börja utomhus, eller precis vid ett fönster om du är inomhus. Ljuset kommer göra bilderna bättre, och ge dig större möjlighet att experimentera med dina bilder. Vi rekommenderar att ni går någonstans där ni båda känner er bekväma, kanske en plats som betyder någonting för er och där ni har skapat minnen tillsammans. Försök att ta bilden mot en relativt ren bakgrund, som en vit vägg eller en gräsmatta, eftersom mycket plottriga detaljer kan ta fokus från bilden.

Försök att fokusera på ögonen

Om ögonen är oskarpa kommer bilden aldrig kännas helt hundra. Kameran kommer automatiskt fokusera på vad som är närmast linsen, vilket i de flesta fall är husdjurets nos eller näbb snarare än ögonen. Detta är framför allt viktigt om du försöker ta närbilder på ditt husdjur.

Närbild på ett marsvin i en tunnel i en marsvinsgård från Omlet

Gå ner på deras nivå

Det kanske betyder att du måste huka dig ner i leran eller kravla runt på golvet, men som tack kommer dina bilder bli märkbart mer unika och intressanta. Försök att ta bilder från olika vinklar, ovanifrån, underifrån, framför djuret, bakom djuret. Du kommer få se ditt husdjur från alla sidor, och ibland kan de bästa bilderna komma från de märkligaste av vinklar.

Tänk på deras personligheter

Hela poängen med att ta bilder på dina husdjur är att försöka fånga deras personligheter, så se till att deras sanna jag syns i bilderna. Om din katt framför allt tycker om att sova vill du förmodligen få en bild när hen gäspar på sin favoritplats i soffan, medan du förmodligen vill fotografera din outtröttliga hund i mitten av ett hopp eller när hen springer mot dig i parken.

Kvantitet ger kvalitet

Ju fler bilder du tar, vid olika tidpunkter och på olika platser, desto större är chansen att du får till den där fantastiska bilden. Förhoppningsvis betyder det också att du får massvis av bilder på ditt husdjur på olika platser och humör, och i olika positioner. Vänj dig vid att ta bilder när ni är ute på promenad, leker i trädgården eller bara vilar hemma, och försök att spionera på ditt husdjur för att se vad hen gör när du inte är där. Kom ihåg att 20 bilder alltid är bättre än en!

Använd godsaker

Om du försöker få till en mer arrangerad fotografering, försök med godisbitar. Beroende på vilket djur du har, och hens personlighet, kan erbjudandet om godsaker få dem att sitta still och titta in i kameran. Andra kommer bara gå rakt fram och försöka få tar på godisbiten, eller helt ignorera den, men det är värt att försöka. Se till att du belönar din modell under tiden.

Inkludera rekvisita 

Roliga tillbehör kan hjälpa dig att ta en riktigt bra bild av ditt husdjur. De kan både göra det roligare att ta bilder, men också få ditt husdjur att se ännu sötare ut! Varför inte ta med några av deras favoritleksaker och tillbehör i bakgrunden på några av bilderna, eller varför inte få Fido att se riktigt söt ut med en hundfluga eller jättesöta hundkläder (eller en reflexväst till dina höns!). Det är såklart viktigt att dina husdjur känner sig bekväma med den rekvisita du väljer att använda, och om de inte gör det är det viktigt att du tar bort dem. Kom ihåg att ingen gillar en påstridig fotograf!

Ha med människor i bilden

Att ha familjemedlemmar med på bilderna kommer göra dem ännu mer speciella, och de är de bilderna som du förmodligen kommer återvända till och titta på gång efter gång. Ett foto på ditt barn när hen leker med er hund eller matar hönsen kommer fånga bådas personligheter på ett sätt ett poserat foto sällan gör.

En man med två katter på katträdet Freestyle för inomhusbruk från Omlet

Prova dessa tips, och se till att du taggar oss i dina bilder på sociala medier med #OmletPets – vi älskar att se vad ni hittar på!

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *